Het gebied in de ruimte dat binnen de invloedssfeer van het aardse magnetisch veld werkzaam is, beschermd ons tegen geladen deeltjes die afkomstig zijn van de zon en kosmische straling. Naast het optreden als een schild voor zonnewind denkt men dat de magnetosfeer ook verhindert dat deze deeltjes hun energie kunnen transfereren in gasmoleculen in onze atmosfeer, waardoor de gasmoleculen ontsnappen aan de aantrekkingskracht van de aarde. Naast het beschermen van onze atmosfeer zou onze magnetosfeer echter 'op een sluwe manier' onze lucht stelen.

Bij de polen zou onze magnetosfeer een stelende hand zijn door het verliezen van lucht. Dat is wat Stas Barabash van het Zweedse instituut voor ruimtefysica in Kiruna en belangrijkste onderzoeker voor het Europese ruimtevaartagentschap Venus Express, ons wil laten geloven. Barabash baseert zijn bevindingen op metingen van de ontsnappende ionenstromen van de aarde, Mars en Venus. Men gaat ervan uit dat Venus nooit een magnetosfeer had, terwijl Mars zijn magnetosfeer 3,5 miljard jaar geleden zou verloren hebben toen zijn magnetische dynamo er de brui aan gaf.

Barabash taxeerde het verlies van zuurstofionen van de aarde, Mars en Venus, door rekening te houden met de verschillende massa's, de samenstelling van hun atmosfeer en hun afstand tot de zon. Hij concentreerde zich op zuurstofionen, omdat deze in de ionosfeer van alle drie de planeten het meest voorkomen. Barabash ontdekte dat de aarde drie keer sneller zuurstof verliest dan Mars en Venus.

Barabash wijst erop dat de magnetosfeer van een planeet altijd veel groter dan de planeet of zijn atmosfeer zal zijn. Volgens de redenering van Barabash betekent dit dat een planeet met een magnetisch veld veel meer energie uit de zonnewind zal absorberen dan een planeet zonder. Deze extra energie zou in de vorm van een trechter naar de magnetische polen neerdalen, zodat moleculen in de ionosfeer boven deze regio's genoeg versnellen om te ontsnappen.

Het idee wordt gesteund door eerdere studies van onze magnetosfeer, zoals de missie van het Europese ruimtevaartagentschap Cluster die aantoonde dat aan de polen ionen twee keer sneller ontsnappen dan gemiddeld op aarde. Momenteel is er weinig zonneactiviteit, maar toen de aarde en Mars nog jong waren kon een sterkere zonnewind een rol gespeeld hebben in de vorming van beide atmosferen. Barabash schat dat ieder jaar 'slechts' 60.000 ton van de duizenden triljoenen tonnen lucht rond de aarde verloren gaat. Wat eigenlijk zoveel wil zeggen dat er geen direct gevaar is dat we onze aardse atmosfeer gaan verliezen.

Janet Luhmann van de universiteit van Californië in Berkeley valt niet voor het idee en noemt de stelling van Barabash een provocatie. Zij zegt dat de energie die opgevangen wordt door de magnetosfeer ook op andere manieren gebruikt wordt dan alleen maar ionen te versnellen. Ze denkt daarbij aan het verwarmen van de atmosfeer en het beroeren van de winden.

Cheshire Cat: Nieuwe verklaring voor de ozon gaten boven de polen?
"We're all mad here."
Op 20-09-2009 1:25:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: Ik zie dat Scotty al een containment field heeft aangelegd.
Stroom moet vloeien.
Op 20-09-2009 13:58:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
The Boognish: In ieder geval een begin van een beter begrip van onze atmosfeer. Een veel ingewikkelder systeem dan bijv het IPCC met zijn CO2 hoax ons wil doen geloven. Onze atmosfeer en dus ook ons klimaat is electrisch/magnetisch gelinkt aan de zon en dus gevoelig voor veranderingen in de zon.
Op 21-09-2009 14:15:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden