Als keizer van Rome liet Nero de Domus Aurea (Gouden Huis) bouwen, een luxe paleis waarin onder andere de Colossus van Nero - een standbeeld van Nero van 40 meter hoog - stond. Maar naast die eigenliefde blijkt Nero ook nog de eigenaar van een extravagant draaiend restaurant geweest te zijn, waarvan de overblijfselen deze week door archeologen werden blootgelegd. Om de beweging van de aarde te imiteren roteerde de banketzaal van Nero dag en nacht en dat maakte natuurlijk indruk op de hoge gasten.


(Fotocredit: The Associated Press)

Het roterende restaurant van Nero werd toevallig tijdens routinewerkzaamheden teruggevonden. Tot dusver zijn de fundamenten en het draaimechanisme van de banketzaal blootgelegd, samen met wat extra ruimten die waarschijnlijk keukens waren. De grote eetruimte heeft een diameter van meer dan 15 meter en rustte op een bijna 4 meter dikke pijler en vier bolvormige mechanismen, die naar alle waarschijnlijkheid door toedoen van constant stromend water de structuur lieten ronddraaien.


(Fotocredit: The Associated Press)

Het was de Romeinse biograaf, cultuurhistoricus, jurist en hoge ambtenaar Gaius Suetonius Tranquillus die in zijn Vita Caesarum (Levens van de keizers) gewag maakte van een grote eetkamer die dag en nacht met dezelfde snelheid als de hemelen draaide. Aan het plafond van de eetruimte zaten panelen die vooruit en achteruit schoven en afwisselend bloemen en parfum over de gasten lieten dwarrelen. Nero zat in het midden van de ruimte terwijl de gasten rond de keizer heen draaiden.

Nero was van 54 tot 68 na Christus keizer van Rome en stond bekend om zijn luxueuze en verdorven levensstijl. Toen Nero in 55 voor een machtsgreep van Tiberius Claudius Caesar Britannicus vreesde, werd deze door zijn toedoen vergiftigd. Keizer Nero bestuurde zijn land vijf jaar, daarna stortte hij zich in zijn passie voor de Griekse cultuur, kunst (vooral toneel en muziek), maar ook in drank en seksuele perversiteiten. Een niet zo belangrijke opstand in 68 in Gallia betekende het einde voor de keizer: Nero werd uit de senaat gezet en pleegde zelfmoord bij zijn arrestatie.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden