Het is weer eens tijd voor wat heksennieuws: onlangs was Jessica Rowling in het nieuws en de Halloweenvibraties hangen dus weer in de lucht. Daar hebben we het echter niet over. Er werden namelijk ook weer mysterieuze ontdekkingen gedaan in de wereld van vampieren en hekserij. Eén daarvan is een heksenfles uit de zeventiende eeuw. Spooky! Of niet?

 

Tussen de vijftiende en zeventiende eeuw was het een roerige tijd voor de heksen. Vooral tijdens de dertigjarige oorlog was de heksenvervolging op een angstwekkend hoogtepunt gekomen. Terwijl katholieken en protestanten tussen de 1618 en 1648 elkaar het leven zuur maakten, werd de hekserij nog meer dan gewoonlijk gekerstend. In deze periode werd meer dan gewoonlijk de nadruk gelegd op duivelse invloeden. Alles dat anders was werd algauw een prooi voor de hongerige heksenjagers.

Een groot gedeelte van de bevolking was, dankzij de indoctrinatie van de christelijke kerken, op hun hoede voor de vermeende boze krachten van de hekserij. Er werd vanalles uit de kast gehaald om zich te beschermen tegen deze zogenaamde duistere krachten. Hiervan vond een archeologische team een zeldzaam bewijs. In een kuil, onder de vloer van 'The Turk's Head Inn' te Stafford, vond men een heksenfles uit de zeventiende eeuw. Dat men een ongebroken heksenfles vindt is een zeldzaamheid. De meeste heksenflessen die ze ontdekken zijn vaak gebroken.

Wat is een heksenfles?

De heksenfles werd oorspronkelijk door een, ehh, heks gebruikt. De heksenfles werd gebruik als een talisman tegen kwade krachten die ziektes en andere ongewenste bijverschijnselen veroorzaakten. De heksenfles werd gevuld met scherpe voorwerpen (nagels, spijkers, doornen, etc) en urine van de persoon die bescherming nodig had.
Waarom? Men dacht dat de kwade energieën aan de scherpe voorwerpen bleven hangen. Tenslotte werd de fles begraven in de verste hoek van het landgoed of onder het huis, de vuurhaard of werd ze soms ingemetseld in de muren. Het voornaamste was dat de fles niet mocht breken, want dan zou de werking verloren gaan.

Hetzelfde ritueel werd na de zestiende eeuw steeds vaker onder een ander hoedje van bijgeloof gebruikt: het christelijke kerkelijk hoedje of beter gezegd, de christelijke fles. In de zestiende eeuw begon men de heksen fles te gebruikt om zich te beschermen tegen hekserij. In de zeventiende eeuw gebruikte men meestal de Bellarmine jug. Een Bellarmine jug vond men onder The Turk's Head Inn. De stenen flessen waren al lang voor de zeventiende eeuw in gebruik.

Op de flessen werden afbeeldingen gemaakt, die waarschijnlijk de gehoornde god voorstelden. Maar op één of andere manier zagen ze in de afgebeelde baardmans de gevreesde kardinaal Roberto Francesco Romolo Bellarmino. Roberto Bellarmino was o.a. mede verantwoordelijk voor de verbranding van Giordano Bruno

U zou kunnen denken dat de gelijkenis op zijn plaats was. Maar daar moet ik u sterk ongelijk in geven. De god Pan was toch meer van een andere geaardheid en persoonlijk zou ik God Pan niet willen vergelijken met een aangebrande kardinaal. Hij past toch meer bij die andere opvliegend bebaarde god van de Bijbel of was het nu Lucifer?

ThoTh: Gaat het nou over de heksenflessen, of is dat alleen maar een inleiding om te praten over de Frechen Bartmann flessen?

Die laatste is inderdaad later, toen de fles allang bestond, in gebruik geraakt als heksenfles, maar werd daarvoor al gebruikt voor o.a. sterke dranken. Het gebruikte gezicht is een raadsel, zelfs in de streek zelf, maar uit te sluiten valt dat het om Kardinaal Bellarmino ging: hij was 8 toen de gezichten op de flessen verschenen.
http://answers.google.com/answers/threadview/id/728159.html

Vermoeden is dat het een weergave is van een wilde man; een type dat in veel folkloristische verhalen uit die tijd en streek naar voren komt. http://en.wikipedia.org/wiki/Wild_man De Wildeman zou een nimf-achtig wezen zijn, dat de staat van de Natuur uitbeeldt.

Overigens is het gebruik van heksenflessen een nog veel gebruikt ritueel in de wicca, zie bijv:
http://www.unicorngarden.com/grimoire04.htm
http://www.earthwitchery.com/witch-bottle.html
http://trayafantasyenwicca.web-log.nl/trayafantasyenwicca/2005/02/heksenfles_dit_.html

ALLES IS WAAR
Op 12-10-2009 10:23:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Onthoud wel waar je de heksenfles hebt begraven, wel zo handig als je de tuin omspit.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 12-10-2009 11:11:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden