Goed nieuws voor baby's die in dit era in geïndustrialiseerde landen geboren worden: de helft van hen zal een eeuwling worden. Bovendien zullen ze hun extra jaren met veel minder ongemakken kunnen beleven. In vergelijking met 1950 worden nu al tweemaal zoveel mannen en vrouwen ouder dan 80 en die trend blijft stijgen. Het staat allemaal te lezen in een studie onder leiding van professor Kaare Christensen van het Danish Ageing Research Centre van de universiteit van Southern Denmark die gepubliceerd werd in The Lancet Journal.

Vanaf 1950 werden gemiddeld 15 procent van de vrouwen ouder dan 80, voor de mannen was dat 12 procent. In 2002 waren deze cijfers gestegen naar respectievelijk 37 en 25 procent. Volgens Christensen blijft de levensverwachting sinds 1840 stijgen en blijkt daar ook geen limiet op te bestaan.

Volgens de studie draagt vanaf 1920 een betere beheersing van de kindersterfte bij tot een stijging van de levensverwachting. Sinds 1970 zorgt een betere gezondheidszorg voor ouderen voor een nog snellere stijging van de levensverwachting. Dat zorgt voor wijziging in de levensstadia. Waar men vroeger sprak van kinderen, volwassenen en ouderen praat men nu over kinderen, volwassenen, jonge ouderen en oude ouderen.

Bovendien zijn de oude ouderen van vandaag even gezond als de jonge ouderen en is 30 tot 40 procent van de groep 92 tot 100 jaar onafhankelijk van anderen. In de groep van 110 tot 119 jaar heeft 40 procent een beetje hulp nodig. Volgens Christensen komt dat door een verbeterde diagnose en behandeling van hartziekten en kanker.

In Het Laatste Nieuws stelt men de vraag hoe de vergrijzing van de bevolking economisch zal doorwegen en wie dat gaat betalen. Veel landen anticiperen door de pensioenleeftijd en/of het pensioenstelsel te herzien. Volgens de onderzoekers moeten we zelfs denken aan een herverdeling van het werk door langer, maar met minder uren per week, te werken om de hogere levensverwachting op te vangen. Of iedereen zich daar goed bij zal voelen, is dan weer een andere kwestie.

Gerard: Ja hoor, ja.
'Don't forget rule number 6'
Op 02-10-2009 9:08:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tombstone: Dat is, uiteraard, in de veronderstelling dat we niet allemaal naar de klote gaan door het verruineren van die modderbal die we aarde noemen.....

De toenemende vervuiling en het alsmaar verder uitsterven van dieren en planten zal ons toch echt wel inhalen op een gegeven moment.
Assumption is the mother of all fuck-ups.
Op 02-10-2009 9:30:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Ik denk eerder dat we er op een gegeven moment achter komen dat vele moderne "geneeswijzen" niet zo bijster gezond voor ons zijn.
'Don't forget rule number 6'
Op 02-10-2009 11:30:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
nemesis: Vooral dat "minder werken" ben ik voor.
Gewoon iedereen 30 uur ! (doen wij al jaren)
groot voordeel: Je betaald minder belasting!!
Er is meer werk voor iedereen.
Minder vaak overwerkte mensen en burnout.
Minder kinder opvang nodig.
Want niemand is zo onmisbaar op zijn werk dat diegene 60 uur moet werken per week.(al denken ze van wel)
Met minder werk stress ouder worden.

Op 02-10-2009 11:38:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: @gerard. precies, en het genezen van k ... mag ik even een tijltje, je kunt het ook voorkomen.
(bericht gewijzigd op 2-10-2009 11:39:19)
Op 02-10-2009 11:38:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
nemesis: het heeft allemaal met elkaar te maken: stress en ziektes.
Elke ziekte begint ergens.
Door stress ben je meer vatbaar.het maakt je imuun systeem kapot,net zoals de moderne "geneeswijzen" en vaccinatie.
maar dat is mijn mening.
Op 02-10-2009 11:48:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
kwast: Dit zijn prognose,s we hebben veel gewonnen in leeftijd door onze hygiëne te verbeteren. Maar iedere oudere heeft in zijn jeugd voldoende vitamine en mineralen binnen gekregen. De huidige jeugd krijgt veel chemische en synthetische middelen binnen. Dat verslechtert de weer de leeftijd. Waarschijnlijk zitten we nu aan de top. Want ons voedsel wordt steeds schraler qua vitamines en mineralen en spoor elementen en de fabrikanten stoppen steeds meer chemische en synthetische middelen in ons voedsel (E-nummers). En word het voedsel steeds langer opgeslagen en houdbaar gemaakt, wat de vitamine en mineralen niet te goede komt. Daardoor heeft de westerse bevolking veel meer last van overgewicht en is kanker explosief gestegen de laatste jaren
Op 02-10-2009 11:50:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Medicijnen zijn ok oleole!!! en zeker als je geen levensgenieter ben.
Ik zal uitleggen waarom:

Ik ben 2 weken te laat geboren, mijn hart heeft altijd wat aan de trage kant geklopt, mijn puberteit duurde tot ongeveer mijn 30ste.
Ik rook zware shag, zuip de hele dag door koffie, hou van een red-bulletje, een joint is net als een goede kwaliteit sigaren.
Daarintegen eet ik haast geen frituur, ik eet geen varkensvlees, let op e621, geen boter op brood en drink al 4 jaar geen alcoholische dranken meer. Natuurlijk eet ik bruin brood, eet voldoende groente en fruit. Verder mag ik graag van een zonnebankie genieten.
Dit alles met mate.

Een maandje of wat geleden werd ik snel en vaak duizelig, metname als ik snel op staat en ik naar de dokter.
Hij mijn bloeddruk meten: Uitstekend, loop je wel 2x de marathon mee. Verder viel hem op hoe regelmatig mijn hart klopt.
Ik bloed af laten nemen voor onderzoek, belde later op en kreeg de mededeling: U heeft een perfect bloedbeeld.
Mijn longfunktie: Zet een taart met 100 kaarsjes neer, ik blaas ze uit en blaas gelijk alle slagroom van de taart

Achteraf geheel onschuldig en moet ik gewoon wat vaker eten.

Nou, leuk vooruitzicht zo'n blakende gezondheid=werken, werken en nog eens werken, erger nog, wegens mijn gezondheid mag ik dus ook het zwaardere werk doen.

Mijn conclusie:
Geen medicijnen + met mate zondigen = gezond en gezond = grotere kans om heel erg oud te worden.

Zou ik dagelijks mijn portie onnodige farmazooi binnen krijgen, dan is de kans dat ik oud wordt kleiner en dus eerder verlost van deze wel heel vervelende moderne samenleving waarin zelfs geen hond oud wil worden.

EN dan, dan ben ik 100, nog steeds ondanks enkele ouderdomskwaaltjes kern gezond, gezellig met een AOW'tje en nog geheel zelfstandig wonend zonder hulp(want dat is dan afgeschaft).
Daar zit je dan, gezellig te niksen, overal op uitgekeken en prima in staat om nog te werken, maar geen baas wil je meer. Leuk vooruitzicht .
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 02-10-2009 23:56:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CouleurM: De ronkende titel voorspelt dat we ouder worden, zonder meer kwalen te krijgen. Maar meteen wordt de pret bedorven: wie zal de vergrijzing betalen? En de vraag is nog niet gesteld, of de oplossing ligt al klaar: oudere mensen moeten langer werken.
Het goede nieuwsbericht ademt geen goed nieuws. Integendeel, het is een aankondiging van problemen. In de lilaca is duidelijk geworden dat mensen zelf problemen maken. Eigenlijk zijn ze er helemaal niet. En moeilijkheden kunnen bekeken worden en mogelijkheden kunnen worden gevonden.
Een andere visie op werk, zou enig soelaas kunnen brengen. Als werk dient voor de zelf-ontplooiing wordt werk leuk. Dan zou iedereen graag en goed werken, en iedereen zou zich inzetten om aan het werk te blijven. En er is voldoende werk, waarom dan zo moeilijk doen? Een ander punt is, of het allemaal wel te voorspellen valt wat er gebeurt. In de economie is ook gebleken, dat niemand de dingen in de hand heeft, al wil iedereen het graag. Dus het is nogal arrogant om zo stellend te spreken.
Op 03-10-2009 0:32:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Dat de mens ouder wordt hoeft op zich geen probleem te zijn, ook in deze rottijd niet.

Vergeet een aspect niet en dat is dat er steeds en steeds meer mensen depressief worden, iets wat niet meer dan logisch is.

Zelfmoord kan een 'bijwerking' zijn van een depressie, en dus hoe meer mensen depri worden, hoe meer mensen er dus zelfmoord plegen. Best logisch eigenlijk en dus maakt het niet uit dat weer andere mensen erg oud worden, het heft elkaar weer op.

Bovendien zijn er zat mensen die gewoon niet willen werken, een achterneef van mij is er zo een. Meneer is al dik in de 40 en leeft al zijn hele leven van een uitkering en is te beg@dverredomd om de handen uit de mouwen te steken, stopzetten die uitkering zal ik zeggen, naar mijn mening is er geen plek in de samenleving voor profiteurs.
Dat geld kun je ook weer in de economie pompen en dus ook meer banen creëren. Zo dwing je soostrekkers om toch aan de slag te gaan.

Stel, ik ben een aantal jaar met pensioen, nog kerngezond en verveel me rot. Nou, dan wil ik best nog wel wat arbeid willen verrichten(al dan niet vrijwillig), al is het alleen maar om verveling tegen te gaan.

Er is werk genoeg en zo niet dan creëren we toch gewoon werk.
Moet je eens kijken hoeveel werk je schept als er geen economische belangen bij komen kijken, dus vrijwilligerswerk.
Als er genoeg mensen dat initiatief aangrijpen, dan ontstaat er vanzelf weer een soort van economie en op de langere termijn betaald het zich toch uit, ware het in een andere vorm. (geld is het pure kwaad, een ultiem machtsmiddel van Lucifer, zonder geld zouden veel problemen tot het verleden behoren.)

Conclusie is dat het zeker geen probleem hoeft te zijn om oud te worden denk ik.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 03-10-2009 18:09:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Mensen worden niet zozeer ouder, er sterven gewoon minder kinderen waardoor het ene extreem van de statistiekschaal wegvalt.

49% van de statistieken is fout, zei de statisticus net voor hij verdronk in water van gemiddeld 10 cm diep.
United as one. Divided by zero.
Op 03-10-2009 18:14:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: There are 3 kind of lies; lies, damned lies and statistics.
Mark Twain
'Don't forget rule number 6'
Op 03-10-2009 23:20:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden