In het verleden hebben we wat aandacht besteed aan Mentalisme. Voor wie 't niet meer weet: mentalisme is een tak van goochelen die ervoor zorgt dat de beoefenaar lijkt op iemand met paranormale gaven. Het gaat echter niet om iets paranormaals, maar wel om gewone trucs gebaseerd op vooraf verkregen informatie, of andere slinkse manieren om aan gegevens te komen.

In Vlaanderen is de mentalist Gili actief. Echte naam: Lieven Gheysen. MediaGeili had ook gekund. Sinds een paar jaar plaatste hij zijn komische goochelacts op de achtergrond en zoals veel van zijn collega's die de kaartentrucs en verdwijnende doekjes beu waren, vaarde hij in het kielzog van klinkende namen als Derren Brown en Chriss Angel over naar het mentalisme. Eén probleempje: De laatste jaren vergelijkt Gili alles wat hij doet met paranormale gaven, alsof wat hij doet exact hetzelfde is.

Gili

Stijlvol fietst hij rond in het mistige universum der paragnosten en doet de nevel optrekken rond de Rasti Rostelli's en Jomanda's dezer wereld. Op een geslepen manier geeft hij mediums een koekje van eigen deeg. Dié hadden ze niet zien aankomen!

Bron: perstekst Iedereen ParanormaalOp de vraag of mentalisme moeilijk is, geeft Gili meestal hetzelfde antwoord: "Je moet er alleen staalhard voor kunnen liegen". Shows met ronkende titels als 'Iedereen paranormaal!' en zijn constante laatdunkende houding ten opzichte van de Vlaamse variant van het televisieprogramma Het Zesde Zintuig, doen vermoeden dat Gili met een persoonlijke kruistocht bezig is. Zo organiseerde hij enige tijd geleden een 'bal der helderzienden'. Op de uitnodigingen die hij stuurde plaatste hij geen locatie, die was geheim, zodat alleen échte paranormale mediums zouden komen. Geinig gevonden, en het spreekt vanzelf dat niemand uiteindelijk kwam opdagen.Een ander wapenfeit van Goochelaar Gili moet zich nog voordoen. Om te bewijzen dat iedereen even paranormaal begaafd is, wil de magiër de eindwinnaar van Het Zesde Zintuig voorspellen. Aankomende zaterdag zet Gili een naam op papier en laat hij dat briefje verzegelen in een kist. Op 11 november zal hij de naam van de winnaar of winnares onthullen op de Boekenbeurs.

Of dat paranormaal is? Niet echt. Lieven Gheysen zal zich zonder twijfel bedienen van een klassieke wisseltruc die ervoor zorgt dat hij de juiste winnaar voorspelt. Er zijn namelijk veel methodes om te doen lijken alsof iemand iets voorspelt, maar Gili vergeet dat niets van wat hij doet lijkt op wat hij nadoet.

Houdt u van zwart-wit denkbeelden? Of u houdt van een avondje betekenisloos lachen en verbaasd staan? Dan bent u bij Gili aan het goede adres. Hij is en blijft een goede goochelaar en entertainer, al heeft het evenveel met de paranormale wereld te maken als een blad papier en een inktpot met de digitale.

ourobouros: hahaha*
niets is iets, niet?
Op 21-10-2009 0:02:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Dat EOS-artikel is inderdaad van het doorgeslagene. 't Is alles of niets blijkbaar.
United as one. Divided by zero.
Op 23-10-2009 10:25:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Plakband: Ik vond het wel een grappig filmpje. Komt wat trekkend op gang maar moest op een gegeven moment wel hardop lachen.
ech?
Op 23-10-2009 16:50:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Zeer heldere man, van mij mag hij elke week een stukje op gw komen schrijven.
Op 25-10-2009 17:04:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: De wereld is zoals je die wil zien.
Zolang hij dit soort grappen openminded doet blijft het leuk.
Stroom moet vloeien.
Op 05-11-2009 18:01:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden