Onderzoekers aan de universiteit van Leicester hebben het 2.700 jaar oude geheim van het Orakel van Delphi kunnen ontrafelen. En dat door gewoonweg een handboek van een landbouwer te raadplegen. De onderzoekers van de School of Archaeology and Ancient History zochten naar een antwoord op de vraag waarom in lang vervlogen tijden mensen uit heel Griekenland op dezelfde dag van het jaar het Orakel van Delphi - de hotline naar de god Apollon - kwamen raadplegen, en dat terwijl er geen gemeenschappelijke kalender was. Blijkt dat de observatie van de sterrenhemel door landbouwers bepalend geweest is voor de rituelen die geassocieerd worden met 'Apollo Delphinus'.

Alin Salt, een postuniversitaire studente, zegt dat het handboek 'Erga kai Hèmerai' (Werken en Dagen) van Hesiodos - Hesiodos is na Homerus de oudst bekende Griekse dichter - dat uit het midden van de achtste eeuw voor Christus dateert, de correcte tijd beschrijft om gewassen te planten of te oogsten door een aantal hemellichamen te observeren. Eén bijzondere gebeurtenis waar Hesiodos frequent naar zocht was de schemeropkomst van een bepaalde ster, de eerste keer dat de ster in dat jaar verscheen aan de ochtendlijke hemelen.

Salt verteld: "Tijdens de nachten dat ik de slaap niet kon vatten zit ik wat te spelen met mijn planisfeer. Het is tijdens een van die nachten dat ik vaststelde dat het sterrenbeeld Dolfijn op het einde van december/begin januari in de oostelijke hemelen begint op te komen aan de horizon. Dat is dezelfde periode waarin sommige Griekse steden offeren aan Apollon. Ik vroeg me af of de rituele gebeurtenissen hetzelfde systeem gebruikten als door Hesiodos beschreven. Het grote probleem was dat Apollon in Delphi niet in januari gevraagd werd om te orakelen. Delphi was een maand later in vergelijking met andere steden. Ik wist dat de hoge bergen in Delphi de eerste verschijning van het sterrenbeeld Dolfijn aan de horizon zouden verlaten, maar ik wist niet hoelang."

Efrosyni Boutsikas, een andere postuniversitaire studente in Leicester, heeft Delphi als deel van haar doctoraat onderzocht. Ze zegt dat de tempel van Apollon in Delphi in het oosten geflankeerd wordt door reusachtige bergen. Deze bergen blokkeren het oostelijk zicht op het lagere gedeelte van de horizon. De horizon ligt in Delphi zo hoog dat de sterren een hele tijd nodig hebben om vlak vóór zonsopgang boven de bergen zichtbaar te worden. "Dit betekent dat als u voorbereidingen treft om bij een vroeg ochtendritueel Apollon te raadplegen, en u de sterrenbeelden wilt zien, u een maand langer dan de andere steden moet wachten", aldus Boutsikas.

Alun Salt: "Het grote voordeel van het wachten op een sterrenbeeld - dat later verschijnt door de aanwezigheid van een hoge bergkam - is dat het een draagbaar systeem is. Het kan door de ganse Griekse bevolking van het Middellandse Zeegebied gebruikt worden om te bepalen wanneer ze naar Delphi moesten gaan, onafhankelijk van de lokale kalender. Het verklaart ook waarom de kalender van Delphi niet exact gelijkloopt met bijvoorbeeld andere kalenders als Athene.

Maakt deze wetenschap van Delphi een Griekse Stonehenge? Kan deze gebeurtenis tegenwoordig nog gezien worden? Salt heeft er zijn twijfels over: "Het fenomeen herhaald zich nog steeds, nu nóg een maand later omdat sinds die tijden de stand van de aarde ten opzichte van de hemelen gewijzigd is. Het grootste probleem is lichtvervuiling, omdat de sterren van het sterrenbeeld Dolfijn maar een zwakke lichtsterkte hebben. In Athene zie je de sterren niet, en ik weet niet of de hemelen rond Delphi donker genoeg zijn. Maar het is wel een uitdaging voor diegenen die Delphi in het begin van februari bezoeken."

Cultuurmeneer: Interessant artikeltje. Complimenten!
Altijd een mooie combi: historische culturen (en speciaal de Grieken); tijdrekening; astronomie; polytheïsme; landbouw; festivals...
Natuurlijk even gegoogled en gestuit op het filmpje van de universiteit van Leicester:(Voor de overige drie deeltjes: klikken op het filmpje.)
(bericht gewijzigd op 31-10-2009 12:03:46)
God... Dat ben je zelluf!
Op 31-10-2009 0:03:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: Ik maar denken dat het Orakel zelf werd verklaard.
Blijkt het gewoon de verklaring te zijn, hoe de mensen wisten wanneer ze erheen moesten...

'Onderzoekers aan de universiteit van Leicester hebben het 2.700 jaar oude geheim van het Orakel van Delphi kunnen ontrafelen.'

Niet dus. Moeten we nog even op wachten.
Cannot kill the Battery!!!
Op 31-10-2009 22:30:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation:
Marsepars:

Ik maar denken dat het Orakel zelf werd verklaard.
Blijkt het gewoon de verklaring te zijn, hoe de mensen wisten wanneer ze erheen moesten...

'Onderzoekers aan de universiteit van Leicester hebben het 2.700 jaar oude geheim van het Orakel van Delphi kunnen ontrafelen.'

Niet dus. Moeten we nog even op wachten.


Daarom verwijst de titel waarschijnlijk naar de 'connectie'...
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 01-11-2009 6:40:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden