Ooit had ik een baas die altijd gelijk had. Althans, dat vond hij zelf. Hij regeerde als een koning over zijn onderdanen en stond altijd klaar om zijn vrouwelijke medewerkers te onderrichten in de fantastische ideeën die hij had. Sterker nog: zonder het zijn kipjes überhaupt te vragen bedolf hij ze onder zijn - in zijn eigen ogen - goede adviezen. Ook kwam het regelmatig voor dat een door een vrouwelijke collega geniaal idee gepresenteerd werd als ware het van hem afkomstig.

Onze mannelijke collega's hadden trouwens wel het voorrecht om gehoord te worden door zijne majesteit. De dames niet. Blijkbaar stonden de mannen net iets hoger op de hiërarchische ladder van onze baas. Zich hierop aanspreken liet hij niet, want hij was de koning. Destijds had ik nog de hoop dat dit gedrag alleen bij deze baas hoorde, maar het lijkt anders te zijn...

Helaas, de baas.

Er volgden nog een aantal bazen van het mannelijke geslacht, maar in mijn hele verdere werkcarrière heb ik eigenlijk nog nooit een baas gehad die deze eigenschappen niet tot in de puntjes beheerste. Bert van Dijk geeft in zijn boek ‘De mythe van de moraalridder’ een mooie beschrijving van dit type baas: de betweter.

De betweter denkt dat zijn kennis de waarheid is. Als een zendeling vertelt hij iedereen alles wat hij weet - of denkt te weten - en hij houdt ervan als er naar hem geluisterd wordt. Hij laat niet merken dat hij je gehoord heeft als je jouw kennis op tafel legt, want dan is hij de aandacht kwijt en daar kan hij niet tegen. Natuurlijk heeft hij jouw kennis wel in zich opgenomen, want daarmee kan hij later dan zelf weer goede sier maken. Het zal dan ook voorkomen dat de betweter jouw kennis door je strot duwt, die tot je stomme verbazing van jouzelf afkomstig is. Probeer hem dat niet duidelijk te maken, want hij zal dat nooit toegeven om redenen die je nu duidelijk zullen zijn. Hij is niet primair geïnteresseerd in feiten, maar in bewondering die hij krijgt van anderen.

Volgens onderzoek van the University of New South Wales doen mannelijke bazen aan politiek, vechten om hun territorium, maken zich druk om hun voorkomen en proberen altijd gelijk te krijgen. Niet omdat het kleine dictatortjes zijn, maar omdat het in hun genen zit.

De manier waarop mannelijke bazen zich kleden, positioneren en hun macht uitoefenen is gerelateerd aan de evolutietheorie. Prehistorisch gedrag zoals dominantie, territoriumdrift en het verstoten van andersdenkenden is gebruikelijker op de hedendaagse werkvloer dan we vaak toe willen geven.

Hoofdonderzoeker Professor Jeffrey Braithwaite concludeert na vijftien jaar onderzoek dat bazen zich net zo gedragen als elk dominant dier. Net zoals mannelijke pauwen met hun veren pronken, dragen mannelijke bazen onder hun serieuze donkere pak, vaak een fel gekleurd overhemd of das. In hun geval niet om een vrouwtje aan te trekken maar om hun toppositie te benadrukken.

Een andere bevinding die terug te voeren is naar de oertijd, is dat vergaderingen meestal in het kantoor van de hoogstgeplaatste baas gehouden worden, die dan bovendien optreedt als voorzitter. Verder zitten bazen lang niet zoveel tijd stilletjes te lezen of achter hun computer in hun kantoor als mensen denken. Veel vaker lopen ze rond om zich te positioneren op bijeenkomsten, afspraken en bij de koffieautomaat. Ook nemen bazen zelden lunchpauzes, in tegenstelling tot de rest van het personeel.

Overigens is 16 oktober in de VS De Dag Van De Baas: Boss's Day.

Op Boss's Day danken werknemers hun leidinggevenden voor hun vriendelijkheid en eerlijkheid. De dag werd ooit verzonnen door secretaresse Patricia Bays Haroski, die elk jaar de verjaardag van haar baas en vader dreigde te vergeten. Zij registreerde de naam National Boss's Day bij de Kamer van Koophandel. Later maakte de gouverneur van Illinois er een 'officiële' dag van.

Maar afijn, bazen kunnen er dus niets aan doen dat ze zijn zoals ze zijn. Misschien moeten we onze toevlucht dan maar nemen tot typische vrouwelijke kwaliteiten: klagen en roddelen met de vrouwelijke collega's over het haantjesgedrag van onze baas.

En willen we iets van hem gedaan krijgen: een compliment over zijn mooie frisgroene overhemd doet alvast wonderen...

nabuco0: Professor Jeffrey Braithwaite is een oen!! 15 jaar onderzoek??
ik denk dat hij ook behoort tot de categorie van de bazen .
Op 28-08-2009 8:46:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sint Joris:
nabuco0:

Professor Jeffrey Braithwaite is een oen!! 15 jaar onderzoek??
ik denk dat hij ook behoort tot de categorie van de bazen .


De categorie 'Eindbazen' zelfs.
It would have been better if Newton had contemplated how the apple got up there in the first place
Op 28-08-2009 0:12:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Plakband: Vooral de laatste zin is erg interessant:
'Misschien moeten we onze toevlucht dan maar nemen tot typische vrouwelijke kwaliteiten: klagen en roddelen met de vrouwelijke collega's over het haantjesgedrag van onze baas.'

Had het er onlangs nog met zuslief(logistiek manager) over. Dat ik al bijna 40 jaar niets anders hoor en lees dat vrouwen in een bedrijf tegen een glazen plafond aan zitten. Zal in bepaalde geval best het geval kunnen zijn. Maar toen ik geboren werd had het feminisme sterk zijn intrede gedaan. Bijna 40 jaar later kan ik concluderen dat de werkende vrouw veelal nog steeds klaagt over onderdrukking door mannen(als je niet voor jezelf kunt opkomen wbt loonsverhoging moet je niet zaniken want daar wordt in een commerciele wereld gebruik van gemaakt..). Echter: Daadwerkelijk kameraadschap en elkaar steunen lijkt menig vrouwelijk collega vreemd als het erop aankomt. Elkaar een mes in de rug steken lijkt een vertrouwelijker gegeven. Over elkaar praten, elkaar afvallen....toch maar thuis voor de kindjes...dames: U bent er zelf bij. Nederland blijkt 1 van de meest achtergestelde landen in de Westerse Wereld wbt emancipatie/hoeveelheid vrouwen aan de top in het bedrijfsleven. Dat is niet voor Jan met den korten achternaam denk ik. Growe some balls. Of doe het dan ook Echt anders. Liefst niet vanuit zo'n bekrompen initiatief van 'vrouwen voor vrouwen' of zo. Want als wij kerels iets dergelijks als 'mannen voor mannen' gaan roepen, dan worden we weer razendsnel veroordeeld door vrouwen in betrekking tot 'discriminatie tegenover de vrouw' en zo...niet meer zeiken maar gewoon actie. Als het goed is heb ik nog zo'n jaartje of 40 te gaan volgens de statistieken. Ik ben benieuwd...
(bericht gewijzigd op 28-8-2009 20:51:28)
ech?
Op 28-08-2009 19:54:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky: Het is een beetje het Droste effect, baas boven baas boven baas boven baas boven baas enz. (komen we toch weer bij de piramide)
(bericht gewijzigd op 29-8-2009 1:23:10)
Nee, dank u.
Op 29-08-2009 1:22:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: in computerspelletjes mag je die bazen helemaal hun toupet door de grond trappen.
Op 29-08-2009 1:31:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky:
eoi:

in computerspelletjes mag je die bazen helemaal hun toupet door de grond trappen.

In het echt ook, maar ze zijn er niet blij mee..
Nee, dank u.
Op 29-08-2009 1:35:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi:
tjerky:

eoi:

in computerspelletjes mag je die bazen helemaal hun toupet door de grond trappen.

In het echt ook, maar ze zijn er niet blij mee..

zo hoog kan een mens in het echt niet springen. ;l
Op 29-08-2009 11:33:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: Maar soms wens ik dat wel...

Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 30-08-2009 0:30:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
wdawn: Achja basen het zijn eigenlijk de mensen die de meeste innerlijk problemen hebben van alle mensen in het bedrijf. Hij komt over als een zelfverzekerde man die alles en iedereen kan laten doen wat hij wilt, maar ondertussen is hij van binnen een Heeeel breekbaar klein mannetje "zoals mannelijke pauwen met hun veren pronken, dragen mannelijke bazen onder hun serieuze donkere pak, vaak een fel gekleurd overhemd of das. In hun geval niet om een vrouwtje aan te trekken maar om hun toppositie te benadrukken" met andere woorden de baas is onzeker en is bang om als niet belangrijk beschouwd te worden. Vaak hebben de grootste plofkoppen een vrouw die hen weer domineerd waardoor hun ego een nog grotere deuk krijgt en hij dat moet compenseren met "macht(misbruik)" "Geld" eigenlijk bijna alle dingen die volgens de 10 geboden verboden zijn .

Waar komt het kwaad tog vandaan
Op 31-08-2009 11:25:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Xplorer: De schrijver van dit (slechte) artikel heeft wel veel vooroordelen voor een 'wetenschapper' (grens- of niet). Het artikel gaat volgens mij niet over bazen maar over domme bazen.
Er zijn namelijk ook voorbeelden genoeg van goed leiderschap.
Laten we om te beginnen de klassieken er op naslaan: Lao Tse 's boek de 'Tao The King', een duizenden jaren oud leerboek over hoe de leider/manager/baas zou moeten handelen: bijvoorbeeld 90 % van zijn/haar tijd besteden aan ondersteuning van het personeel en 10 % aan sturen en beslissingen nemen. In een goed functionerend team lost de groep de meeste problemen zelf op - een leider hoeft meestal niet zo zichtbaar te zijn.
Jaja het daoisme (ook wel taoisme) is nog steeds een waardevolle bron aan inzichten.
Ook hedendaagse deskundigen weten hoe het zit. Oud minister (en adviseur van McKinsey) Pieter Winsemius bijvoorbeeld, heeft hier interessante zaken over gesteld: een goede leider is ervan doordrongen dat successen op het conto van de medewerkers geschreven moeten worden, en de fouten zijn voor rekening van de leider.
Volgens oud minister Wijers zijn de belangrijkste zinnen die een manager uit het hoofd moet kennen 'dank je wel', 'ik ben trots op je', 'sorry ik heb een fout gemaakt' en 'wij......' Aldus sprak hij een jaar of tien terug ter gelegenheid van de verkiezing van de beste manager van het jaar; aan het applaus te horen was de zaal vol managers het met hem eens.

Maar ja, wie liever vasthoudt aan de overtuiging dat bazen per definitie niet deugen die zal dit wel ideologisch geklets vinden en er geen boodschap aan hebben...
Op 01-09-2009 2:28:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Ja laten we het even hebben over de positie van de vrouw ten tijde van Lao Tse in zijn China.
Natuurlijk deugen bazen per definitie niet, want anders zouden zij onderkennen dat ze bestaan bij de gratie van hun 'ondergeschikten' en dus hen de eer geven die ze toekomt. Een baas is maar een baas zolang iemand hem/haar "baas" noemt.
(bericht gewijzigd op 1-9-2009 2:50:45)
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 01-09-2009 2:49:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
wdawn: Je moet ook kijken waarom bepaalde mensen ervoor kiezen om ergens een opperhoofd te worden? Vaak als je dat aan een mens vraagt is het " lekker lui mensen commanderen" "macht" (vaak)"hoog salaris" enz. samengevat: de mentaliteit van 80% van de managers stinkt al voordat zij eigenlijk al op zon positie zitten, en als zij eenmaal op zon positie zitten dan gaat het vaak met een spiraal omlaag.
Op 01-09-2009 8:55:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky: Het zijn gewoon psychopaten, en ze zijn er nog trots op ook! (cursus manipuleren)http://www.managersonline.nl/nieuws/5397/twintig-procent-topmanagers-heeft-psychopathische-trekjes.html

(bericht gewijzigd op 1-9-2009 14:34:39)
Nee, dank u.
Op 01-09-2009 14:34:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden