Ieder nadeel heeft z’n voordeel. Wijze woorden die ook opgaan voor de klimaatverandering. Terwijl de hoge heren en geleerden elkaar bestoken met plannen, waarschuwingen en modellen verandert onze polder langzamerhand in een echte jungle. En niet alleen onze polder, zo is het momenteel verboden te zwemmen in Villach, Oostenrijk omdat er een heuse krokodil zou rond zwemmen. En terwijl ze in Oostenrijk op jacht zijn naar ‘snappie, nemen wij u mee op avontuur met onze jacht naar waterschildpadden in de Hollandse sloten.

In een vorige blog heb ik u al laten zien dat er in onze sloten meer leeft dan alleen maar stekelbaarsjes. Toen hadden we voor u een vette Amerikaanse kreeft gevangen . Ditmaal kwamen we tijdens onze strooptochten flinke waterschildpadden tegen. We zagen een roodwangschildpad in een sloot en in een openbare siervijvertje een nog niet nader geïdentificeerd soortgenoot. We konden de verleiding niet weerstaan en trokken alles uit de kast om een exemplaar te vangen. EN dat valt niet mee.

Waterdschildpadden komen in het open water terecht omdat ze ontsnappen uit de particuliere vijvers van mensen met teveel geld en te weinig verstand van dieren in het algemeen en schildpadden in het bijzonder. Het zachte winterweer vergoot de overlevingskansen van de schildpadden en zodoende zwemmen ze nu vrolijk in de rondte. Ik weet zelfs een plek waar er al jaren meerdere tegelijk zitten.
De waterschildpadden in onze buurt zijn nogal schuw en sluw. Zodra je tot enkele meters bij de beesten in de buurt komt duiken ze onder. Een beetje knappe foto nemen is al er lastig en resulteert in een prent die veel lijkt op de beroemde ‘monster van Loch Ness’ foto’s.


( Monster van Loch Ness? Nee, schildpad in de Haarlemmermeer )

Stalken.
Onze waterschilpad dobbert het liefst een beetje in het rond. En omdat je als je iets wil vangen moet denken zoals je prooi besloten ook wij dat ronddobberen een goeie tactiek zou zijn. Het plan was om met een klein opblaasbootje rustig met de stroom mee richting schildpad te drijven om vervolgens met een schepnet het beest rustig uit het water te vissen.


( rustig stalken )

Alles ging goed tot dat op enkele meters afstand de schildpad het idee kreeg dat ik als ‘drijfhout’ of groot uitgevallen soortgenoot volstrekt ongeloofwaardig was. Het effect; het beest dook onder en ik eindigde met een nat pak.


( Schildpad - Koen 1-0 )

Observatie.
Door het beestje te bestuderen kwamen we erachter dat hij graag op een drijvende plank hout mocht liggen om te zonnen. Het probleem was dat zodra ik vanaf de kant het beest besloop hij alert genoeg bleek om met een flinke duik mij het nakijken en talloze brandnetelsteken te geven. Het nieuwe plan was dus; ik ga niet naar het beest toe maar laat het beest naar mij toe komen.


( Schildpad - Koen 2-0 )

Camouflage. Het beest mocht absoluut niet in de gaten krijgen dat ik op hem zat te wachten. Dus onder mijn camo-net en schepnetten bij de hand wachtte ik geduldig op mijn schildpad. De schildpad zelf bleef keurig een dikke 10 meter uit mijn buurt en met alleen zijn koppie boven het water meende ik een brede grijns te zien. De lessen voor die dag was uiteindelijk dat schildpadden oneindig meer geduld hebben dan ik en dat we een nieuw plan moesten bedenken.

Superschep.
Omdat het beest telkens keurig afstand hield moesten we dus iets verzinnen om die afstand te overbruggen. Met tape, een telescoopstok en een schepnet wisten we een vangnet te maken van bijna 9 meter lang. Dat zou toch voldoende moeten zijn. Pa mocht ons reuzen schepnet bedienen. Eenmaal aan de waterkant leek het erop of de schildpad van ons plan op de hoogte was en dreef rustig net buiten het bereik van ons net in het water. Er zat dus niet anders op dan mijn pa het water in te sturen. Maar toen hij na enkele stappen tot aan zijn liezen wast kwam te zitten in de blubber moesten we ook dit plan opgeven.

Al met al zijn we nu al een week bezig om zonder resultaat de schildpad te vangen. Wel kunnen we inmiddels met zekerheid stellen dat waterschildpadden alles behalve dom zijn, daar kunnen wij mensen nog wat van leren.

Ook schildpadden gezien of gevangen? Check hier voor meer informatie over de opvang van deze dieren.

naturelover: hgi, KOEN ik heb er ook al tegen gekomen hier. Het is wel zo dat exoten he t normale biotoop verpesten dus : vangen maar tot hier toe ben je de enige jongen die ik ik die zulke toffe dingen doet!
Op 17-08-2009 18:07:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
naturelover: ik zoek nog naar een grote waterkever die ik één keer in mn leven zag! Kleinere exemplaren heb ik wel nog gezien.
Op 27-08-2009 9:36:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat:
naturelover:

ik zoek nog naar een grote waterkever die ik één keer in mn leven zag! Kleinere exemplaren heb ik wel nog gezien.


Ik word hier in Zeeuws-Vlaanderen de laatste weken regelmatig geconfronteert met de Grote spinnende watertor.
"We're all mad here."
Op 27-08-2009 16:13:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
naturelover:
naturelover:

HI, KOEN ik heb er ook al tegen gekomen hier. Het is wel zo dat exoten he t normale biotoop verpesten dus : vangen maar tot hier toe ben je de enige jongen die ik ken die zulke toffe dingen doet!


Op 01-09-2009 10:02:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
naturelover:
Cheshire Cat:

naturelover:

ik zoek nog naar een grote waterkever die ik één keer in mn leven zag! Kleinere exemplaren heb ik wel nog gezien.


Ik word hier in Zeeuws-Vlaanderen de laatste weken regelmatig geconfronteert met de Grote spinnende watertor.

Zeeuws vlaanderen is niet zo ver van hier , wil je mij op de hoogte houden? josé
Op 02-10-2009 21:27:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
bas: hallo
leuk dat julie ze proberen te vangen.
deze ex huisdieren zijn een bedreiging voor de nederlandse natuur.
het is ook zonde dat mense ze dumpen het zijn zulke mooie beestjes!
julie komen zeker veel roodwangschildpadden tegen.
ik heb thuis 2 geelwangschildpadden echt heel leuk!!
pas wel op dat julie geen roodwang schildpadden meenemen naar huis want ze zijn iligaal!
de roodwangschildpad is verboden geworden in nederland omdat ze veel gedumpt worden!
als julie ze als huisdier willen houden zou ik geelwangen of zaagruggen vangen.
de roodwangschilkdpad heeft speciale cites verguningen nodig!
groetjes Bas (schildpad fan)
Op 02-07-2010 9:59:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden