Net als een gezin of een bedrijf heeft de natuur een bepaald budget te spenderen. De natuur kan op jaarbasis maar een bepaald aantal grondstoffen en voedingswaren opbrengen (en afval accumuleren). Sinds 1986 verbruikt de mensheid al vóór het einde van het jaar wat de planeet op één jaar kan genereren. Tegen 31 december 2009 zullen we circa 40 percent boven het jaarbudget zitten. Op nationale schaal noteerde België op 1 mei 2009 al zijn Overshoot Day.

Earth Overshoot Day is de dag waarop onze ecologische voetafdruk (gemeten in hectaren) gelijk is aan de biologische capaciteit (ook gemeten in hectaren) die de natuur op aarde in één jaar kan genereren. De rest van het jaar accumuleren we schulden door het uitputten van ons natuurlijk kapitaal en stapelen we afval.

De dag van het jaar waarop de mensheid in 'overshoot' gaat wordt berekend door de globale beschikbare biocapaciteit te delen door de globale ecologische voetafdruk en de uitkomst daarvan te vermenigvuldigen met 365. Uit deze berekening weten we het aantal dagen dat de aardse biosfeer ons kan voorzien van grondstoffen en voedingswaren en het aantal dagen dat we in overshoot gaan.

Een paar van de gevolgen van de overshoot zijn klimaatsverandering (we stoten meer broeikasgassen uit dan de natuur kan verwerken), het verlies van bossen (we kappen bomen sneller dan ze kunnen groeien) en biodiversiteit, het leegvissen van oceanen en waterverontreiniging. Natuurlijk kunnen we dit een tijdje volhouden, maar overshoot leidt uiteindelijk tot de uitputting van de bronnen waar onze economie op draait.

In 1986 viel Earth Overshoot Day op 31 december. Sindsdien valt de dag ieder jaar vroeger: in 2006 was het op 9 oktober, in 2007 was het op 28 september en vorig jaar was het op 23 september. In 2009 hebben we na 268 dagen alles opgesoupeerd wat de aarde ons in één jaar kan bieden, en de 267ste dag van het jaar is vandaag, 25 september. Het feit dat we dit jaar twee dagen winnen heeft alles te maken met de wereldwijde economische crisis.

Gerelateerd aan deze publicatie:
The Boognish: De kruik gaat net zo lang te water tot ie barst.
Op 25-09-2009 10:03:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
NEO: Weer meer propaganda van de hoogste orde.....
Op 25-09-2009 10:20:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
mvmarion: ZO er is weer wat nieuws verzonnen. Wanneer houden we nou eens op met elkaar gek te maken? Waneer doen mensen hun ogen nou eens open en zien ze dat ze gemanipuleerd worden door de machthebbers?
Op 25-09-2009 15:01:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh:
mvmarion:

ZO er is weer wat nieuws verzonnen. Wanneer houden we nou eens op met elkaar gek te maken? Waneer doen mensen hun ogen nou eens open en zien ze dat ze gemanipuleerd worden door de machthebbers?


Ik denk dat je verkeerd om denkt en je het gevoel hebt dat JOU een schuldgevoel wordt aangepraat.
Dat is hier niet aan de orde. Hier wordt die kant van de mensheid in zijn geheel bedoeld, die geen rekening houdt met haar omgeving.

En laten dat nou toevallig voornamelijk kwaliteiten zijn die je terugvindt bij mensen die graag aan de macht zijn.

Dat pleit niemand vrij, maar het zou je aan het denken moeten zetten, om een effect te creëren en te inspireren om rekening te houden met je omgeving.

Dat begint met een propje op de grond, stopt niet bij voeten op een treinbank en gaat door via het lozen van je folders in de bosjes naast de school, tot het roekeloos omhoogwerken ten koste van anderen, tot het op grote schaal verkiezen van winst boven degelijkheid.

Laat het binnenkomen, denk er over na en ga verder met leven, maar weet dat het je zou sieren hier iets van te vinden en het te laten effectueren in je leven.

(bericht gewijzigd op 25-9-2009 20:31:25)
ALLES IS WAAR
Op 25-09-2009 20:29:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
mvmarion: Ik ben er altijd al voor geweest om zo milieuvriendelijk te zijn en rekening te houden met anderen om me heen. Maar ik heb de laatste 20 jaar vooral het gevoel dat ons dit opgedrongen wordt op een heel onplezierige manier. Bv de laatste verandering, het afschaffen van de gloeilamp. Alle beweegredenen hiervoor zijn onzin. Er is gewoon een aantal mensen die hier geld mee verdient en op de juiste plek zitten om het door te drukken.
Ik koop ook geen zg eco producten in de supermarkt. De prijs wordt kunstmatig hooggehouden om de consument (die graag aan het mileieu denkt) eerst eens een flinke poot uit te trekken.
En zo zijn er meer voorbeelden te noemen. Waarom al die hogere accijnsen op milieuvriendelijker producten? We worden gewoon gedwongen bepaalde zaken maar voor lief te nemen. Dit is niet alleen in Nederland, maar gebeurt over de hele wereld. We lijken er niets aan te kunnen doen... De grootste stap is het onafhankelijk worden van olie. De ontwikkelingen in het gebruik van alternatieve brandstoffen of energieopwekkers gaan veel te langzaam. en dat is logisch, want aan accijnzen valt geld te verdienen, aan de alterantieven niet, of veel minder. Dus hou je dat tegen. Stel je voor dat je energie gratis kan opwekken, dan stort de economie in elkaar, omdat alles op ole gebouwd is. Zonder olie geen economie. Dus dwing je mensen dingen te geloven zodat ze blijven betalen. Gooi het milieu erin, ook al wordt het verhaal aan alle kanten ontkracht. Zolang je propaganda maar door iedereen wordt opgedrongen hoor je de boeroepers niet meer (die toch de waarheid spreken). Natuurlijk is het goed om aan je omgeving te denken. Maar ik hoef dit niet opgedrongen te krijgen. Voedt je kinderen goed op en zij zullen het doorgeven. Maar voedt ze geen leugens.

Op 25-09-2009 21:02:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lemetje: @mvmarion
Ik ben het helemaal met je eens. Er wordt vanalles verzonnen gedaan om ons aan een schuldgevoel te helpen en er wordt vervolgens een 'oplossing' geboden die we veel te dik betalen en daarbij totaal overbodig is.
Als je idd eens goed nadenkt; de dingen die er vroeger al waren worden nu nog eens aangedikt en in een nieuw jasje gestoken en weer gepresenteerd als zijnde nieuw. Neem nu eens initiatief van sommige gemeenten om en compostbak te verhuren aan de mensen. De groenbak is eigenlijk net zo iets. Maar een goede composthoop in de tuin stinkt niet in tegenstelling van wat sommigen denken. Er is zoveel wat gewoon gerecyceld kan worden en dat is dan ook nog eens heel gewoon, niets nieuws. De marketingmensen krijgen opdracht om iets in een nieuw jasje te steken en dan wordt iedereen ineens laaiend enthousiast. Ik blijf toch even bij de gemeente; bladkorven voor de dode bladeren in de tuin. Laat die bladeren liggen, ze zijn de isolatie tegen de vorst in de winter en daarna is het humus /voedsel voor de tuin. Alles wat de natuur geeft wordt gerecyceld door de natuur.
Wat het klimaat betreft; in vroeger eeuwen hadden ze ook een warmere periode en een koudere periode. Dat is normaal. Nu proberen ze ons onderhand een schulgevoel aan te praten omdat er geen zonnevlekken zijn! Boeien! Het zal best gevolg hebben voor ons klimaat, maar je doet er niets aan! CO2? Goed voor de planten. Als er te weinig CO2 in de lucht zit gaan de meeste planten en bomen kapot. Ik wil niet zegggen dat WIJ moeten zorgen voor de CO2, maar het loopt allemaal wel los. De koeien die teveel methaangas(scheten) zouden produceren? Ik heb nog nooit zo gelachen! Nee, we moeten met zijn allen eens 4 minuten onze adem inhouden, dan zijn we van alle gedonder af! Ik wil wel eens weten hoeveel afval de dino's bv. produceerden.
Op 26-09-2009 6:34:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lemetje: vervolg...
Als we met zijn allen eens ophouden om de trends achterna te lopen die door de marketing wordt bedacht en weer 'ouderwets' duurzaam onze spullen gaan gebruiken, dan wordt er minder roofbouw op onze Moeder Aarde gepleegd. Alleen dingen kopen omdat het oude is versleten. Niet kapot, want er valt misschien wel iets te repareren. Zuinig op je spullen zijn.
Ik moet nu denken aan het spotje; denk aan de buren...nee, denk aan Moedertje Aarde! Minder verpakking, meer in de afvalbakken ipv op straat en zo valt er van alles te verzinnen wat vroeger heel gewoon was. Begin klein en het wordt vanzelf iets groots!
Op 26-09-2009 6:40:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden