Nu de vrouwen van het Nederlands elftal een historisch hoogtepunt in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal hebben behaald, namelijk zich kwalificeren voor de halve finale van het EK, wordt het tijd om mijn beeld van vrouwen die voetballen te herzien.

Dat beeld is tot stand gekomen toen ik eind 20 was (en dat is helaas al weer een hele poos geleden, maar dat ter zijde). Ik had een vriendin die voetbal speelde. En omdat vriendinnen altijd erg aardig voor elkaar zijn, besloot ik om eens een wedstrijd te gaan kijken.

Zoals u in mijn eerdere blogjes hebt kunnen lezen, weet u dat ik niets van het voetbalspel begrijp en ook hét 'gen' mis om dit een boeiende sport te vinden. U snapt dat het een grote daad van vriendschap was om me naar een vrouwenvoetbalwedstrijd te slepen. Ik kan u nu wel verklappen dat ik genoten heb. Niet zozeer om het spel met de voor mij onbegrijpelijke regels, maar juist vanwege de bizarre deelneemsters.

Het leek wel FC Knudde in vrouwelijke vorm: twee voetbalsters hadden een relatie en kregen ter plekke knallende ruzie omdat nummer één vreemd was gegaan met nummer drie, een andere voetbalster had wel een erg opvallende adamsappel en weer een ander had een chromosoom te kort - of te veel, daar wil ik even vanaf zijn - en zag er erg behaard uit; Bokito zou er jaloers op zijn.

Tot op heden is mijn visie op vrouwenvoetbal gebaseerd op deze gedenkwaardige wedstrijd. Ook de mannen in mijn omgeving doen altijd erg minachtend over voetballende vrouwen (maar dat komt misschien omdat ze het niet kunnen hebben dat deze vrouwen beter zijn in een sport die ze zelf alleen maar passief vanaf hun bank met een blikje bier in de hand beoefenen).

Maar mijn vooroordeel blijkt flink achterhaald. Op dit moment is vrouwenvoetbal de snelst groeiende sport van de hele wereld en is het de meest beoefende sport door vrouwen in Nederland, op hockey na dan.
In het seizoen 2007-2008 werd het vrouwenvoetbal zelfs geprofessionaliseerd in de Eredivisie Vrouwen. Het is dan ook zeer vreemd dat er bij deze vrouwen geen sprake is van uitverkochte stadions, geen bijbehorende supportersrellen, geen miljoenen transfers en amper zendtijd tijdens Studio Sport.

Maar misschien bestaat er ook wel zoiets als een onzichtbaar glazen-vrouwenvoetbal -plafond. De hele voetbal biznizz wordt tenslotte gedomineerd en geregisseerd door de mannen. Mannen kunnen er niet zo goed tegen als vrouwen beter zijn dan zijzelf.
En mannen zijn erg visueel ingesteld, dus met dat gegeven hebben ‘we’ een oeroud truukje uitgehaald om het voetbal onder de aandacht te brengen bij onze passieve bierdrinkende wederhelft:

Zoals wij vrouwen kunnen kwijlen bij een gespierde voetballer in een strak voetbalpakkie, hebben de mannelijke toeschouwers weinig om bij weg te dromen. De vrouwelijke voetballers zijn steevast gehuld in een wijd vormeloos tenue, waarin ze eruit zien als mijn FC Knudde elftal van weleer.

De Stichting Eredivisie Vrouwen heeft in samenwerking met de mode-opleidingen van zes ROC's een Club Fashion project opgestart. Opdracht was het ontwerpen van vrouwelijke hippe voetbal outfits. En het is ze blijkbaar gelukt.

Ik weet niet of het aan hun strakke pakjes heeft gelegen, maar de Nederlandse vrouwen hebben de halve finale gehaald van het EK, terwijl ze pas sinds twee jaar professioneel aan het voetballen zijn.

Heren voetballers, doe de dames dít maar eens na!

Tetzmol: Mannen/vrouwenvoetbal!? Het kan me echt niet boeien, ook al lopen er bloedmooie meiden rond in die asexuele pakjes. Als je als sportkijker zonodig vrouwlijke vormen wil zien kijk dan naar beachvolleybal of turnen. Trouwens ook al 2 sporten die me niet kunnen boeien. Ik heb zelf een schat van een vrouw en als ik gewoon om me heen kijk op straat zie ik zat mooie dames en die hoeven van mij niet een of ander mal pakkie aan om mooi te zijn hoor.
Zoals de romeinen al zeiden, "geef het volk brood en spelen" voor het gemak vergaten ze de rest van de zin maar die luidt, "en laat ons saam de buit verdelen"

Tetzmol.
(bericht gewijzigd op 10-9-2009 16:24:17)
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 10-09-2009 16:23:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bounty:
Tetzmol:

Mannen/vrouwenvoetbal!? Het kan me echt niet boeien, ook al lopen er bloedmooie meiden rond in die asexuele pakjes. Als je als sportkijker zonodig vrouwlijke vormen wil zien kijk dan naar beachvolleybal of turnen. Trouwens ook al 2 sporten die me niet kunnen boeien. Ik heb zelf een schat van een vrouw en als ik gewoon om me heen kijk op straat zie ik zat mooie dames en die hoeven van mij niet een of ander mal pakkie aan om mooi te zijn hoor.
Zoals de romeinen al zeiden, "geef het volk brood en spelen" voor het gemak vergaten ze de rest van de zin maar die luidt, "en laat ons saam de buit verdelen"

Tetzmol.


Ik beperk me dat geval toch wel tot het vrouwentennis :-D
De kwaliteit van je leven wordt bepaald door de zaken waar jij onbewust bekwaam goed in bent !
Op 10-09-2009 16:26:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Vrouwen slaan of trappen graag eens tegen een bal(len)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 10-09-2009 19:01:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Otto Swickeflus: Als ze die Dames die achteraan staan auf de foto, in de de voorhoede zetten dan worden we over 2 jahr weltmeister! Enorm lengte verschil met de concurrentie, die koppen alles erin! Maar das logisch.

Ik vind het positief dat vrouwen voetbal wat populairder. Nu hopen op een wat vrouwelijker tenue, dan zitten binnen 2 jaar de stadions elke week vol.
Copyright ? 2010 Zorkon. All Rights Reserved - Swickeflus's School of Enlightenment.
Op 10-09-2009 21:41:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Draconian:
Otto Swickeflus:

Als ze die Dames die achteraan staan auf de foto, in de de voorhoede zetten dan worden we over 2 jahr weltmeister! Enorm lengte verschil met de concurrentie, die koppen alles erin! Maar das logisch.


Ik neem aan dat je een geintje maakt in plaats van echt zo ..... te zijn. Als je goed kijkt staan ze op een betonnen bankje.
.......
Op 11-09-2009 6:43:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Hm, mijn telefoon staat zo ingesteld dat ik een sms'je krijg wanneer de eerste pass aankomt.
Ik houd van voetbal zowel als van vrouwen maar sommige combinaties kloppen gewoon gevoelsmatig niet. Zoals een vriendin met benen vol blauwe plekken en verzwikte enkels - of een breiende vriend. Maar dat is slechts gevoelsmatig hoor; het verstand zegt dat iedereen mag doen waar hij/zij zich lekker bij voelt.
(bericht gewijzigd op 11-9-2009 6:53:52)
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 11-09-2009 6:46:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: Een meid van 25 die breit zie ik ook niet echt voor me hoor...

Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 11-09-2009 8:17:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
adenis: Ik vind het leuk dat ze zo ver zijn gekomen. Maar het vrouwen voetbal in europa stelt over het algemeen niet veel voor. Het enige land dat erg goed is, is duitsland. Zie ook maar weer de uitslag van de finale.

Als je onze vrouwen gaat vergelijken met de wereld top (china, usa) dan komen ze erg veel tekort. Dit is absoluut geen jaloezie, maar vrouwen voetbal in enderland is nou niet van hoge kwaliteit.

Ik kijk er ook niet graag naar. geef mij maar mannen voetbal. voor een (mannen) WK of EK ga ik helemaal los. Dit heeft overigens niets te maken met vrouwen of mannen, maar met de kwaliteit van de wedstrijden.
Op 11-09-2009 9:02:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
SunnyMe777: ik vind vrouwen en voetbal altijd een beetje vloeken xD en ik mag het zeggen, want ben zelf ook een vrouw laat die gespierde kerels maar achter zo'n bal aanrennen, zullen we zien wat er te ze*ken valt aan "alleen kijken"
Op 12-09-2009 11:19:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Ik vind dat vrouwen vooral moeten doen wat ze leuk vinden, of dat nu voetbal is of kleertjes breien. Het voornaamste is dat je er plezier aan hebt. Als kind/puber deed ik met een hele groep aan straat voetbal. Was hartstikke leuk.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 14-09-2009 9:06:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden