Vroeger, toen mammoeten nog leefden en mogelijk de dieren zelfs nog konden praten, kende men geen geld. Alle transacties gebeurden op basis van ruilhandel. Dierenvellen, vissen, lappen bloedend vlees of je vrouw en kinderen, you name it en het viel te ruilen tegen iets anders. We zijn geëvolueerd en zijn door de waardering van goud en andere edelmetalen uiteindelijk terechtgekomen bij een ruilsysteem op basis van briefjes papier. Of nog moderner: gewoon een stukje plastic gekoppeld met een bankrekening.

Maar wat - zoals tegenwoordig - als de waarde van al dat nieuwerwetse gedoe plots zakt, omdat duidelijk wordt dat er teveel onbestaande waarde is? Als plots zakken vol geld in lucht opgaan? Wel, enkelen hebben het antwoord gevonden...

In het Belgische Evere hebben restauranteigenaars Rudy de Bruyne en Fredo De Smedt een nieuw crisisrestaurant geopend. Terug naar de faire ruilhandel. Dat is het devies van hun crisisrestaurant. Ze laten de klanten vrij om te kiezen hoeveel ze voor hun eten betalen. De eigenaars menen dat veel mensen niet meer uit eten omdat het te duur is. Hun nieuwe crisismodel is daar dé oplossing voor en het idee zal dan ook gegarandeerd slagen, aldus de Bruyne.

Na de eerste dag (waar bv. ook kreeft op het menu stond) hadden de klanten gemiddeld 20 euro betaald. Zijn kostprijs voor het eten was net geen 9,00 euro. De handel is dus winstgevend. Dranken zijn wel volgens vastgelegde tarieven af te rekenen.

Eric Hagen uit Essex (Verenigde Staten) denkt er ook zo over. Hij rijdt sinds kort rond met de Recession Ride Taxi. Het concept is hetzelfde: 'pay what you can'. Men mag dus betalen hoeveel en met wat men wil. Naar eigen zeggen werkt zijn business uitstekend. Hij verdient zelfs meer geld dan wanneer hij normale taxitarieven zou rekenen. Dat Eric duidelijk entrepreneur is moge blijken aan zijn andere activiteiten. Volgens hetzelfde opzet verkoopt hij ook flessen water, Gatorade en andere frisdranken. Crisis? Niet voor wie het slim aanpakt.


(Taxy a go go, iedereen blij)

Pulmonaria: en dit alles werkt proma tot er mensen misbruik van gaan maken =]
Op 13-08-2009 0:22:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Lijkt me een prima model voor elk land behalve Nederland: allemaal duitenklievers en krentenkakkers.
(bericht gewijzigd op 13-8-2009 15:47:02)
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 13-08-2009 14:21:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Fik2000: Al die rijke gierigaards kunnen dan taxi nemen naar de aldi voor nen euro om daar hun inkopen te gaan doen :-D
Op 19-08-2009 3:18:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden