"Rotterdam scant al een jaar kentekens", kopte De Telegraaf. Het bericht gaat over het feit dat de Rotterdamse politie al ruim een jaar lang de kentekens van auto’s op snelwegen rond de stad scant. Met de gegevens, die drie maanden bewaart worden, kunnen alle bewegingen van mogelijke verdachten worden gevolgd. Triest nieuws. Maar triester zijn de reacties van sommige reaguurders onder dat bericht. Zo schreef een zekere Saya: "Mag van mij in heel NL. Heb zelf niets te verbergen." Een andere allesslikker onder de naam 'Van Buren' reageerde als volgt: "Prima, nu ook zo snel mogelijk invoeren op provinciale wegen. Stop de islamitische terreur!". Zucht, misschien verdienen we ook niet beter.


(Iemand trekt een denkbeeldige grens en opeens is de helft van een compleet volk potentieel staatsgevaarlijk. Foto: Stasi in het voormalige Oost-Duistland.)

Het gebeurt wel vaker dat lieden bij het horen van privacyschendingen door de overheid gelijk blaten dat ze er geen probleem mee hebben, omdat ze toch 'niets te verbergen' hebben. Een uitspraak die van behoorlijk weinig historisch besef getuigt. Zo werd de Russische upperclass van het ene op het andere moment door het proletariaat in de pan gehakt, wist Pol Pot feilloos intellectuelen en academici op te sporen en af te slachten en bent u per 1 december 2008 plotseling crimineel als het puntig kaalkopje in uw tuintje groeit.

Ik bedoel maar, het is in deze wereld niet ongebruikelijk dat door wisselende regimes of wetgevingen brave burgers zomaar het haasje kunnen worden. Wie denkt dat dergelijke fratsen wel aan ons kikkerlandje voorbij zouden gaan komt bedrogen uit. Een andere misvatting is dat al die privacyschendingen slechts terroristen zouden treffen. Als dat echt zo zou zijn, behoorden aanslagen tot het verleden. Kijk bijvoorbeeld naar de Spanjaarden: jaren lang jaagt men met man en macht op de ETA, en het resultaat? Inderdaad, Boem! Een beetje terrorist is namelijk niet zo dom om met zijn eigen kentekenplaten rond te rijden of via zijn eigen computer of mobiele telefoon te communiceren.

De Franse inlichtingendienst wil alles, inclusief vakbondslidmaatschap en seksuele oriëntatie, van iedereen weten. De nieuwe database van de Franse geheime dienst, EDVIGE geheten, zorgt in Frankrijk voor grote ophef. De databank moet gegevens bevatten over personen en groeperingen die mogelijk de openbare orde kunnen verstoren. De geheime dienst neemt gegevens op van personen vanaf 13 jaar (bron NRC).

Maar goed, stel: brave burger Saya of Van Buren weten zich van de prins geen kwaad, maar kletsen wel eens met een zekere Willem. Gewoon tijdens het sporten of tijdens het hondje uitlaten. Willem wordt door de overheid gezien als subversief. Wat gebeurt er dan? Wel, dankzij nieuwe wetgeving zou men kunnen besluiten om over te gaan tot 'persoonsgericht verstoren'. Legaal stalken dus, maar dan door de prinsemarij.

Het persoonsgericht verstoren is een maatregel die door de burgemeester van een gemeente kan worden opgelegd aan personen die op enigerlei wijze in verband kunnen worden gebracht met terrorisme. De maatregel wordt uitgevoerd door de politie en kan bestaan uit de volgende handelingen: afleggen van (huis)bezoeken aan de betrokkene en/of diens buren, familie, werk of school, betrokkene uitnodigen op het politiebureau, opbellen, aanbellen bij diens woning, personen uit de omgeving van betrokkene benaderen, (systematisch) met herkenbare politievoertuigen surveilleren in de omgeving van betrokkene, meld-misdaad-anoniem kaartjes in de omgeving verspreiden, etc.

In het meest extreme geval kan de maatregel lijken op stalking door de politie. Het doel van de verstorende maatregel is de betreffende persoon laten weten dat hij in de gaten wordt gehouden door de autoriteiten ten einde hem te verstoren in mogelijke terroristische activiteiten en hem onaantrekkelijk te maken om mee samen te werken voor terroristische doeleinden.

Het is maar een voorbeeld van hoe makkelijk 'iemand die niets te verbergen heeft' plotseling het haasje kan worden. Er zijn nog veel meer voorbeelden te bedenken waarbij de brave burgers van vandaag de most wanted van morgen worden. Iedere dag komen er meer en meer entry's in uw en mijn dossiers. Databases draaien op volle toeren en niets wordt ooit nog vergeten. Het is te hopen dat de toekomstige machthebbers het met uw en mijn levenswijze eens zijn. Zo niet, dan is het slechts een kwestie van tijd tot in regenjassen gehulde mannen op de deur kloppen.

Ganzfeld: Anderzijds hoef je geen dagboek of fotoalbum meer nbij te houden dat doet de overheid wel.
Op 21-08-2009 13:36:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
NEO:
Ganzfeld:

Anderzijds hoef je geen dagboek of fotoalbum meer nbij te houden dat doet de overheid wel.

Dat doe ik toch liever zelf
Op 21-08-2009 14:20:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
moonwalker:

Een andere allesslikker onder de naam 'Van Buren' reageerde als volgt: "Prima, nu ook zo snel mogelijk invoeren op provinciale wegen. Stop de islamitische terreur!".


Als ik zulke reacties lees, dan verbaas ik me elke keer weer over de domheid van mensen. En zoals de schrijver inderdaad terecht opmerkte: Misschien verdienen we niet beter als er zulke gasten tot de categorie "denkend mens" behoren.
Before I read newspapers I was uninformed. After reading newspapers I became misinformed
Op 21-08-2009 15:16:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
KC: "Vader, vergeef het hen want ze weten niet wat ze doen."
(bericht gewijzigd op 21-8-2009 15:23:50)
Ik ben omdat 'ik' is. 'Ik' heeft nooit niks en is voor altijd.
Op 21-08-2009 15:23:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.: "(Foto: Stasi in het voormalige Oost-Duistland.)"

tiepvautje in duitstsland
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 21-08-2009 20:26:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Libertarian: Dus? Gaan we er ook wat aan doen of gaan we een beetje op een website zeiken en vrolijk verder met onze beslommeringen? Apathie alom.

Initiatief van bezorgde mensen ten behoeve van de persoonlijke vrijheid.
26 Sept in Den Haag.
www.vrijheidsparade.nl
Op 23-08-2009 3:04:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Rasje3000: De vraag is, wat kunnen wij doen? op na klagen en b*tchen.
Of bijelkaar komen en dan nog klagen en bitch*n.

Alsof de regeringen er mee stoppen. They Don't Care About YOU!
Op 23-08-2009 3:12:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Rasje3000: Wist je als ik de pijp uit ga dat de regering er geld mee verdiendt.

Go figure..
(bericht gewijzigd op 23-8-2009 3:15:35)
Op 23-08-2009 3:15:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mr. X.:
Rasje3000:

De vraag is, wat kunnen wij doen? op na klagen en b*tchen.
Of bijelkaar komen en dan nog klagen en bitch*n.

Alsof de regeringen er mee stoppen. They Don't Care About YOU!

Noem mij 1 demonstratie van de afgelopen 50 jaar die een verschil heeft gemaakt.
"The pen is mightier than the sword."
Just spread the word.

Inderdaad: Wat kunnen wij doen..?
(bericht gewijzigd op 23-8-2009 4:00:55)
Op 23-08-2009 3:30:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
angelsenior: Ik ben voor alomtegenwoordige controle, controle op zich is geen probleem. het hekelpunt is wat er gedaan wordt met die informatie en wat is de graad van "doemdenken" bij de regering/diensten die deze controle uitvoeren. Als iemand controleert, met het achterliggend gedachtegoed van wat en hoe een persoon is (realistisch beeld) dan zal je effectief de criminelen kunnen onderscheiden van de andere mensen en hierdoor de criminaliteit verlagen. Hoewel criminelen zich zouden kunnen vermommen en/of vervalsingen etc.. gebruiken, zal eigenlijk vlug opvallen dat er te weinig correlatie is met de beschikbare informatie en valt hij door de mand. De voorbeelden in het artikel van Pol Pot en dergelijke, als gekken aan de macht komen heb je altijd problemen, met of zonder controle en in onze democratische samenleving is die kans toch klein. en natuurlijk mag die informatie alleen beschikbaar zijn voor doelgericht zoeken, niet voor iedereen die er zin in heeft. natuurlijk is het een kwestie van op mensen met gezond verstand te stemmen, het voorbeeld van "persoonsgericht verstoren" is duidelijk hoe het niet moet.
Op 26-08-2009 16:04:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky:
Ganzfeld:

Anderzijds hoef je geen dagboek of fotoalbum meer nbij te houden dat doet de overheid wel.

Nog een paar jaartjes en dan worden je gedachten en herinneringen ook gecontroleerd...http://xandernieuws.punt.nl/?id=524693&r=1&tbl_archief=&
Nee, dank u.
Op 27-08-2009 3:12:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Libertarian:
angelsenior:

natuurlijk is het een kwestie van op mensen met gezond verstand te stemmen, het voorbeeld van "persoonsgericht verstoren" is duidelijk hoe het niet moet.


Stemmen op iemand met gezond verstand...Ik heb deze handeling helaas nog niet kunnen voltooien. Waar het precies aan ligt mag je zelf bedenken...
Op 28-08-2009 17:17:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.: V for Vendetta
http://www.imdb.com/title/tt0434409/

Anonymous
http://en.wikipedia.org/wiki/Anonymous_%28group%29

de stille revolutie is al lang gaande, en groeit alleen maar...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 28-08-2009 19:06:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden