Ze zitten 's avonds op zolderkamertjes achter hun pc terwijl moeder de vrouw beneden haar favoriete soap bekijkt. Je kunt ze aantreffen op één van de vele chatsites die het internet rijk is. Ze doen zich voorkomen als de 'ideale match'. Hun webcam doet het nooit en foto's staan altijd op 'die andere computer'. Ze zijn altijd jong, slank, single en mooi. Ik heb het over de 'faker'.
Fakers zijn lieden die zich op het internet profileren als iets of iemand anders in de hoop op wat aandacht en/of een snelle wip.


(Fake of echt, wie neemt wie nu in de maling?)

De meeste fakers kan men aantreffen op obscure chatsites en sommige datingsites. Soms zijn ze heel transparant en vallen binnen enkele minuten door de mand. Anderen zijn heel geraffineerd en weten de ander heel lang aan een lijntje te houden. Meestal zijn het mannen die zich als vrouw voordoen maar het omgekeerde kan ook. Het vervelende van fakers is dat het echte tijdrovers zijn van mensen die wel een serieus contact zoeken. De vraag blijft echter waarom zou iemand zichzelf schijnbaar doelloos als een ander voordoen?

Het onderwerp fakers is bijna zo oud als het internet zelf en er wordt nogal wat over geschreven. Van tips en trucs om fakers te herkennen tot websites die de namen van fakers bekend maken. Het lijken druppels op een gloeiende plaat.

Veertig procent tieners heeft last van ‘fakers’ op internet (bron). 

Waarom faked iemand? Er kunnen diverse redenen aan het faken ten grondslag liggen. Aandacht is misschien de belangrijkste. De faker kan zich even in zijn of haar fantasiewereld wanen en toch contact hebben met een 'echt' persoon. Zo kan 'Jan' zich even als 'Jannet' voordoen om zijn diepste heimelijke verlangen om een man op te geilen uit te leven. Anderen willen slechts medelij en weer anderen hebben het boze opzet om iemand anders onder valse voorwendselen het bed in te krijgen. Soms gaat het om geld, zo kunnen fakers anderen naar zogenaamde betaalsites lokken.

Bijna iedereen die wel eens chat heeft met een faker van doen gehad. Rationeel weten de meeste mensen dat er fakers zijn en op welke signalen ze moeten letten. Maar omgekeerd is de behoefte aan een serieus contact zo sterk dat sommigen die signalen bagatelliseren.

Enkele signalen dat het mogelijk om een faker gaat:

Mooie praatjes, fakers proberen de ander altijd naar de mond te praten.

  1. Hun webcam werkt nooit of is toevallig defect.
  2. Ze hebben maar enkele (meestal wazige of onwerkelijke) foto's van zichzelf.
  3. Fakers hebben doorgaans geen telefoonaansluiting en hun mobiel is meestal defect.
  4. Willen altijd buiten de deur afspreken of overdag maar zelden op vrijdag of zaterdagavond.
  5. Hebben doorgaans yahoo of hotmail-adressen maar nooit een e-mail adres van hun provider.
  6. Geven nooit informatie die hun echte N.A.W. gegevens onthullen.
  7. Willen altijd foto's en cambeelden van de ander zien.


Fakers kan men grofweg verdelen in twee groepen. De 'fantasie'-groep bestaat uit mensen die zich voor iets of iemand anders uitgeven. Mensen uit deze groep spreken in de regel nooit af omdat de zorgvuldig opgebouwde beeldvorming dan als een kaartenhuis ineen zakt.

En dan zijn er de 'Jagers'. Jagers zijn lieden met een dubbele agenda die er alles aan doen om de ander onder valse voorwendselen in bed te krijgen of geld uit de zak te kloppen.

Wat veel fakers zich niet realiseren is dat ze voornamelijk tegen zichzelf liegen. Ieder virtueel uitstapje drukt hen met de neus op het feit dat hun échte leven haaks staat op hun diepste fantasie. Anderzijds brengt de faker de ander minstens emotionele schade toe. Denkt de ander eindelijk een interessant contact te hebben opgedaan, en heeft daar mischien al wat gevoelens bij, blijkt dat het een luchtkasteel was.

Faken is iets dat we allemaal in meer of mindere mate doen. Op het werk profileren de meeste mensen zich anders dan privé en in het sociale circuit zetten de meesten een ander gezicht op. We liegen geven vaak sociaal wenselijke antwoorden en passen ons gedrag aan aan de omstandigheden. We zeggen tegen een ander zelden wat we denken en voelen. Kennelijk is het dragen van maskers noodzakelijk om sociaal zo geruisloos mogelijk te kunnen functioneren.

Binnen een relatie wordt er helaas ook nogal eens gefaked. Partners vertellen elkaar hun diepste verlangens niet uit schaamte of angst voor een confrontatie en de basis voor een virtueel of echt dubbelleven wordt dan als snel gelegd.

Van Bill Clinton tot Max Mosely en van Nina Brink tot al die anderen blijkt telkens weer dat mensen hun naam, faam en carrière op het spel zetten om hun diepste verlangens te kunnen uitleven. Bloed kruipt waar het niet kan gaan. Misschien was al die ellende niet nodig geweest als men gewoon vanaf dag één eerlijk was geweest naar zichzelf en de ander toe?

Ganzfeld: Ik heet niet echt 'Ganzfeld'dus feitelijk ben ook ik een faker...
Op 29-08-2009 10:48:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
priori a: als we over de definitie van echt hebben , dan is de kwestie ingewikkelder
Say what your soul is singing
Op 29-08-2009 11:19:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: ik heb geen telefoon aansluiting, en geen mobiel.

Ben ik nu een faker? :/
Op 29-08-2009 11:23:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cultuurmeneer: Ja, ja... Voor het zelfde geld ben ik Cultuurmevrouw!

Je weet het niet...
(bericht gewijzigd op 29-8-2009 13:15:55)
God... Dat ben je zelluf!
Op 29-08-2009 13:09:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ourobouros: en misschien doe ik maar ALSOF ik een debiel ben
niets is iets, niet?
Op 29-08-2009 13:35:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: Volgens die checklist zou ik ook een faker zijn.
Ik heb niet eens een webcam aangesloten,ik heb geen MSN omdat ik dat bagger vindt en mijn GSM ligt in een la met dode batterij omdat ik die nooit gebruik.
Gelukkig heb ik nog wel foto's van mij zelf en mijn katers online staan
Overigens link ik fakers direct aan homo sites omdat het daar het meest voorkomt.
In ieder geval ben ik er daar vooralsnog het meest mee in aanraking gekomen,mensen gebruikten zelfs schaamteloos mijn profiel in hun fake.

Stroom moet vloeien.
Op 29-08-2009 14:18:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mr. X.: Ik zou wel eens willen weten hoe jullie aan mijn foto komen???
Op 29-08-2009 14:46:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mr. X.: Het schijnt dat vooral vrouwen regelmatig faken...
Op 29-08-2009 14:50:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi:
Cultuurmeneer:

Ja, ja... Voor het zelfde geld ben ik Cultuurmevrouw!

Je weet het niet...

nou dan wil je vast wel even achter de garage en daarna een mooi broodje inelkaar flansen voor mij.
Op 29-08-2009 14:59:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.:
Mr. X.:

Het schijnt dat vooral vrouwen regelmatig faken...


Bedoel je nu op internet, zoals in het blog bedoeld, of elders...?

Over het topic: mensen faken inderdaad ook irl; dan zijn het gewoon neppers en leugenaars of, in het ergste geval, oplichters. Bv. mensen die zich beter of anders voordoen dan ze zijn om een goeie indruk te maken of iets gedaan te krijgen...bah!
Op 29-08-2009 17:32:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cees: Ik zie op Schiphol dagelijks nederlandse mannen hoopvol op hun arriverende aanstaande bruid staan wachten. Staan ze daar met hun bosje bloemen en spandoek toch een parij voor joker.
Hun bruid zal nooit aankomen, omdat ze zijn genept door fakers.
Na het betalen van duizenden euro's aan hun exotische bruid mogen deze sukkels op schiphol ook nog even een paar uur voor paal staan.

Soms zijn fakers echt geniaal.
Op 30-08-2009 1:12:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat: Okay, zo zie ik er in het echt uit:

http://www.flickr.com/photos/23009108@N08/2241880926/
"We're all mad here."
Op 30-08-2009 5:35:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
dennis.nl: In mijn vrijgezelle periode ging ik vaak naar spelletjes sites toe, waar een chat bij zat. Even een leuk spelletje doen een gesprek aanknopen en normale gesprekken voeren waar ik mezelf 1000 keer beter naar voren bracht. Meestal had ik direct een msn adres en het avontuur kan beginnen. Ik probeerde er meestal eerst achter te komen of iemand problemen had. Zodra ik dat wist was dat genoeg. FF googlen en je weet er alles vanaf en kunt er nog een beetje een eigen draai aan geven zodat het realistischer overkomt. Na een aantal dagen probeerde ik dan wat af te spreken en dat lukte meestal ook. Mijn eerste afspraak zal ik nooit meer vergeten. Aangekomen op het adres kwam daar een lekkere meid aan met een super mooi kontje en lekkere grote borsten. We gingen naar binnen en kreeg koffie aangeboden. Ik had de koffie nog niet eens op en ze kustte me al. 10 minuten later op de slaapkamer ff rampeneren. Maar op zijn hondjes viel me op dat haar rug 1 en al litteken was. Ik wilde zo snel mogelijk mijn kwakkie kwijt en er vandoor het voelde niet goed dat te zien. Na die tijd wou ik weg maar ze kwam uit de keuken met een mes en zei drink nog even wat. Ik durfde even geen nee meer te zeggen. Ze bracht koffie en begon te vertellen. Ben je serieus of was dit voor een nacht. Euuhhh ik ben serieus. Zij helemaal blij en ik voelde me ellendig van binnen. Het bleek dat ze gezworven had en vaak klappen kreeg en geld bij verdiende met sm. De littekens op haar rug zei ze dat haar vader dat met een riem had gedaan vroeger. Haar manier van praten was verschrikkelijk ze leek echt een pschychopaat. Zo snel als ik weg kon ging ik weg. Ik was net 5 minuten weg en kreeg een sms van haar. Vreemd want ze had mijn nr niet en ik had anoniem gebeld. Op de terug weg naar huis kreeg in binnen 1 uur 30 smsjes. Heb haar toen gebeld en zei dat dit me beangstigde en ik niets meer met haar te maken wou hebben. "vervolg zie hieronder''
Op 30-08-2009 16:54:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
dennis.nl: Dat had ik niet moeten zeggen. Ze werd helemaal gek aan de telefoon schreeuwen huilen en maar roepen ik hou van jou, ik hou van jou. Ik hing op en werd direct weer gebeld door haar en nam op. Ik hou van je waarom doe je dit waarom ga je. Ik was blij dat er een behoorlijke afstand zat tussen ons want volgens mij had ze me opgehangen als ik er dichter bij woonde. Ik heb daarna mijn telefoon uitgeschakelden deed hem 's avonds weer aan. Op hetmoment dat ik hemaan zette ging direct de foon weer. En weer was ze het. Ik dacht bij mezelf niet meer opnemen. Heb de telefoon daarna uitgezet en ben gaan slapen. De volgende dag de telefoon weer aangezet en werd helemaal beroerd. Meer als 900 gemiste oproepen meer als 500smsjes. Dit was gekkenwerk. Heb toen een nieuwe simkaart gekocht en heb deze maar weg gelegd. er gaan 3 rustige dagen over heen en ineens de huistelefoon gaat. Ik neem op en je raad het al, zij weer. Ik de stekker van de foon eruit en loop naar de brievenbus. Op de deur mat allemaal kaartjes ik hou van jou enz........
Ze wist gewoon alles van me. 's avonds gaan eten bij mijn ouders en daar aangekomen zegt mijn ma er heeft al een paar keer een meisje voor je gebeld of je haar terug wou bellen.. Ik maar denken hoe kom ik van haar af. Uiteindelijk had ik idee. ik maakte allemaalnieuwe profielen aan en zocht haar steeds op op de plekken waar ik haar tegen was gekomen in de chats. Ik probeerde contact te leggen onder een andere naamen dat werkte. Ik kreeg weer rust en kon haar mooi in de gaten houden. Dit heb ik een paar weken gedaan en gelukkig had ze in die tussen tijd een nieuw slachtoffer gevonden en liet ze me helemaal met rust.
Maar er iets van geleerd had ik niet want daarna ging ik gewoon door en heb een horror scenario meegemaakt met weer een andere vrouw. Pas heel goed op wat je doet want je ziet het, ik fake en wordt gefaked.
Op 30-08-2009 17:06:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
barosman: ik heb mijn tekst niet ge-edit, want dat is voor fakers
(bericht gewijzigd op 30-8-2009 18:00:40)
Op 30-08-2009 17:59:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
barosman: kut! nu val ik door de mand.
is er ook ergens een cursus faken te volgen?
ik heb nogal sociale en maatschappelijke problemen doordat ik niet kan faken.
ik gedraag me zo menselijk, ik kan er echt niet meer tegen.
ik wil ook nep zijn!!!
Op 30-08-2009 18:07:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pulmonaria: Op profielensites zijn er ook genoeg "fakes" De "knapste" mensen worden dan van hun foto's beroofd en worden vervolgens nagedaan. Zo heb je op sites als Hyves, Netlog en vampirefreaks een grote hoeveelheid nep-accounts. Ze zijn op VF dan ook al begonnen met het adviseren van een Sign maken. Een ftoo waar de desbetreffende persoon een papier vasthoudt met zijn/haar username.

Op 30-08-2009 21:32:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^: Er is nog een groep die niet in beschouwing is genomen, namelijk de lolbroeken. Vaak jongeren, maar altijd met meer dan 1, die onderling de grootste schik hebben terwijl ze een ander aan de andere kant van de lijn die bloedserieus is ongelovelijk in de maling nemen.

Vaak zijn dit wel de fakers die er snel uit te pikken zijn, en die hooguit 1 avond actief zijn met dezelfde persoon. En toegegeven, het is wel de leukste en minst schadelijke manier van faken, puur een stukje leedvermaak. Het jammere is alleen, dat het vaak op deze manier begint.

Overigens wou ik ook even ingaan op de opmerking van Picobyte. Hij stelde dat fakers vooral op gay-sites opereren, en tegelijk ook dat hij dat baseerde op zijn ervaringen. Mijn ervaring is dat ze overal en nergens zitten. Zelfs op de plekken waar je het het minst verwacht.

Persoonlijk vind ik dat mensen die zeggen dat ze nooit faken en nooit liegen zeer bijzondere mensen zijn. Want ik moet de eerste nog tegen komen die nog nooit een mening anders geformuleerd heeft vanwege degene die zijn antwoord opwacht. En dat is ook je anders voordoen dan je bent.
Moeten is een keuze...
Op 01-09-2009 18:43:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Pulmonaria:

Op profielensites zijn er ook genoeg "fakes" De "knapste" mensen worden dan van hun foto's beroofd en worden vervolgens nagedaan. Zo heb je op sites als Hyves, Netlog en vampirefreaks een grote hoeveelheid nep-accounts. Ze zijn op VF dan ook al begonnen met het adviseren van een Sign maken. Een ftoo waar de desbetreffende persoon een papier vasthoudt met zijn/haar username.VF?
hmmm, kom ik ook wel eens langs
en ik fake helemaal niets, want dan moet ik daar weer aan voldoen, het is bijna een dagtaak je als een ander dan jezelf voor te doen
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 01-09-2009 20:24:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Ivoryke^:

Persoonlijk vind ik dat mensen die zeggen dat ze nooit faken en nooit liegen zeer bijzondere mensen zijn. Want ik moet de eerste nog tegen komen die nog nooit een mening anders geformuleerd heeft vanwege degene die zijn antwoord opwacht. En dat is ook je anders voordoen dan je bent.

als je bedoelt dat ik mijzelf wel eens conformeer aan een ander, ja dat doe ik ook, ik heb geen zin om altijd maar alles uit te moeten leggen of om mezelf uit te leggen, en in dat soort gevallen scheelt het gewoon heel erg veel je als "standaard modelburger" voor te doen, scheelt veel tijd en gezeur...

als ik een jehova aan de deur heb en ik zeg dat ik niet geïnteresseerd ben dan lieg ik, maar als ik zeg dat ik wel geïnteresseerd ben ook, ik vind het onderwerp bv wel boeiend maar heb geen belang bij zijn versie, lieg ik in zo'n geval of maak ik de ontstane situatie gewoon een stuk simpeler op dat moment?

en zo in vele situaties, lieg ik dan in al die situaties, of ben ik bezig met de verstrekking van leefbaarheid?

liegen in de directe zin van het woord doe ik toch heel erg weinig, net zoals een fake-profiel op hyves, wat ik niet wil vertellen plaats ik gewoon niet en ga ik er niet bij verzinnen of mooier maken, daar ga je uiteindelijk toch ook alleen maar mee op je bek (meestal)

(achterhouden van informatie ben ik btw wel erg goed in )
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 01-09-2009 20:36:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky: Net zoals dat verhaal van dat kind dat te horen krijgt dattie niet mag jokken, en daarna loopt alles uit de klauw... Probeer maar eens tegen iedereen eerlijk te zijn, je leven wordt sociaal gezien echt onmogelijk. Nog moeilijker is het om eerlijk tegen jezelf te zijn, maar dit is toch wel en leuke sport, waarbij je enkel jezelf pijn doet, en geen anderen. Als je hier doorheen bijt krijgt je leven wel een nieuwe dimensie.
Nee, dank u.
Op 01-09-2009 20:55:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^: Of het wel of niet slecht is om je zo nu en dan anders voor te doen in sociale situatie's terzijde, wou ik enkel uitstippelen dat bijna iedereen hier weleens gebruik van maakt of heeft gemaakt.

In hoeverre het doel de middelen heiligt en tot welke grens dat acceptabel is, is een twistpunt waar heel wat uren over gebabbeld kunnen worden.
Moeten is een keuze...
Op 01-09-2009 23:04:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Ivoryke^:

Of het wel of niet slecht is om je zo nu en dan anders voor te doen in sociale situatie's terzijde, wou ik enkel uitstippelen dat bijna iedereen hier weleens gebruik van maakt of heeft gemaakt.

zekers, maar vanuit dat standpunt is iets niet vertellen eigenlijk ook een leugen, denk ik...

of het goed of slecht is heeft voor mij niet veel betekenis, ik heb niet zoveel met dat concept en al helemaal niet als je het voor jezelf op gedrag van jezelf toe wilt passen, want dat zal vanuit ieders visie weer anders zijn gok ik.

ach, wees gewoon eerlijk tegen jezelf, dat is al een heel goed beginpunt om met jezelf is vrede te leven, en als je dat kan dan word het ook al een stuk eenvoudiger eerlijk tegen anderen te zijn...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 02-09-2009 19:03:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sjamaan: Volgens mij is de schrijver van dit artikel helemaal fout. De mensen waarover hij spreekt bestaan wel, maar niet iedereen met een valse id, is onmiddelijk een faker (volgens zijn definitie). Veel mensen hebben alle redenen om een id te faken. Bv: je bent wetenschapper en je begeeft je op GW. (In België kan dat ontslag betekenen)

Persoonlijk heb ik iets tegen netwerksites zoals facebook. Op een dag wou ik toch het pokerspelletje proberen. Om mij te kunnen registreren op facebook, had ik me snel een fake-id geïnstalleerd. Eerste beste foto van google geplukt (knappe jonge dame) naam bij verzonnen en pokeren maar. Resultaat: elk mannelijk lid ging aan mijn voeten en van poker was er geen sprake meer. Heb van miserie die account terug moeten verwijderen. Gevolg: moet nog minder hebben van facebook en mijn dochter mag er ook niet op (met haar echte naam en foto).

Reden van het fake-id: annoniem een spelletje spelen. (verschillend van anderen willen bedriegen.) Overigens wil ik nog op wijzen dat een webcam gemakkelijk te hacken is, je zou hem dus beter niet installeren of enkel op het moment dat je hem gebruikt. Als er jongens zijn die eventueel emotionele schade hebben opgelopen door mijn avontuurtje, dan hebben het eigenlijk enkel aan zichzelf te danken. Er bestaan zo van die vervelende aanhouders... (ik denk dat elke vrouw dat wel kent)
(bericht gewijzigd op 17-7-2011 8:34:53)
Op 17-07-2011 8:33:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden