Onlangs liet de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) weten dat een speelgoedstrandstoeltje om een bijbehorende 'Build-A-Bear knuffelbeer' in te zetten 'mogelijk gevaarlijk' kan zijn. Ukkies kunnen namelijk met hun vingertjes tussen de schuivende en scharnierende delen komen met alle drama's van dien. Onze paranoïde vrienden aan de overkant van de oceaan hadden het gevaar al in mei 2009 gezien en brachten gelijk waarschuwingen uit. Kennelijk wilde de Europese tak van Build-A-Bear nog even de zomerverkoop meepikken alvorens te alarmeren. Gaan we te teerhartig met onze kroost om of is het terecht dat we letterlijk alle denkbare gevaren uitbannen?


(Levensgevaarlijke klapstoel met onooglijke beer)

Onlangs schreeuwden diverse kinderrechtenorganisaties moord en brand toen in India een demonstratie werd gegeven waar een motorrijder moedwillig over de handjes van een groep schoolkinderen reed. De kindjes, in de leeftijd van 6 tot 13 jaar, lagen keurig onder toeziend oog van de leraren en met goedkeuring van de ouders op hun buik toen de motorrijder over de uitgestrekte handjes reed. De jongens, allen karatebeoefenaars, wilde gewoon hun kracht en moed met de stunt demonstreren en natuurlijk raakte niemand gewond.


(Kindermishandeling of niet?)

Over kind en veiligheid bestaat nogal wat informatie en complete websites staan vol met tips en trucs om de leefomgeving van het nageslacht zo veilig mogelijk te maken. Op zich is dat niet zo verwonderlijk; immers, een kind is en blijft een motorisch gestoorde en ontoerekeningsvatbare levensvorm die in de volwassen maatschappij bloot staat aan allerlei potentiële gevaren.

Anderzijds leert en ontdekt een kind een heleboel van foutjes en ongelukken. De truc is dus om letale gevaren of gevaren die mogelijk blijvend letsel opleveren te weren, maar waar ligt die grens? De EU verbood in mei 2009 per decreet dat er alleen nog maar kinderveilige aanstekers op de markt gebracht mochten worden. Dergelijke aanstekers zouden niet door kindervingertjes bedient kunnen worden. Uit eigen observatie heb ik kunnen waarnemen dat kinderen niet alleen de zogenaamde 'kinderveilige aansteker' prima kunnen bedienen, maar dat ze het ook leuk en een uitdaging vinden om een dergelijk apparaat te laten ontvlammen. De ambtenaren in Brussel lijken hun doel voorbij geschoten, temeer omdat het aloude doosje lucifers nog gewoon te krijgen en voor kinderen vindbaar zijn.

Wat onwenselijk is moet onmogelijk zijn

Ouders zouden het liefst hun kinderen ver uit de buurt van scherpe of bewegende delen laten rondlopen, met een helm op en verpakt in airbags. Maar zo werkt het niet. Kinderen weten feilloos veiligheidsregels te omzeilen en lappen goede adviezen aan hun laarsjes. Ze kletteren uit bomen, rammen met hun fietsjes tegen objecten op, halen een nat pak en slaan of worden door hun vrindjes met een end hout geslagen. Dat willen wij volwassenen misschien wel voorkomen maar dat kunnen we niet. We kunnen hoogstens wat risico's beperken, maar een ongeluk blijft in een klein hoekje zitten.

De zeven weken oude baby van een Nederlands stel in Frankrijk heeft een dodelijke val gemaakt op een pier. De moeder van het meisje liet de kinderwagen even los om een foto te maken, waarop het wagentje naar beneden rolde, omsloeg en zeven à acht meter lager een betonblok raakte. Bron De Telegraaf

'Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten' was in mijn jeugd de laconieke opvatting als je weer eens thuis kwam met blaren, schaafwonden of een vette snee. En inderdaad, niets leert sneller dan een negatieve ervaring. Ook toen wenste de meeste ouders hun kinderen geen blijvend letsel toe, maar men deed niet zo paranoïde als tegenwoordig.

Overdreven veiligheidsdenken en een houding dat daar waar een 'blame' is ook een 'claim' moet zijn, creëren een overspannen wereld waarin angst regeert. Voor je het weet kan en mag er, behalve stil op een goedgekeurde stoel zitten, niets meer. Uit naam van de heilige veiligheid.
Maar gevaarlijker dan iets doen is nog altijd niets doen. Volgens inspanningsfysiologe prof. dr. Maria Hopman overlijden jaarlijks 8.000 dikke Nederlanders omdat ze niet bewegen. "We noemen dat zitdoden" aldus de professor.

Risico's beperken is prima maar vermijden is ondoenlijk. En zowel voor een kind als een volwassene is een beetje risico als peper in je eten. Een beetje pept de boel op en teveel brandt de lippen maar dat is altijd nog beter dan zoutloos eten.

Ron B.: "Levensgevaarlijke klapstoel met onooglijke beer"
ik gok op een konijn

(en verder een waarheid als een koe/beer/konijn)
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 14-08-2009 0:45:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert: Bovenstaand stuk gaat hoofdzakelijk over de zichtbare gevaren en natuurlijk kan men zijn kinderen niet tegen alle gevaren op deze wereld beschermen, door spelen leren veel kinderen zelf waar de gevaren en de grenzen liggen liggen. 1 maal vingers goed verbranden maakt meer indruk dan 100 maal horen dat het gevaarlijk is.

Echter er bestaan ook veel onzichtbare gevaren. We leven in een tijd waarbij onze luxe artikelen en het speelgoed van onze kinderen hoofdzakelijk uit gesynthetiseerde stoffen bestaan. Van veel van deze stoffen is geen of nauwelijks een risicoanalyse uitgevoerd. denk bijvoorbeeld aan de weekmakers in het touwtjesspeelgoed Scobie-doo (of zoiets). Deze weekmakers kunnen kinderen chronisch ziek maken of erger ..............

Hoe men het keert of went, er dient een strenge wetgeving te komen op dit soort verborgen stoffen. Er bestaan op dit moment al enkele richtlijnen en wetgevingen echter voor veel stoffen die in speelgoed aanwezig is is niet eens een risicoanalyse uitgevoerd. Verder is de controle op gevaarlijke stoffen minimaal.

Desondanks wordt er een wekelijkse lijst uitgegeven (zgn. rapex-lijst) waarbij producten, welke niet voldoen aan de gestelde eisen, opgesomd worden. Ook de genomen acties staan weergegeven, zie verder onderstaande link:

http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/create_rapex.cfm?rx_id=248

Voor veiliger omgaan met speelgoed gemaakt uit synthetische stoffen, bijvoorbeeld plastic, geeft het de volgende folder:

http://www.wecf.eu/english/publications/2009/publications-toysguide.php

Nogmaals, de bedoeling van bovenstaand stuk is mij duidelijk echter we zijn aan onze volgende generaties verplicht om hen te beschermen tegen onzichtbare gevaren.
Op 14-08-2009 13:05:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
adenis: kinderen moet je opsluiten in een isoleercel vanaf hun geboorte. De buitenwereld is veel te gevaarlijk voor hun. geen conact met de buitenwereld, want daar krijgen ze alleen maar letsel van. geen speelgoed erin, want daar zouden ze zich aan kunnen bezeren.

gelukkig was de wereld veel veiliger toen wij kinderen waren. Toen had je namelijk geen brandnetels, hoge bomen, fietsen, auto's, poepende katten in de zandbak, schommels, vriendjes waarmee je ging vechten, hete thee, ovens, messen of andere veel te gevaarlijke dingen!

het is echt een wonder dat er nu nog zoveel kinderen overleven.
Op 14-08-2009 13:20:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld:
Ron B.:

"Levensgevaarlijke klapstoel met onooglijke beer"
ik gok op een konijnEen "onooglijke beer" zou best wel op een konijn kunnen lijken

on topic: als er geen kinderen waren zouden we niet van die maffe producten maken, hoeven we ons niet druk te maken, blijven kostbare grondstoffen gespaard, prima voor het milieu... euh de bron van het kwaad is dus het kind. conclusie: kinderen uit de handel nemen.

Op 14-08-2009 13:29:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Kelder:
adenis:

poepende katten in de zandbak


Oe, vlijmscherp!
Op 14-08-2009 13:32:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
Albert:
de bedoeling van bovenstaand stuk is mij duidelijk echter we zijn aan onze volgende generaties verplicht om hen te beschermen tegen onzichtbare gevaren.

Inderdaad. Spul als aspartaam en ander gif dat zo'n beetje overal in wordt verstopt; van frisdrank tot kauwgom en vitaminebruistabletten.
Daar helpt geen helmpje tegen.
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 14-08-2009 14:45:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: (overigens is het "dangerous" in de titel een bijwoord en dient er derhalve ly achter te staan... *kniesoor-modus uit*)
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 14-08-2009 14:53:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bassie22: Waar dit verhaal eigenlijk over gaat is de bemoeienissen van alles en iedereen die denkt maar wat te moeten roepen over anderen. Dit heeft weer alles met macht te maken en tot je ellebogen in de kont zitten van je 'meerdere'...

In onze huidige maatschappij bepalen anderen voor je. Wat je wel en niet mag eten, welke medicijnen je 'mag' gebruiken, of je uit elkaar gaat of niet, dat je moet werken, dat je naar school moet en dat er dus materialen zijn die voor 'jou' wel eens gevaarlijk zouden kunnen zijn.

En... weet je waarom??? Omdat wij nl te dom zijn om te bepalen wat goed voor ons is (sarcastisch bedoeld).

En... weet je waarom anderen dat doen? Wij mensen willen steeds meer regels, wetten en afspraken omdat wij te bang zijn voor de vrijheid die we anders krijgen. Vrijheid waar wij niet mee weten om te gaan...
Nieuw Bewust Zijn
Op 14-08-2009 17:19:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
sufi: Die overdreven waarschuwingen op verpakkingen e.d. (in de states) hebben natuurlijk alles te maken met de enorme schadeclaims die men daar vraagt (en toegewezen) krijgt.
Amerika is een land waar mensen miljoenen krijgen omdat de fabrikant van hun microwave niet heeft gewaarschuwd dat je er geen konijn in kunt drogen, zonder het beest te doden.
Dus dekken ze zich aan alle kanten in. Hier wordt zo'n speeltje langer doorverkocht omdat de kans dat schadevergoeding moeten betalen, maar heel klein is.
Op 14-08-2009 18:18:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Ganzfeld:

Ron B.:

"Levensgevaarlijke klapstoel met onooglijke beer"
ik gok op een konijnEen "onooglijke beer" zou best wel op een konijn kunnen lijken


pfff
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 14-08-2009 18:31:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lemetje: Als ik dat tegenwoordig zo eens hoor, lees en meemaak, dan hebben onze (voor)ouders en mijn generatie toch echt gloeiend geluk gehad dat we aan (kinder)rampen zijn ontkomen en alles overleefd hebben!
(brand)gevaarlijk speelgoed, fietsen zonder helmpje, open bloot vuur van de (kolen)haard, vallen en gebeten worden en ga zo maar eens een tijdje door.
De betutteling wordt ten top gedreven en het resultaat is dat de kinderen van vandaag niet om kunnen gaan met de gevaren van morgen.
De ouders kunnen zich beter bekommeren om hett 'voedsel' wat hun bloedjes naar binnen werken, daar schuilt het echte gevaar in.
Op 14-08-2009 18:49:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Libertarian: Een beetje hetzelfde verhaal als de betutteling in het algemeen eigenlijk. We moeten allemaal gordels dragen, maar of het nou werkelijk veiliger is? We mogen allemaal maar 120 rijden op de snelweg, maar of dat nou veiliger gedrag in de hand werkt of zelfs verkeersongelukken voorkomt? Eigenlijk heeft dit artikel weinig te maken met het betuttelen van kinderen, maar meer met het betuttelen in het algemeen.
Op 14-08-2009 22:29:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat: Het leven is levensgevaarlijk!

Een wonder wat we allemaal al overleefd hebben.
"We're all mad here."
Op 15-08-2009 7:37:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh: Ik ben het eens met Bassie22.

De verantwoordelijkheid voor de veiligheid van een kind hoort bij de ouders te liggen en de overheid dient dit slechts te faciliteren.

Nu zet de overheid de ouders, en daarmee het gezond verstand, buitenspel.

Bewuste ouders kopen geen troep-speelgoed voor hun kinderen, al was het alleen al om verwenning te voorkomen. Elke ouder hoort te snappen dat keine kinderen ver van scherpe, klemmende, hitteproducerende, bijtende etc materialen en stoffen horen te blijven.

Ook hoort een ouder tot op een bepaalde leeftijd te waken over het kind en het kind te fixeren (lees: box, kastslotjes, etc etc) als het daartoe tijdelijk niet instaat is.

Los daarvan is het verwijderen vann negatieve prikkels een verarming van de opvoeding met gevolgen in het latere leven: niets gewend, snel ziek, nooit voldaan, geen creativiteit...

Dit is echt een no-brainer, maar door ingrijpen via wetten en regels maak je van de ouders en de kinderen een no-brainer.
ALLES IS WAAR
Op 15-08-2009 13:15:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ceedee: Een kind kan je maar beter gewoon leren werken met een aansteker. Want zoals gezegd wordt is het inderdaad een uitdaging om zo'n ding te laten ontvlammen. En als je het hen verbied doen ze het achter de rug. Eens ze het kunnen verdwijnt de interesse toch weer na een tijdje.

Het is maar door het feit dat we brandwerende gordijnen hadden dat ik vroeger mijn ouderlijke thuis niet heb afgebrand toen ik een jaar of 4/5 was. Trots dat ik was dat dat ik die aansteker aankreeg... direct geprobeerd de gordijnen in brand te steken... :-/

Zelfde met elektrische zaagmachines en zo. Als je het in huis hebt, leer ze er mee werken!
Op 19-08-2009 11:29:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mr. X.:
ceedee:

Een kind kan je maar beter gewoon leren werken met een aansteker. Want zoals gezegd wordt is het inderdaad een uitdaging om zo'n ding te laten ontvlammen. En als je het hen verbied doen ze het achter de rug. Eens ze het kunnen verdwijnt de interesse toch weer na een tijdje.

....

Zelfde met elektrische zaagmachines en zo. Als je het in huis hebt, leer ze er mee werken!

O zit dat zo..!?


(bericht gewijzigd op 20-8-2009 8:12:26)
Op 19-08-2009 21:57:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden