In films als 'Independence Day (1996)' en 'War of the Worlds (2005)' domineren aliens de mensheid met hun superieure technologieën. Dat proberen ze in eerste instantie toch. De nieuwe film 'District 9' draait de rollen om en stelt de vraag: "Wat zou er gebeuren moest de mensheid de bovenhand hebben wanneer aliens op aarde landen?". District 9 bezorgt ons het mogelijke scenario: we zullen onze galactische vrienden buren onderdrukken, afzonderen en discrimineren.In de film District 9 leiden vrees en onverdraagzaamheid de mensheid ertoe om 1 miljoen gestrande aliens - ruimteschipbreukelingen - te isoleren in een smerig en erbarmelijk kamp, waar de buitenaardsen niet alleen moeten overleven op kattenvoeding, maar ook nog door de autoriteiten afschuwelijk behandeld worden. Met waarschuwingsborden als "Enkel voor mensen" en "Verboden voor aliens" rondom het kamp, doet District 9 de herinneringen aan het officiële systeem van rassensegregatie - apartheid - weer opleven. En ja, de film speelt zich af in Zuid-Afrika.

Filmtotaal.nl schrijft: "District 9 vertelt het verhaal van een alternatieve toekomst waarin aliens als vluchtelingen naar de aarde komen. In plaats van nieuwe technologie te introduceren of de aarde te willen overnemen, kiezen zij ervoor om in Zuid-Afrika onder te duiken, en naar het blijkt, in harmonie met de mensheid te willen samenleven. De film vertelt in documentaireachtige stijl wat er allemaal gebeurt vanaf het moment dat de mensheid contact probeert op te nemen met deze buitenaardsen. Zodra wapenhandelaren zich ermee gaan bemoeien, ontstaat er een explosieve situatie."

De makers van de film hebben van de buitenaardsen bizarre wezens gemaakt die lijken op grote tweevoetige sprinkhanen. Eerder dan op mensen gelijkende wezens met puntige oren en een hobbelig voorhoofd te creëren, kozen ze voor een minder menselijk uiterlijk, omdat het volgens de wetenschap vrij onwaarschijnlijk is dat aliens sterk op mensen zouden lijken.

In District 9 zijn nog een paar raakpunten met de wetenschap te bespeuren. In een bepaald scène maken de buitenaardsen gebruik van een speciale vloeistof die zich in vreemde vormen kan hullen. De filmmakers lieten zich waarschijnlijk inspireren door de visuele capriolen van echte ferrofluïda. Magnetische nanodeeltjes die ondergedompeld worden in een vloeistof creëren bij de aanwezigheid van een magnetisch veld namelijk ook dynamische sculpturen. 

In een andere scène riemt een personage zich in een exoskelet, een apparaat van het type dat centraal stond in de superheldenfilm 'Iron Man (2008)'. Het ontwerp in District 9 overtreft wel alle grenzen van de mogelijkheden, maar is niettemin geïnspireerd door echte technologieën. Ook wanneer een buitenaardse trekstraal toegepast wordt om een zwaar object op te tillen worden de stofwolken in de omgeving mee geleviteerd. Anti-zwaartekracht trekstralen bestaan voor zover we weten (nog) niet, maar mochten ze bestaan dan lijkt het niet meer dan logisch dat andere rommel dichtbij het eigenlijke doel ook kan gaan zweven. Een detail dat de scène toch realistischer laat lijken.

De wetenschap in District 9 neemt echter een duikvlucht wanneer menselijk en alien DNA zich vermengt: plotseling groeit bij een mens een klauw in plaats van een hand. Het is onvoorstelbaar dat de biochemie van aliens zou versmelten met de onze. Het is nog absurder om te veronderstellen dat iemands anatomie tijdens één enkele nacht grondig kan wijzigen. De wetenschap heeft wel menselijk-dierlijk hybride cellen kunnen creëren, maar de resultaten waren bijlange niet zo dramatisch.

In het eerste deel van de film blijft de creativiteit en de verbeelding beperkt tot de standaard actiefilm. De vele vuurgevechten en explosies zijn niet echt bevorderlijk om de wetenschappelijke eetlust van de kijker te stimuleren. Volgens een fictie-expert ligt van in het begin van de film de nadruk op wapens, en de motieven van de aardse autoriteiten om met de aliens om te gaan. Het zou echter een geschikte aanloop zijn voor de gebeurtenissen in het tweede deel van de film.

De humor in District 9 neemt af naarmate de film vordert. In het begin zijn er enkele memorabele oneliners zoals "Don't point your f**ing tentacles at me!", maar een storende achtergrond van wreedheden maakt het - zelfs bij de kalmere scènes - moeilijk om veel en hartelijk te lachen. De echte sciencefiction fanaten hoeven we niet aan te moedigen om de film te kijken, maar vele anderen zullen er rekening mee moeten houden dat na het provocerende eerste gedeelte van de film nog enkel het gedeelte van de hersenen dat graag dingen ziet ontploffen verzadigd zal kunnen worden.

District 9 wordt in oktober 2009 in onze zalen verwacht. Gelieve er niet al teveel met uw tentakels naar te wijzen.

Invasion:
Cam-versie
Nvdr: svp geen illegale downloadverwijzigngen
Op 04-09-2009 9:00:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
artofnemesis: Yay! Dat lijkt me nog eens een waar spektakel Weer eens wat anders dan de reguliere blast-those-bad-motherf*ckin'-aliens-to-hell movies.
Op 04-09-2009 10:03:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
moonwalker: Vind de strekking van het verhaal wel leuk. Is iets anders dan we gewend zijn. Meestal proberen ze de aarde over te nemen en dan volgt een oorlog. Nu hebben we ze vanaf het begin al onder de knie.

Ga ik zeker zien.
Before I read newspapers I was uninformed. After reading newspapers I became misinformed
Op 04-09-2009 20:08:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BeyondPerceptio: Het zegt wellicht iets over ons aardbewoners.
Op 04-09-2009 23:01:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
artofnemesis:

Yay! Dat lijkt me nog eens een waar spektakel Weer eens wat anders dan de reguliere blast-those-bad-motherf*ckin'-aliens-to-hell movies.

En toch is het precies dat. Al gezien.
"Mars Attacks" fan.
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 05-09-2009 3:22:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: Buitenaardsen komen naar de Aarde.
Buitenaardsen willen de macht overnemen.
Buitenaardsen worden overwonnen.

Door de Amerikanen...
USA! USA! USA!
Cannot kill the Battery!!!
Op 05-09-2009 7:45:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Marsepars:

Buitenaardsen komen naar de Aarde.
Buitenaardsen willen de macht overnemen.
Buitenaardsen worden overwonnen.

Door de Amerikanen...
USA! USA! USA!

voor zover ik weet is dit een afrikaanse productie, dus helemaal geen USA USA USA
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 05-09-2009 13:15:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Prawn: District 9 is al te downloaden als Torrent

Dit is een dvd rip! dus geen cam versie of zogenaamde telescreener..

Naar mijn mening bevat dit blog teveel mening-kleurende info,en raad ik de lezers aan om meneer Renneboogs mening links te laten liggen.

Het beste effect heeft de film misschien wel als de kijker onwetend naar het scherm gaat turen, want impact maakt dit visuele kunstwerkje zeker.

Het nazi-duitsland sfeertje zit er diep in, en de mens word weer herinnerd aan de duistere kant van het bestaan.
Ook is het acteerwerk boeiend genoeg om te blijven hangen.

Misschien niet de "prettigste" film, maar zeker een Leerzame uit de serie : Buitenaards ras bezoekt mensheid.

Nvdr: verwijzingen naar torrents kan voor GW juridische consequenties hebben (met dank aan Brein) vandaar url verwijdert, svp begrip hiervoor
Op 07-09-2009 2:50:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
artofnemesis:
Ja Horus:

artofnemesis:

Yay! Dat lijkt me nog eens een waar spektakel Weer eens wat anders dan de reguliere blast-those-bad-motherf*ckin'-aliens-to-hell movies.

En toch is het precies dat. Al gezien.
"Mars Attacks" fan.

.. precies dat, met een politieke boodschap erachter. Maar dan niet op zo'n moralistische Disney-toon.
Op 08-09-2009 0:57:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Invasion:
Invasion:

Cam-versieNvdr: idem
Op 09-09-2009 0:52:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Feng Shui:
Timo:

Ik vind deze film goed passen bij dat gedoe in Moskou..

hihi maar ja hier landen ze niet

wel jammer had graag willen zien hoe die

'kakkerlakken' zijn

Als je 'kakkerlakken' wil zien moet je eens naar het Feyenoord stadion gaan
Onderschriften zeggen niets
Op 19-10-2009 11:44:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
A. Hemelwandelaar: Ik vond de analyse van Molyneux wel een hele treffende. Waarschuwing, het is nogal filosofisch getint


(bericht gewijzigd op 8-11-2009 0:36:35)
"When an inner situation is not made concious, it appears outside as fate" ~ C.G. Jung
Op 08-11-2009 0:36:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lange wapper: Zeg, maar, een vraagske (dat me al jaren door het hoofd speelt) : is de toestand waarin de aborigines (juist gespeld, mensen ?) leven, niet vergelijkbaar met de (mensonwaardige) apartheid van destijds ? (voor zoverre deze helemaal verleden tijd is, natuurlijk - ik heb daar zo mijn twijfels over).
Op 12-09-2010 20:45:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat:
lange wapper:

Zeg, maar, een vraagske (dat me al jaren door het hoofd speelt) : is de toestand waarin de aborigines (juist gespeld, mensen ?) leven, niet vergelijkbaar met de (mensonwaardige) apartheid van destijds ? (voor zoverre deze helemaal verleden tijd is, natuurlijk - ik heb daar zo mijn twijfels over).

Ja, net zoals nog veel indianen in Noord-Amirika.
"We're all mad here."
Op 12-09-2010 21:26:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Plakband: Het lijkt mij aardig vanzelfsprekend dat deze film een duidelijke associatie met apartheid maakt. Hij laat ook zien dat het niet alleen mensen onderling hoeft te betreffen en zegt in die zin inderdaad genoeg over de mens zelf. En het kan slaan op vele onderdrukte volkeren en/of stammen en beschavingen op aarde. Het gaat om xenofobie en waar dat toe leiden kan.
Ik vond hem knap bedacht. Verrassend en weer eens heel anders, zo'n opbouw in documentaire stijl.
Ik ben wel degelijk een sci-fi fanaat(niet al te hardcore) maar krijg vaak uitslag als de verhaallijnen weer richting soap-kwaliteit gaan zoals helaas veel met het latere Star Trek gebeurde. Het is maar waar je van houd. Dit is gebracht als een rauwe werkelijkheid. Ik vond hem goed.
ech?
Op 13-09-2010 10:14:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden