De jaarlijkse migratie van de rode krabben van Kersteiland is een van de meest spectaculaire migraties van de hele planeet. Met 150 miljoen zijn ze, de felrode krabben die ieder jaar in oktober of november als een gesynchroniseerde massa naar zee trekken om er te paren. Zodra het startsein voor de marathon gegeven is, wordt de bodem van het bos één groot rood tapijt. Zelfs de straten die door het regenwoud lopen ontsnappen er niet aan. De rode krabben zitten zo dicht op elkaar dat het fenomeen zelfs vanuit de lucht zichtbaar is.

Wanneer tegen het einde van het regenseizoen de getijden gunstig zijn, beginnen de rode krabben aan hun vijfdaagse heldentocht van 5 kilometer. Ze verlaten hun solitaire burchten in het regenwoud en marcheren als een georganiseerd leger naar zee. Drukke wegen, golfterreinen, tuintjes, scholen of andere gebouwen kunnen deze doelbewuste krabben niet tegenhouden. Zelfs steile en vulkanische rotsen worden met schijnbaar gemak bedwongen.

Wanneer de brede colonne na hun vijfdaagse marathon aan het strand aankomt, gaan de mannetjeskrabben zich in zee hydrateren om zich daarna terug te trekken in de lagere terrassen van het strand om er te graven en/of vechten voor een burcht. Spoedig loopt de grotere massa vrouwtjeskrabben ook naar de terrassen en vindt de paring plaats. Meestal in de privacy van de burcht waar het mannetje zo hard voor moeten graven en/of vechten heeft.

Het zijn de mannetjeskrabben die als eerste terug naar het regenwoud trekken. De vrouwtjeskrabben blijven 12 tot 13 dagen in hun vochtige burchten om er tot 100.000 eitjes per krab te broeden. Wanneer de maan in zijn laatste kwartier is, lopen de vrouwtjeskrabben naar de kustlijn om hun eieren aan de zee toe te vertrouwen. Bij contact met het water worden de eieren larven die in een maand zullen uitgroeien. Nadat de verschillende larvale stadia doorlopen zijn, verlaten de jonge krabben van amper 5 millimeter groot het water en marcheren ze in circa 9 dagen ook richting het regenwoud.

Eenmaal in het binnenland verdwijnen de rode krabben als sneeuw voor de zon. Ze kruipen onder omgevallen bomen, in rotsspleten en zelfs in tuinen. Ze leven van een dieet van hoofdzakelijk fruit, bladeren en rottende vegetatie. De krabben groeien vrij traag, maar kunnen tot 16 centimeter groot worden.

De vraag is natuurlijk hoe deze rode krabben tijdens de migratie een kilometer per dag kunnen afleggen terwijl ze doorgaans maar 5 minuten kunnen rondkruipen. Nog maar vrij recent ontdekten wetenschappers dat de rode krabben hun energie voor de grote marathon uit een plots suikerboostend hormoon halen.

Volgens de laatste ramingen zijn de rode krabben op het Kersteiland met 150 miljoen, maar hun overdonderend aantal staat onder bedreiging. Het zal u niet verbazen dat wij een van de grootste boosdoeners zijn. Zo lopen de krabben het gevaar om uit te drogen wanneer ze gedwongen worden om gebieden die vrij zijn van vegetatie te doorkruisen. Er zijn wegen die tijdens de grote migratie van de krabben tijdelijk gesloten worden voor alle verkeer, er worden wegomleidingen voorzien en er zijn oversteektunnels voor de krabben onder de wegen. Deze krabvriendelijke maatregelen verhinderen niet dat toch nog circa 2 miljoen krabben per jaar verpletterd worden door het verkeer.

De meest dodelijke bedreiging voor de krabben doet zich voor in de vorm van een verraderlijke invasie van de gekke gele mier (Anoplolepis gracilipesgele). Deze roofmier uit Afrika kwam per ongeluk op het Kersteiland terecht en maakt de rode krabben tot zijn prooi door ze eerst met gif te besproeien. De superkolonie van gekke gele mieren hebben zo al naar schatting 15 tot 20 miljoen krabben naar de hemel gestuurd en hun aantal blijft explosief stijgen. De klimaatverandering zorgt er dan weer voor dat de moesson later aankomt, wat ook nefast is voor de krabben.

Wie nog meer informatie wil bemachtigen over de migratie van de rode krabben kan een kijkje gaan nemen op de website van de Christmas Island Tourism Association.

3.14po: Blijft een prachtig fascinerend fenomeen, die lange trekken van beestjes
United as one. Divided by zero.
Op 13-10-2009 10:28:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
cappuccino: Mooi zeg. Wat is de natuur toch een wonderlijk iets.
I love the smell of cappuccino in the morning
Op 13-10-2009 10:37:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation: Weten we nu ook waar de krabsla vandaan komt.
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 13-10-2009 13:12:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: http://www.southpark.nl/clips/sp_vid_154114/

Blijft een mooi verschijnsel dat ze met z'n alle op pad gaan. En dit is nog maar het begin. Na anderhalve maand komen de kleintjes terug om het bos in te gaan. Vraag me af hoeveel dat er wel niet zijn gezien elk vrouwtje wel 100.000 eitjes kan leggen.
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 13-10-2009 15:23:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
moonwalker: Cool. They own the Island!
Before I read newspapers I was uninformed. After reading newspapers I became misinformed
Op 13-10-2009 16:50:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: Al zo vaak gezien.
Blijft mooi om te zien dat iedereen er rekening mee houdt.
Cannot kill the Battery!!!
Op 13-10-2009 18:19:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eversteegt: Iedere keer als ik denk "nu heb ik toch wel 1 van de meest wonderlijke dingen in de natuur gezien" komt er wel weer iets naar voren wat ik nog NIET weet .

Geweldig!
Op 13-10-2009 19:51:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vosje: Spectaculair!
If time doesn't matter, distance also won't.
Op 19-10-2009 14:07:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden