Het kan handig zijn om te weten wanneer iemand liegt. Sommige specialisten trachten uit de woorden of handelingen van een persoon op te maken of ze liegen of de waarheid vertellen, terwijl anderen genoeg hebben aan een blik in de ogen. Ook leugendetectors worden ingezet om leugenaars bij het nekvel te pakken. Maar volgens een nieuwe studie is de beste manier om leugenaars te ontmaskeren de analyse van hun handschrift.

Gil Luria en Sara Rosenblum van de universiteit van Haifa in Israël vroegen 34 vrijwilligers om elk twee verhalen te schrijven door gebruik te maken van het ComPET-systeem (Computerized Penmanship Evaluation Tool). Het computersysteem maakt gebruik van een computertablet waar een stukje papier op gepositioneerd wordt en een draadloze digitale pen met een drukgevoelige punt. De vrijwilligers moesten er een kort waar verhaaltje én een verzonnen paragraaf mee neerpennen.

Bij analyse van het handschrift ontdekten Luria en Rosenblum dat de vrijwilligers gemiddeld harder op het stukje papier drukten wanneer ze een gelogen verhaal neerschreven. Ook de letters en de pennenstreken waren groter dan in het ware verhaal. Deze bevindingen zijn ontdekt dankzij de computeranalyse, want de kleine verschillen zijn niet met het blote oog zichtbaar. De snelheid waarmee beide verhalen neergeschreven werden bleef gelijk.

Hadeschreven nota van Barack Obama
(Handgeschreven nota van Barack Obama)
 
Luria en Rosenblum zeggen dat het handschrift verandert omdat de hersenen gedwongen worden om harder te werken bij het verzinnen van informatie. In wisselwerking met schrijven zou dit het schrijfpatroon verstoren. Het wetenschappelijk onderzoek staat nog in zijn kinderschoenen, maar de eerste resultaten lijken veelbelovend.

Testen op een veel grotere schaal zal moeten uitwijzen of het ComPET-systeem in de praktijk ingeschakeld kan worden om bijvoorbeeld handgeschreven schadeclaims, bekentenissen of sollicitatietesten te analyseren. En in combinatie met een leugendetector zou het misschien een grondigere manier kunnen worden om leugenaars te ontmaskeren.

nabuco0: Leugendetectors en drukgevoelige pennen stellen alleen emotionaliteit van de te onderzoeken persoon vast. Dat zijn beide geen methodes om waarheid en leugen te onderscheiden.
Verder wil ik er op wijzen dat in het verleden geschreven documenten niet kunnen geanalyseerd worden met deze methodes.
Rosenblum en Luria zijn twee van de vele professoren die zich onledig houden met pseudo wetenschappelijk werk .
Op 04-10-2009 14:33:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ziggit: Ik zeg Sam Asseer. Meer niet :-)
Op 06-10-2009 0:10:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden