In het blog 'Le soleil a rendez-vous' kon u al lezen dat vandaag dag op dag tien jaar geleden een eclips onze contreien verduisterde. Vandaag, 11 augustus 2009, precies een decennia later kijken astronomen met veel belangstelling naar de eclips van Saturnus in de hoop een hele boel geheimen van de enorme gasplaneet met haar ringenstelsel te kunnen ontfutselen. Saturnus doet bijna 30 jaar over zijn baan rond de zon en dus is dit de eerste equinox van de planeet sinds 1994.


Bij een equinox van Saturnus staat de zon hoog boven de ringen van de planeet. Daardoor krijgen onregelmatigheden in het ringenstelsel een lange schaduw op de anders vlakke oppervlakte. Objecten zoals 'moonlets' (kleine natuurlijke satellieten of manen) die anders moeilijk waarneembaar zijn, worden bij een equinox van Saturnus gemakkelijker opgemerkt. Vorige week onthulden de schaduwen nog een nieuwe moonlet in de B-ring van Saturnus.

De nieuw ontdekte moonlet
(De nieuwe ontdekte moonlet in het ringenstelsel)

NASA's ruimtesonde Cassini ontdekte deze nieuwe moonlet van ongeveer 400 meter groot. Cassini werd op 15 oktober 1997 gelanceerd en kwam op 1 juli 2004 aan bij Saturnus. Na de vierjarige missie voor het onderzoek van Saturnus, zijn ringenstelsel en zijn manen, functioneert Cassini nog steeds naar behoren. De ruimtesonde werd geherprogrammeerd en probeert nu antwoorden te vinden op de vragen die bij vorige observaties opdoken.

Olav: Als een tikje op een langspeelplaat.

"Blue moon ... tik ... you saw me standing alone ... tik ... without a dream in my heart ... tik ... without a love of my own ..."
Op 11-08-2009 21:36:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Ringen die zweven
Equinox in verre zicht
Cassini ons oog
(bericht gewijzigd op 11-8-2009 22:03:32)
United as one. Divided by zero.
Op 11-08-2009 22:03:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden