Er was eens een arbeider met de naam Reidl die bij een staalgieterij, opgericht door ene Isidor Braun, in Schöndorf/Vöcklabruck (Oostenrijk) werkte. Op een werkdag in 1885 brak hij een blok bruinkool open dat ontgonnen was in Wolfsegg. De bruinkool werd zo'n 60 miljoen jaar geleden gevormd tijdens het Paleoceen. Hij ontdekte een ongebruikelijk metalen kubusachtig ding ingebed in het blok. Reidl en zijn werkmakkers vonden het ongebruikelijke metalen voorwerp belangrijk genoeg om het aan de big boss te tonen. Het was de start van een Tertiair raadsel dat nog steeds niet is opgelost.

De zoon van Isidor Braun bracht de metalen kubus naar het museum Heimathaus in Vöcklabruck. In 1886 verklaarde mijnbouwingenieur en professor geologie bij de universiteit van Bonn, Adolf Gurlt, dat het kubusachtige voorwerp een meteoriet was. De ongebruikelijke vondst werd van 1950 tot 1958 tentoongesteld in het Oberosterreichisches Landesmuseum in Linz, waarna het origineel werd vervangen door een kopie.

In de jaren 1966 en '67 analyseerde het Vienna Naturhistorisches Museum het voorwerp. Omdat er geen sporen van nikkel, chroom of kobalt in het metaal gevonden werden, kon het voorwerp volgens de analisten geen meteoriet zijn. Het gebrek aan zwavel toonde dan weer aan dat het geen pyriet was.

Dr. Gero Kurat van het museum en Dr. Rudolf Grill van de Geologische Bundesanstalt of Vienna denken dan weer dat het een stuk gietijzer is, gezien het lage magnesiumgehalte. Dat werd bij later onderzoek in 1973 bevestigd door Hubert Mattlianer. Hij denkt dat het kubusachtige ding gegoten is door gebruik te maken van het cire perdue (verloren was) procedé.

Sommigen zeggen dat de randen van de metalen kubus zo scherp en recht waren dat er geen twijfel over bestaat dat het voorwerp machinaal werd vervaardigd. Het zou een onderdeel van een nog groter geheel zijn. De bijna-kubus meet 67 bij 47 millimeter en weegt 785 gram. De soortelijke massa is 7,75. Latere testen wezen uit dat de metalen kubus kunstmatig was.

Een paar jaar geleden besloot de Russische journalist G. N. Ostroumov het verhaal van de kubus van Wolfsegg te onderzoeken. Het artefact zou zich in het Museum van Salzburg bevinden, maar de verantwoordelijken lieten weten dat het voorwerp waarschijnlijk al voor WO II verloren gegaan was. Het dossier over de periode waarin de kubus gevonden werd bleek ook al spoorloos. In de publicatie van zijn onderzoek doet Ostroumov de hele zaak af als een hoax.

Op het internet leven nog steeds een heleboel theorieën over de kubus van Wolfsegg voort. De verhalen gaan over een meteoriet die tientallen miljoenen jaren geleden op aarde terechtkwam, een onderdeel van een buitenaards ruimteschip of satelliet, een fragment van een geëxplodeerde planeet, een artefact van een voorgaande hoogwaardige technologische aardse beschaving die ten onder ging aan natuurlijke rampen en een kubus achtergelaten door een voormenselijke buitenaardse aardbasis. Of is de metalen kubus van Wolfsegg niets meer dan een hoax?

weerman: Ik zie die foto en dacht metéén: "ijzermeteoriet". De kubusvorm zie ik er niet zo in; een eventuele ontwerper had vast iets teveel Paleoceense wijn op. Voor een veeeeel mooeiere 'kubus', google even via Google-afbeeldingen op "Hoba meteoriet".

Denk even aan het scheermes van Ockham, in deze.
Op 19-08-2009 8:41:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bounty:
weerman:

Ik zie die foto en dacht metéén: "ijzermeteoriet". De kubusvorm zie ik er niet zo in; een eventuele ontwerper had vast iets teveel Paleoceense wijn op. Voor een veeeeel mooeiere 'kubus', google even via Google-afbeeldingen op "Hoba meteoriet".

Denk even aan het scheermes van Ockham, in deze.


Hahaha ik moest echt meteen denken aan een versteende (vermetaliseerde) schildpadden schild.
De kwaliteit van je leven wordt bepaald door de zaken waar jij onbewust bekwaam goed in bent !
Op 19-08-2009 9:32:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ramonkey: De ongebruikelijke vondst werd van 1950 tot 1958 tentoongesteld in het Oberosterreichisches Landesmuseum

Het artefact zou zich in het Museum van Salzburg bevinden, maar de verantwoordelijken lieten weten dat het voorwerp waarschijnlijk al voor WO II verloren gegaan was.

nogal tegenstrijdig lijkt me..
Op 19-08-2009 11:33:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tru: Lekkere 'beschaving' om zo'n drol achter te laten. Als kubus vind ik het ding in ieder geval ongeloofwaardig.

Wat zou JIJ (bewust) achterlaten voor een beschaving na de onze?
Op 19-08-2009 0:04:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Tru:

Lekkere 'beschaving' om zo'n drol achter te laten. Als kubus vind ik het ding in ieder geval ongeloofwaardig.

Wat zou JIJ (bewust) achterlaten voor een beschaving na de onze?

Niets. Ze geven er toch hun eigen draai aan.
United as one. Divided by zero.
Op 19-08-2009 0:16:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
maraatje: Volgens mij is het gewoon te bewonderen in het Heimathaus Museum in Vöcklabruck (Oostenrijk)..?

edit:
The cast is currently kept in the Oberösterreichischen Landesmuseen in Linz, Austria, where the original object was also exhibited from 1950 to 1958, while the original cuboid itself is held by the Heimathaus Museum of Vöcklabruck, Austria.

Out-of-place artifact

The Wolfsegg Iron is claimed by some as an OOPArt (Out Of Place Artifact), and it is often stated as a fact in paranormal literature that it disappeared without trace in 1910, from the Salzburg Museum. In fact, as mentioned above, it is at the Heimathaus Museum in Vöcklabruck, Austria.
http://www.answers.com/topic/wolfsegg-iron

Artikel moet even worden aangepast
(bericht gewijzigd op 19-8-2009 15:00:59)
Op 19-08-2009 14:17:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Feng Shui:
maraatje:

Volgens mij is het gewoon te bewonderen in het Heimathaus Museum in Vöcklabruck (Oostenrijk)..?

Inderdaad.....
http://en.wikipedia.org/wiki/Wolfsegg_Iron
Onderschriften zeggen niets
Op 19-08-2009 14:27:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: Er is een eenvoudige manier om te bewijzen of het een meteoriet is.
Het kan dan een klont nagenoeg zuiver ijzer zijn.
Maar een veel belangrijker bewijs is kristallijn ijzer.
Dat kan hier op aarde niet natuurlijk ontstaan omdat het spul om kristallen te vormen heel rustig moet stollen in afwezigheid van magnetische velden.
Een simpele manier om daar achter te komen is het dwars door te zagen en het zaagvlak te dippen in een zoutzuur badje.
Dan kan je direct de kristallen zien als het buitenaards is.


(bericht gewijzigd op 22-8-2009 23:29:38)
Stroom moet vloeien.
Op 22-08-2009 23:27:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden