Vierduizend jaar geleden leefde er een stedelijke en handeldrijvende beschaving in de Indusvallei, daar waar nu de grens van Pakistan en India is. Tijdens de voorbije eeuw zijn duizenden artefacten met hiërogliefen van dit prehistorisch volk ontdekt. Een team van Indiase en Amerikaanse wetenschappers gebruikt vandaag wiskunde en computerwetenschap in een poging de puzzel van dit nog steeds niet ontcijferde Indusschrift op te lossen.

Het team gebruikte computers in een poging bepaalde patronen in het oude Indusschrift te ontdekken. Een artikel van het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences laat weten dat verschillende patronen een statistisch model voor de onbekende taal opleverde. Dat model verstrekt volgens Rajesh Rao, een professor in de computerwetenschappen verbonden aan de universiteit van Washington, inzicht in de onderliggende grammaticastructuur van het Indusschrift: "Zo een model kan waardevol zijn voor de ontcijfering, omdat iedere betekenis toegeschreven aan een symbool in de hele context van de hiëroglief van betekenis moet zijn voor het symbool dat voorafgaat of volgt."

Ondanks tientallen verwoede pogingen heeft nog niemand het Indusschrift kunnen ontcijferen. De hiërogliefen worden op alles en nog wat teruggevonden, zoals kleine zegels, tabletten en amuletten. Het schrift werd achtergelaten door een volk dat van circa 2.600 tot 1.900 voor Christus in de Indusvallei leefde. Ieder artefact is beschreven met een opeenvolging van 5 of 6 symbolen. Sommigen vragen zich af of de symbolen wel een taal representeren en misschien niets meer dan politieke of godsdienstige pictogrammen zijn.

In het nieuwe onderzoek gaat men op zoek naar wiskundige patronen in de opeenvolging van de symbolen. Berekeningen tonen aan dat de volgorde van symbolen een betekenis heeft: het verplaatsen van één symbool in de reeks resulteert in een nieuwe reeks die met hoge waarschijnlijkheid niet meer tot de hypothetische taal behoord. De onderzoekers hopen op de aanwezigheid van veel waarneembare regels om symbolen te rangschikken; dat zou hun vorige bevindingen ondersteunen.

Die bevindingen verschenen eerder dit jaar in het vakblad Science en laten weten dat het onbekende schrift een taal zou kunnen vertegenwoordigen. Volgens Mayank Vahia, van het Tate Institute of Fundamental Research and Centre of Excellence in Basic Sciences in Mumbai en co-auteur van het onderzoek, geven de resultaten hen vertrouwen dat er duidelijk een onderliggende logica in het Indusschrift aanwezig is.

Zegels met daarop een opeenvolgende reeks van Indussymbolen werden tot in het oude Mesopotamië teruggevonden. De statistische resultaten tonen aan dat deze reeksen van symbolen een verschillende opeenvolging ten opzichte van de artefacten in de Indusvallei hebben. Dit ondersteunt de vroegere theorieën dat het Indusschrift door handelaars uit de Indusvallei in Mesopotamië gebruikt werd om andere informatie te vertegenwoordigen dan in de Indusvallei.

Rajesh Rao: "Het Indusschrift kan veelzijdig genoeg geweest zijn om een verschillende inhoud of betekenis weer te geven in het westen van Azië. Deze bevinding is moeilijk te verzoenen met de veronderstelling dat het Indusschrift gewoon een weergave van religieuze of politieke symbolen is."

 

De wetenschappers maken gebruik van het Markovproces, een statistische methode die de waarschijnlijkheid van een toekomstige gebeurtenis (zoals het aanbrengen van een bepaald symbool) berekend, gebaseerd op patronen die in het verleden gezien werden. De methode werd een eeuw geleden ontwikkeld door de Russische wiskundige Andrey Markov. Sindsdien wordt het Markov-model steeds meer en meer toegepast in onder andere genetica, economie en spraakherkenning.

"Een van de belangrijkste doeleinden van ons verslag moet Markov-modellen, en statistische modellen in het algemeen, introduceren als computerhulpmiddelen voor het onderzoeken van oude manuscripten. Een toepassing die in het verslag beschreven wordt maakt gebruik van het statistische model om ontbrekende symbolen op beschadigde archeologische artefacten in te vullen. Dergelijke invullingen in teksten kunnen de hoeveelheid gegevens die beschikbaar zijn voor het ontcijferen van geschriften van oude beschavingen vergroten.", luidt het bij de auteurs.

ThoTh: Ik mis eigenlijk een paar links naar websites die onderzoek verrichten hierover of zo.
ALLES IS WAAR
Op 12-09-2009 17:25:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
pietje: Ja leuk maar wat is er nu daadwerkelijk ontrafeld ?? Dat willen we denk ik allemaal weten want daar gaat het om je maakt ons vreselijk nieuwschierig en dan weten we nog niets Het zou leuk zijn om iets te plaatsen als je ook daadwerkelijk weet waar het over gaat dit heeft geen waarde sorry hoor bedoel het niet gemeen maar dit maakt me te neiuwschierig en geen antwoord is aanwezig !
groetejes Pietje
Op 12-09-2009 19:52:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
antitoerisme : sorry maar ik weet bijna zeker dat het plaatje
Rongorongo schrift van paaseiland is en niks te maken heeft met het indusschrift (die trouwens interessante overeenkomsten heeft met het linair a van kreta dat eveneens nog niet ontcijfer is)
Alles dat ik zeg wordt herhaald door een zwoel vrouwenkoortje
Op 17-09-2009 15:02:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Alles dat ik zeg wordt herhaald door een zwoel vrouwenkoortje
Op 17-09-2009 16:24:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden