Het Acoustic Monitoring Project of the VENTS Program luistert al sinds 1991 onafgebroken naar de geluiden van de zee. Onderzoekers maken hierbij gebruik van het zogenaamde 'U.S. Navy SOund SUrveillance System (SOSUS)' en een heel netwerk van onder water geplaatste en autonoom functionerende hydrofonen. De onderzoekers luisteren naar van alles en nog wat, zoals walvissen, boten en seismische activiteit. 75% van al het onderwaterlawaai komt van zogenaamde airguns. Het zijn voornamelijk olieboeren die met airguns onder water lucht met een knal laten ontsnappen om zodoende meer te weten te komen of onder de bodem het zwarte goud verborgen zit. 20 jaar lang luisteren de onderzoekers van het VENT-programma naar de zee en de vraag rijst: "Ooit wel eens iets vreemds gehoord?". Het antwoord luidt: "Ja".
BLOEP
(Grafische weergave van het bloep-geluid. Dat het anders dan geluiden van walvissen, schepen of aarbevingen is kunt u hier zien)

Zo hoorde men in 1997 een geluid dat nog nooit eerder was waargenomen. Het mysterieuze geluid vertoonde karakteristieken die nog niet eerder waren waargenomen en klonk als een reusachtige 'bloep'. Het geluid was over een afstand van meer dan 5.000 onderzeese kilometers te horen en had een vermoedelijke oorsprong voor de westkust van Zuid-Amerika. Hoe het klonk kunt u hier beluisteren. Wat het geluid veroorzaakt had blijft vooralsnog een mysterie en is ook na 1997 niet meer waargenomen.

In datzelfde jaar pikte men ook een geluid op dat men later 'Slow down sound' had gedoopt. Het geluid zakte in 7 minuten in frequentie en was detecteerbaar over een afstand van ongeveer 2.000 kilometer. Ook ditmaal lag de vermoedelijke bron ver voor de westkust van Zuid-Amerika. Hoe het klonk kunt u hier beluisteren.

Tot op de dag van vandaag heeft men geen idee wat van de geluidsanomalieën te denken.

Bounty: hmmmm een fartende walvis misschien?
De kwaliteit van je leven wordt bepaald door de zaken waar jij onbewust bekwaam goed in bent !
Op 11-09-2009 0:57:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: Het eerste geluid lijkt iets van ontsnappend lucht, een luchtbel. De tweede lijkt alsof iets in het water vaart minder, net als een vliegtuig die wil gaat landen en vaart minderd.
Geluiden van een onderzeeër zal het dan wel niet zijn, die zullen ze wel herkennen. Is het dierlijk of technologisch??
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 11-09-2009 13:38:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vosje: Zou er technologie onderwater zijn dat niet van ons zijn?? Inktvissen?
If time doesn't matter, distance also won't.
Op 02-10-2009 16:41:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden