Wetenschappers bij de universiteit van Tokio gebruikten stamcellen om via een kweekproces kleine stompjes van tanden te laten groeien. Die stompjes werden dan diep in het kaakbeen van muizen - waarvan eerst de gezonde tanden waren getrokken - ingeplant. Amper vijf weken later kwamen de nieuwe tanden doorheen het tandvlees piepen, om na zeven weken volgroeid te zijn. Waarschijnlijk iets later dan de dag na overmorgen zal uw tandarts ook tanden kunnen planten.

De doorbraak in dit onderzoek zou er volgens een artikel in Proceedings of the National Academy of Sciences voor kunnen zorgen dat mensen op een dag zelf nieuwe tanden kunnen kweken. De gekweekte tanden bij muizen zien er uit als gewone tanden, maar zouden iets kleiner zijn. Ook de gevoeligheid voor pijn blijft aanwezig. Naast het feit dat de muizen er perfect mee konden eten is tandbederf waarschijnlijk ook nog mogelijk. We hebben dus misschien in de toekomst geen vals gebit meer nodig, maar wel nog altijd tandhygiëne.

Voor de testen bij muizen werd beroep gedaan op stamcellen van muizenembryo's, maar men denkt dat het ook met andere cellen kan. Wetenschappers zoeken nu uit welke cellen geschikt zijn bij mensen. De techniek zou ook nog aangewend kunnen worden om andere lichaamsdelen of organen te kweken. Hart, longen, nieren of lever versleten? Plant een orgaan. Vinger afgezaagd of been verloren bij een ongeval? Plant een lichaamsdeel. Keuze uit verschillende modellen in de winkel? Doe mij maar een Brad Pittje.

3.14po: Goed nieuws

United as one. Divided by zero.
Op 04-08-2009 16:58:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Draconian: Het is vreemd dat ieder lichaamsdeel zich vrijwel hersteld op de tanden na. Trek een nagel eruit en er groeit een nieuwe. Trek een haar eruit en hij groeit opnieuw. Of plant een afgeknipte haar in een wondje en hij zal groeien. Maar tanden??????
.......
Op 04-08-2009 19:29:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bounty:
Draconian:

Het is vreemd dat ieder lichaamsdeel zich vrijwel hersteld op de tanden na. Trek een nagel eruit en er groeit een nieuwe. Trek een haar eruit en hij groeit opnieuw. Of plant een afgeknipte haar in een wondje en hij zal groeien. Maar tanden??????


? Die van mij groeien gewoon weer aan hoor.
De kwaliteit van je leven wordt bepaald door de zaken waar jij onbewust bekwaam goed in bent !
Op 05-08-2009 2:38:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Hubble: Mooi plaatje ook vandaag op de nieuwspagina...

BAF ineens dat ding in je vretert

Het eindresultaat van dit, zou natuurlijk wel een uitkomst zijn
De 'mannelijke' versie van Hubble
Op 05-08-2009 3:01:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pulmonaria: Doet mij altijd denken aan een aflevering van de kinder serie "madelief" waar ze een nieuw hoofd mocht kopen in de hoofden winkel..

enge aflevering vond ik dat altijd.
Op 06-08-2009 0:01:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden