Gekend te worden in iemands diepste geheimen is het mooiste compliment dat je als mens kan krijgen. Onlangs kreeg ik zo een compliment toen een uiterst charmante dame mij in absoluut vertrouwen nam en haar donkerste fantasieën aan mij openbaarde. Dieper kan men bijna niet in iemands ziel kijken. Het begon allemaal toen ik toevallig gelijkertijd met een leuke jongedame mijn favoriete uitgaansgelegenheid betrad.

master sam knifeplay
(Meester Sam toont ons 'knifeplay'in praktijk, foto: Meester Sam)

"Zo heb je een date meegenomen," grapte de barman. De onbekende dame en ik besloten spontaan mee te spelen.
"Ja, zij is mijn blind date voor vanavond," grapte ik terug en het ijs was gelijk gebroken. Op dat moment had ik er nog geen idee van dat niet alleen het ijs zou breken, maar zelfs helemaal zou wegsmelten.

Mijn 'blind date' bleek nog net geen 30 jaar oud te zijn, ze was slank en had een puur gezichtje dat geen make-up nodig had om er aantrekkelijk uit te zien. We raakten aan de praat en op de een over andere manier klikte het. Misschien was het de sfeer van het moment of misschien voelde ze diep van binnen aan dat ze me in vertrouwen kon nemen. Al snel werd het gesprek heel persoonlijk. Ze vertelde dat ze single was en dat het vinden van een geschikte partner voor haar niet zo eenvoudig was. Ik kreeg het vermoeden dat ze met het neutraal klinkende 'geschikte partner' eigenlijk iemand bedoelde die haar diepste verlangens vorm zou kunnen geven. Ze had daarmee 'de deur' naar haar ziel op een kiertje gezet en ik besloot er dieper op in te gaan.

Mijn blind date bleek een zelfbewuste en ook wel wereldwijze vrouw met Christelijke levensvisie. Ze had enkele relaties achter de rug waarbij erotiek een rol van betekenis had gespeeld en hoewel ze dat als prettig had ervaren, het had toch niet gegeven wat ze ervan verwacht had. Voor haar vielen de puzzelstukjes pas op hun plaats toen een vriend besloot om voor de grap een spannend spel te spelen.

Als in een soort rollenspel had hij een mes gepakt en haar stevig tegen zich aangetrokken waarbij hij het mes vervaarlijk voor haar neus heen en weer had laten gaan. En hoewel ze hem vertrouwde en rationeel wel wist dat hij heus niet in haar zou gaan snijden was er aan de andere kant dat gevoel van angst en onzekerheid. Ze werd heen en weer geslingerd tussen allerlei tegenstrijdige emoties terwijl alle alarmbellen in haar hoofd afgingen. Hij had haar stevig vast en ze kon geen kant meer op toen hij met het koude staal langs haar hals bewoog. Ze kon niets anders dan haar verzet staken en zich helemaal over te geven. De gevoelens waren zo intens geweest dat na het spelletje de bevrijding en opluchting als een enorme warme deken over haar heen rolde, ze had voor het eerst contact gemaakt met het diepste van haar ziel.


(Foto: meester Sam)

Later kreeg 'het beestje' een naam en het bleek dat er meer mensen waren die zich met dergelijke rollenspellen bezig houden. Men noemt het 'knifeplay'. In het geval van mijn blind date kwam het er op neer dat ze graag in een potentieel levensbedreigende situatie wil komen waaraan ze niet kan ontsnappen met iemand die ze kan en moet vertrouwen. Ik vroeg me af hoe er binnen zo een spel ruimte voor seks was. Voor mijn blind date bleek knifeplay en seks twee gescheiden zaken. Het spel met het mes gaf haar een enorme rush, gevolgd door een enorm gevoel van rust en bevrijding, gevoelens die voor haar dieper gaan en intenser zijn dan de bevrediging die seks kan geven.

Hoe kan iemand zoveel bevrediging vinden in situaties die de meeste mensen juist willen vermijden? Daags na onze 'date' dacht ik nog steeds na over wat ze had gezegd en ik probeerde het te begrijpen. Ik besloot te rade te gaan bij een ervaren 'knifeplayer'. Ik zocht contact met 'Master Sam' een aimabele Amerikaan die buiten fanatiek 'knifeplayer' ook lezingen geeft aan geïnteresseerden. Als iemand een lichtje op de materie kon schijnen was hij het wel.

Het verschil tussen alcohol en suiker is slechts een paar moleculen legt Sam uit. In die context liggen angst en seksuele opwinding ook heel dicht bij elkaar. Zo op het eerste gezicht lijken die twee sterke emoties niets met elkaar van doen te hebben, maar bij een nadere beschouwing zijn er meer overeenkomsten dan je zou verwachten. Generaliserend en in theorie werkt knifeplay als volgt:

Wanneer de scherpe kant van een mes op de keel drukt activeert dat de 'vlucht of vechtknop' in de hersenen. Dat zijn een automatisch overlevingsmechanisme dat we allemaal hebben. Wanneer onze geest denkt dat we in gevaar zijn worden er allerlei signalen naar het lichaam gezonden en er ontstaan grofweg twee mogelijkheden, of we worden agressief en gaan het gevecht aan, of we worden passief en vertonen vluchtgedrag. Omdat er tijdens knifeplay een vertrouwen is tussen 'dader' en 'slachtoffer' zal het voornamelijk de 'vluchtknop' zijn die wordt geactiveerd.

Op het moment dat zowel de 'vecht of vluchtknop' is geactiveerd, waarbij het niet uitmaakt of de oorzaak angst of seksuele opwinding is, produceert het lichaam automatisch stofjes zoals adrenaline. De lichaamstemperatuur stijgt, de ademhaling verandert van snel en oppervlakkig tot langzaam en diep, de haren gaan overeind staan en alle zintuigen staan op scherp. Iedereen die wel eens in een benarde positie heeft verkeerd kent de lichamelijke reacties. De geest focust zich en richt zich heel specifiek en helder op relevante details. Lichaam en geest maken zich op om de situatie zo goed mogelijk meester te worden. Hoewel het achterliggende gevoel bij seks anders is, vinden er dezelfde lichamelijke processen plaats.

Bij knifeplay ontstaat er een bizarre verwarring. Enerzijds is er de dreiging en anderzijds is er het vertrouwen dat het wel goed komt. Deze tegenstrijdige mix laat ruimte om zich helemaal over te geven. Angst en opwinding versmelten tot een krachtige emotie die tot op het bot kan gaan. De intense gevoelens, de verwarring en de fysiologische processen werpen 'het slachtoffer' heel diep terug op zichzelf waarna, als het spel ten einde is, een overweldigend gevoel van bevrijding en rust de plaats inneemt van alle onrust en angst. Aldus Master Sam.

Knifeplay, heel gewoon.

Eigenlijk doen heel veel mensen aan vormen van 'knifeplay' zonder het te beseffen. We betalen grif geld om kunstmatig angstgevoelens op te wekken door in achtbanen te stappen of parachute te springen. We bungelen vrijwillig aan een bungee of trappen soms bewust het gaspedaal dieper in dan verstandig is. We roepen gevoelens van onlust op door naar horrorfilms te kijken en als we op grote hoogte zijn, proberen we net zo dicht bij de rand te komen als de 'vreemde kriebel' in de buik ons dat toestaat.

Op de een of andere vreemde manier kunnen maar weinig mensen het flirten met gevaar weerstaan. Eenmaal in het karretje van een achtbaan voelen we onze maag samentrekken, handen gaan zweten en hoewel we stoer blijven zitten gilt ons survivalinstinct om zo snel mogelijk de attractie te verlaten. Rationeel sussen we onszelf dat het maar een attractie is en dat er geen echt gevaar dreigt, maar het lichaam denkt er heel anders over. Als het wagentje weer tot stilstand komt en we blijken het overleefd te hebben ervaren we een hele diepe opluchting, een gevoel van trots en bevrijding. Gezien de vele mogelijkheden die er zijn om onze overlevingsdrang te activeren ligt het, in tegenstelling tot de leden van het dierenrijk, kennelijk in ons mens-zijn besloten om de grenzen telkens weer op te zoeken. In die zin is 'knifeplay' niet zo ongewoon als de meesten denken.

Meer weten? Bezoek Master Sam's Knife Play Resource.Ganzfeld: Wordt er toch wel een beetje stil van. hulde aan de dame voor haar openhartigheid.
Op 24-09-2009 10:25:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.:
Ganzfeld:

Wordt er toch wel een beetje stil van. hulde aan de dame voor haar openhartigheid.


Same here.
Ook een mooi geschreven blog.

Zo blijkt maar weer dat de behoefte om de meest intense dieptes van je ziel te onderzoeken en te leren kennen, groot is. En dat mensen daar zo hun eigen manieren voor hebben.
Op 24-09-2009 11:37:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Je zou maar uitschieten, oeps:S
Carpe diem homo universalis
Op 24-09-2009 13:33:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: Durven vertellen over extreme fantasie/fetisj is al zo veel meer dan het taboe dat zelfs platte sex in onze wereld heeft dat deze blog gewoon het lezen waard maakt.
+5
Stroom moet vloeien.
Op 25-09-2009 1:07:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat: I don't play with my knives.
"We're all mad here."
Op 26-09-2009 18:40:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden