Rode regens, zwarte regens, regens van vlees, kikkers, vissen, maden en zelfs salamanders. Ik heb ze allemaal wel eens in verslagen en berichten voorbij zien komen. Gele regens kende ik nog niet maar sinds 9 mei kan ik die ook aan mijn lijstje toevoegen. Een lokaal Engels nieuwsbericht beet de spits af met de intrigerende kop: “Yellow dust plague mystery”.

Ondanks dat het bericht zelf maar enkele regels groot is trok het gelijk mijn aandacht. Het bericht laat weten dat toen bewoners van Sutton on Sea, Skegness, Horncastle en meer landinwaarts Sleaford en Lincoln die ochtend van de 9de mei opstonden hun auto's onder een laag fijne gele stof terugvonden. Volgens de verslaggevers lieten de ‘experts’ weten dat het óf om Sahara zand ging dat in de bovenste luchtlagen was meegevoerd óf om de pollen van de koolzaadplant. Zand of pollen dus, het is nogal een verschil.


( fijn geel stof op de auto's )

Natuurlijk ging ik zelf ook even naar buiten om te kijken of de gele regen ook ons had getroffen. En ja. Hier in de Haarlemmermeer en Amsterdam waren alle geparkeerde auto’s voorzien van een fijn laagje gele stof. Meestal onderzoekt men de herkomst van de stof niet omdat men aanneemt dat het om Sahara zand gaat. En ik twijfel er geen moment aan dat er soms ÓÓK inderdaad zand uit de Sahara neerdaalt op onze contreien.
Maar doorgaans is het fijne woestijnzand rood van kleur.

Pollen. Planten kunnen inderdaad de lucht bezwangeren van de pollen. Het resultaat is dan meestal een toename van klachten onder de hooikoorts patiënten. Volgens de Engelsen zouden koolzaadplanten verantwoordelijk zijn en via mijn collega had ik begrepen dat het ook wel eens om de pollen van naaldbomen zou kunnen gaan. In 2002 waren er in België klachten over gele stofdeeltjes, onderzoek wees toen uit dat het inderdaad afkomstig was van naaldbomen . Echter volgens deze site kan men dergelijke stof alleen in de nazomer verwachten. Hoe dan ook, geel stof wordt vaak geassocieerd met pollen.

Een bezoekje aan de site hooikoorst.com leert ons dat voor de periode 5 t/m 12 mei geen bijzondere verwachtingen waren. Alleen de berk zou wel eens flink wat pollen af kunnen geven. Verder was er afgelopen week geen toename in klachten over hooikoorts. Volgens de pollenkalender 2006 zou in deze periode voornamelijk eik en grassen pollen produceren. Aangezien de enorme hoeveelheid van de gele stof die overal te vinden was zou men mogen aannemen dat hooikoortspatiënten massaal aan de bel; zouden trekken. Maar nee, alles is stil gebleven in die hoek.

Winden, hoe was de wind dan? De wind stond voornamelijk uit Zuid Oostelijke richting. Dus als het al pollen waren dan hebben de Engelsen continentale pollen ontvangen. Maar waar komen ze dan vandaan? Zoveel grote wouden zijn er niet meer te vinden in Europa en als ze er al zijn gaat het meestal niet om homogene bossen.

2001 de rode regen in India

De rode regen die in 2001 enkele weken lang boven een bepaald gedeelte in India viel houdt de gemoederen nog steeds bezig. Aanvankelijk dacht men dat het om de sporen van een nog onbekende soort paddestoel ging. Maar deze theorie werd snel verworpen. Inmiddels, diverse onderzoeken verder, beginnen sommige wetenschappers het vermoeden te krijgen dat deze rode regen wel eens een buitenaardse oorsprong (lees hier de details) zou kunnen hebben. Monsters wezen uit dat in het Indiase geval de stof organisch was. Een chemische analyse van de deeltjes wees uit dat ze voor 50 % uit koolstof en 45% uit zuurstof bestaan. De overige 5% bestond uit onder ander ijzer en natrium. Volgens moleculair bioloog Jeffrey Walker, verbonden aan de universiteit van Colorado te Boulder (VS), komt die beschrijving overeen met biologische cellen. DNA werd overigens niet in de monsters aangetroffen. Het onderzoek is nog in volle gang en het wachten is op de eindconclusie.

Pollen, zand of wat anders. We hebben maar even wat monsters genomen voor nader onderzoek en we hopen binnenkort hier een update te plaatsen van onze bevindingen. Tot die tijd kunt u uw meldingen over gele of rode regen hieronder kwijt.

( het nemen van monsters )

 

Gerelateerd aan deze publicatie:
Karlijn: Ik heb zojuist de documentaire 'Blood Rain and Star Jelly' gezien op National Geographic Channel. Tijdens het kijken realiseerde ik me dat wij in Nederland ook eens een gelijksoortig geval hebben gehad, zoals in dit bericht beschreven wordt (overigens tevens het enige bericht in het Nederlands wat ik heb kunnen vinden).

Zijn de resultaten van het onderzoek ooit nog naar buiten gebracht?
Op 14-10-2010 14:06:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
The Doctor:
Karlijn:

Ik heb zojuist de documentaire 'Blood Rain and Star Jelly' gezien op National Geographic Channel. Tijdens het kijken realiseerde ik me dat wij in Nederland ook eens een gelijksoortig geval hebben gehad, zoals in dit bericht beschreven wordt (overigens tevens het enige bericht in het Nederlands wat ik heb kunnen vinden).

Zijn de resultaten van het onderzoek ooit nog naar buiten gebracht?

Saharazand en nog iets... Weet zo snel niet meer wat (heb de documantaire ook gezien.)
Going down like the Titanic!
Op 14-10-2010 17:04:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: Blood rain?
Raining Blood?
Ah! Het mag weer!
Want on topic.


Cannot kill the Battery!!!
Op 14-10-2010 18:37:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Op 14-10-2010 22:33:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden