Vorig jaar december kwam ik in één klap bij mijn positieven toen ik mijn handen had opengehaald aan de tie-ribs van een grote doos waarin zich een net aangeschafte kunst kerstboom (!) bevond. Ik had namelijk geen flauw idee waarom ik me had laten verleiden tot het kopen van zo`n monsterlijke boom. Ik houd namelijk helemaal niet van kunst kerstbomen. Totaal niet.

Maar toch had het me die ochtend het béste idee van het jaar geleken: nooit meer je handen prikken aan naalden, geen gesleep meer in de kou met een kerstboom waarvan de top steevast scheef staat, geen boom die na één week zielig en kaal in de woonkamer staat met een berg naalden eronder, maar eentje die te allen tijde met vrolijke stralende lichtjes mij hét ultieme kerstgevoel zou bezorgen. In de winkel had ik me dan ook meteen op de grootste gestort, want hoe groter hoe meer kerstgevoel. Althans daar ging mijn verwrongen brein van uit.

Maar nooit gerealiseerd dat zo`n boom opgevouwen zit in een niet te tillen doos en ik geduldig takje voor takje moest rechtbuigen om de ijzeren stam te verbergen.

Enfin, na veel gevloek en gehannes is het me uiteindelijk gelukt om die mega boom in elkaar te zetten, waarna ik ook de 300 bijgeleverde lichtjes heb aangesloten. U zult begrijpen dat er ongeveer 3 uur tijd zat vanaf het moment van het openen van de doos tot het ‘bewonderen’ van het uiteindelijke resultaat. Ik moet eerlijk toegeven dat deze boom voor zijn soort best wel mooi is, maar het blijft een nepperd. En ik houd niet van nep.

Ik snap er dan ook niets van dat ik zo`n vlaag van verstandsverbijstering heb gehad. Alhoewel; eigenlijk snap ik het wel. Ik heb er namelijk wel vaker last van alleen niet zo extreem als deze keer. Ik lijd namelijk aan PMS, oftewel het Pre Menstrueel Syndroom. Dit is een groep klachten of symptomen die bij 4% van de vrouwen tussen 15 en 45 jaar vlak voor de menstruatie optreden. Meestal ontstaat het na het dertigste levensjaar of na het krijgen van kinderen.


De voornaamste met PMS geassocieerde lichamelijke klachten zijn duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn, strakke huid, opgezwollen borsten, onbedwingbare behoefte aan zoet en buikpijn. Psychisch kunnen wij vrouwen last hebben van angstigheid, depressieve gevoelens, nervositeit, prikkelbaarheid en agressie. Een tijdelijke ontoerekeningsvatbaarheid dus.
Hoewel er een overduidelijk verband bestaat tussen de klachten en de menstruatiecyclus, is er nooit een hormonale oorzaak gevonden voor PMS.

Ik ben niet de enige die een paar dagen per maand ontoerekeningsvatbaar is, al blijft de schade bij mij beperkt tot veel te dure en overbodige impulsaankopen en onredelijke uitvallen naar mijn naasten. Er is ook een groep vrouwen die verder gaan dan het kopen van lelijke kunst kerstbomen: uit vraaggesprekken met pas veroordeelde vrouwen blijkt dat 49% van de misdaden wordt gepleegd tijdens de menstruatie of in de premenstruele periode. Ook pogingen tot zelfmoord komen meer voor op pms-dagen. Nu leidt de menstruele cyclus gelukkig slechts uitzonderlijk tot crimineel of suïcidaal gedrag, anders zouden de gevangenissen en kerkhoven vol vrouwen zitten/liggen.

Desondanks is het een aantal vrouwen in Engeland en Amerika gelukt om vrijspraak te krijgen op grond van ontoerekeningsvatbaarheid vanwege PMS.
In de staat Virginia sprak een jury een vrouwelijke arts vrij, die, gearresteerd wegens rijden onder invloed, zich agressief had gedragen tegenover een politieagent. De grond voor de vrijspraak was dat ze aan PMS leed, daardoor sneller alcohol opnam en sneller geprikkeld raakte.

Met dat gegeven in ons achterhoofd kunnen wij ons nare gedrag en onredelijke buien weer goed praten. Al zullen onze slachtoffers daar wel anders overdenken.

Uit een onderzoek van Harvard University bij ruim 1000 vrouwen tussen 27 en 44 jaar die aan PMS lijden en 2000 vrouwen zonder PMS, blijkt dat Calcium en Vitamine D een positief effect hebben op het algemeen welbevinden. De voeding van de vrouwen zonder PMS bevatte veel meer calcium en vitamine D dan de voeding van de vrouwen met PMS. Hoge inname van vitamine D zou de kans op PMS met 41% verminderen in vergelijking met de vrouwen met de laagste innames.
Een Calciumrijke voeding leidde tot 30% minder klachten van PMS. Vooral een hoge consumptie van melkproducten bleek een positief effect te hebben op het niet voorkomen van PMS. Supplementen van vitamine D en Calcium bleken geen positief effect te hebben.

Ach... nu begrijp ik waarom mijn lief een aantal avonden per maand met een bekertje warme melk komt aanzetten...

Ja Horus:
Twinkeltje:
opengehaald aan de tie-ribs

Nou, heeel voorzichtig dan:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cable_tie

ik ken ook nog vrouwen die behalve van pms ook nog 's last hebben van pms (postmenstrueel syndroom), dus het valt in jouw geval nog mee.
Of zou dat gewoon het zoveelste excuus zijn om weer te gaan shoppen..?
(bericht gewijzigd op 9-10-2009 12:53:24)
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 09-10-2009 0:51:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Heel herkenbaar artikel. Vanaf de pubertijd heb ik al PMS of is de pubertijd nooit verdwenen.
Hoewel ik mijn uitbarstingen best wel onder controle heb, kan het nog weleens verkeerd gaan. En ze moeten vooral niet proberen om me in die periode met lieve woordjes te troosten. Gewoon uit mijn beurt blijven is het beste en mijn gang laten gaan.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 09-10-2009 13:42:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.: PMS kan lastig zijn, ik had er in mijn puberjaren ook last van. Toen ik doorhad wat het was, en er bewust mee omging, was het voor mij geen probleem meer.

Het is namelijk niet iets wat ineens uit de lucht komt vallen, maar hangt samen met je maandelijkse cyclus. En, tenzij die heel onregelmatig is, kun je erop 'vertrouwen' dat je tijdens bepaalde dagen gevoeliger bent en/of reageert.

Is heel prettig voor jezelf en je omgeving als je het herkent. En dus geen excuus meer voor onredelijke uitbarstingen of ander "ontoerekeningsvatbaar" gedrag... Tenzij je een excuus zoekt, maar dat is weer een ander verhaal.


(bericht gewijzigd op 9-10-2009 15:28:52)
Op 09-10-2009 15:27:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bloemetje: ik heb twee geweldige kinderen, waarvan 1 nachten achter elkaar wakker is en niet 1x en 1min. maar langer en vaker, tel daar de pms bij op. dan is weten dat het eraan komt gewoon niet genoeg.
jaren terug deed ik aan kickboxen en voetballen, dat hielp wel.
dus laatst kreeg ik de tip van mijn partner om weer zo'n sport te beoefenen. maar ja.... net op het verkeerde tijdstip.
Op 09-10-2009 17:37:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Plakband: Dus moest je partner eraan geloven? Aiiii
ech?
Op 09-10-2009 19:03:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bloemetje: Ja, zo ongeveer. Hij heeft het gelukkig snel door en doet mij dan een plezier en gaat voetbal kijken met zijn vrienden.
Dus geen schade lichamelijk en geestelijk. Ha! Ha!
Op 09-10-2009 19:35:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: Wees blij dat je weet wat het is en er wat mee kan doen.
Het grootste probleem van mens zijn is niet weten waar je probleem ligt.
Stroom moet vloeien.
Op 09-10-2009 20:59:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: Lol @ Bloemetje!
Een dame met PMS die kickbokst.
Mmmm... Gevaarlijke combinatie... ;-)
Ik moet om de zoveel dagen m'n bek scheren.
Ook heel vervelend.
Cannot kill the Battery!!!
Op 09-10-2009 21:03:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden