Dat mensen verzot zijn op geestverruimende of juist geestvernauwende substanties zal u niet verwonderen. We nemen cafeïne om 's morgens de boel op te starten en 's avonds een borrel of wat anders om weer af te blussen. Toch is jezelf drogeren niet voorbehouden aan mensen alleen. Van tijd tot tijd duiken er berichten op over dieren die zichzelf in hogere sferen brengen. Zo was er laatst een das die met zijn dronken kop een Duits dorpje op stelten wist te zetten. Katten gaan helemaal los op kattekruid (Nepeta Cataria), elanden snoepen van vliegenzwammen en sommige vogels weten dondersgoed dat het eten van gistende bessen een lekkere roes veroorzaakt (bron). Zwarte lemuren uit Madagascar weten handig gebruik te maken van miljoenpoten om het nuttige met het aangename te verenigen.

lemuur
(Lemuur in hogere sferen dankzij miljoenpoot)

Miljoenpoten kunnen niet bijten, steken of prikken dus gebruiken ze bij wijze van verdediging chemische oorlogsvoering. Sommige soorten scheiden zelfs het uiterst giftige blauwzuur af. Voor de lemuur is dat reden genoeg om miljoenpoten te vangen en te irriteren. Een chagrijnige of bedreigde miljoenpoot scheidt een keur aan alkaloïden uit. Het enige wat de lemuur nog hoeft te doen is het goedje, dat uiterst effectief is tegen vlooien en andere ongewenste pelsbewoners, over zich uit te smeren.

Er is ook een andere kant aan het verhaal, de giftige stoffen die de miljoenpoot uitscheidt vormen ook een uitstekend tripmiddel. Kennelijk weet de lemuur in het onderstaande filmpje dat ook en combineert het nuttige met het aangename. Oh, en voor de jonge onderzoekers thuis geldt natuurlijk: Don't try this at home!

Gerelateerd aan deze publicatie:
Cultuurmeneer: Dan hebben we het niet van een vreemde. De missing link die dit jaar gepresenteerd werd als verre voorloper van de mensachtigen was ook een lemuur!
God... Dat ben je zelluf!
Op 20-09-2009 0:34:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Unbeliever: @Cultuurmeneer, was die ook onder invloed?
Op 20-09-2009 14:19:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden