Eén van de karakters, en zijn magische zoektocht waar naar gerefereerd wordt in het boek van J. K. Rowling 'Harry Potter en de Steen der Wijzen', is gebaseerd op een levensechte Franse alchemist uit de veertiende eeuw en zijn vreemde experimenten. Meer dan 600 jaar voor de Hogwarts school gecreëerd werd beweerde Nicholas Flamel de ongelooflijke geheimen van de 'Steen der wijzen', en misschien zelfs onsterfelijkheid, te hebben ontdekt.

Steen der wijzen?

Toen Flamel teruggekeerd was naar zijn vrouw en zijn boekhandel in Parijs leek Flamel een ander mens te zijn: verheugd, vreugdevol en vol van leven. Hij voelde zich op de een of andere manier getransformeerd door zijn ontmoeting met Canches. Hoewel de oude Jood slechts enkele pagina's ontcijferd had kon Flamel van die kennis gebruik maken om het volledige boek te begrijpen. Nadat hij het boek drie jaar bestudeerde, onderzocht en overpeinsde was hij in staat om een proces uit te voeren die alchemisten eeuwenlang ontgaan zijn: transmutatie.

Flamel beweerde dat hij door de nauwkeurige instructies van Abraham de Jood die in het boek stonden te volgen er in geslaagd was om een half pond kwik om te zetten in zilver en daarna in puur goud. Normaal gezien zou deze transmutatie moeten worden verwezenlijkt met behulp van een 'philosopher's stone' (trouwens, de originele Britse titel van "Harry Potter en de Steen der Wijzen' is 'Harry Potter and the Philosopher's Stone'). Volgens Flamel bevatte deze befaamde steen een vreemd, roodachtig 'projectiepoeder'.

Het veranderen van onedele metalen in zilver en goud is het resultaat van bijgeloof, fantasie en folklore. Niet? Historische verslagen verhalen echter dat deze bescheiden boekhandelaar op onverklaarbare wijze plotseling zo rijk werd dat hij voor huisvesting van armen zorgde, hospitalen bouwde die hij gratis ter beschikking stelde en genereuze donaties aan kerken overmaakte. Vrijwel niets van zijn plotselinge rijkdom wendde hij aan om zijn eigen leven luxueuzer en aangenamer te maken, alles ging uitsluitend naar liefdadigheid. Er wordt ook gezegd dat Flamel niet alleen metalen transmuteerde, maar ook zijn eigen geest en hart. Als transmutatie onmogelijk is, wat was dan de bron van Flamel's rijkdom?

Sterft Flamel... of sterft hij niet?

In het boek van Harry Potter streeft de duivelse Lord Voldemort naar de 'Steen der wijzen' om onsterfelijkheid te bereiken, omdat de steen naast de macht en kracht van transmutatie ook een levenselixir kan bewerkstelligen dat een eeuwig leven, of volgens andere bronnen toch minstens 1000 jaar, toelaat.

Een deel van de legende die het ware verhaal van Nicholas Flamel omringd is dat hij in de transmutatie van metalen én in het bereiken van onsterfelijkheid slaagde. De historische verslagen vertellen dat Flamel op de rijpe, oude leeftijd van 88, een zeer hoge leeftijd voor die periode, stierf. Maar er is een merkwaardige kanttekening aan dit verhaal.

Na de officiële dood van Flamel werd zijn huis keer op keer onderzocht door mensen die op zoek waren naar de 'Steen der wijzen' en het wonderbaarlijke projectiepoeder. Geen van beide werden ooit gevonden en het boek van Abraham de Jood was ook al spoorloos.

Tijdens de regeerperiode van Louis XIII, in de eerste helft van de zeventiende eeuw, zou een nakomeling van Flamel met de naam Dubois echter het boek en wat projectiepoeder geërfd hebben. Met de koning zelf als getuige gebruikte Dubois naar verluidt het poeder om ballen van lood in goud te veranderen. Deze ontzagwekkende prestatie trok de aandacht van de machtige Armand Jean du Plessis - algemeen bekend als Kardinaal de Richelieu - die eiste om te weten hoe het poeder werkte. Maar Dubois was slechts in het bezit van wat poeder van zijn voorvader en kon het boek van Abraham de Jood niet lezen. Hij kon daarom het geheim van Flamel niet onthullen.

Men zegt dat Richelieu zich het boek van Abraham de Jood toe-eigende en een laboratorium bouwde om zijn geheimen te benutten. De poging was zonder succes en alle sporen van het boek, op enkele illustraties na, zijn sindsdien verdwenen. Koning Lodewijk XIV, de Zonnekoning, stuurde later die eeuw Paul Lucas, een archeoloog, op wetenschappelijke missie naar het Oosten. Toen hij in Broussa (Turkije) was ontmoette Lucas een oude filosoof die hem vertelde dat er wijzen in de wereld waren die kennis van de 'Steen der wijzen' bezaten en voor zich hielden, en dat ze vele honderden, zelfs duizenden jaren leefden. Nicholas Flamel, vertelde de filosoof, was één van hen.

De oude man vertelde zelfs over Abraham de Jood en hoe het boek bij Flamel terechtkwam. Verbazingwekkend genoeg wist hij ook nog te vertellen dat Flamel en zijn vrouw nog steeds leefden. Hun begrafenissen waren opgezet spel en beiden migreerden naar India, waar zij nu nog steeds verblijven.

Is het mogelijk dat Flamel werkelijk het geheim van de 'Steen der wijzen' ontraadselde en de onsterfelijkheid bereikte? Bestaat er werkelijk een oude kennis van transmutatie? Bestaat het levenselixer echt? Als dat allemaal waar zou zijn dan kan Flamel nog in leven zijn en zal hij zeker met grote verrukking de magische avonturen van Harry Potter volgen.

MBR: Een recept voor bij de rode steen hierboven:

Een recept voor het Levenselixir van Jean d'Espanet

Neem 3 delen rode aarde, water en lucht, zes delen totaal. Meng ze grondig en prepareer een metaalachige pasta, zoals boter waarin de aarde niet langer met de vinger gevoeld kan worden. Voeg anderhalf deel vuur toe en zet het in een goed gesloten vat en geef het vuur op de eerste graad voor de vertering. Dan prepareer je een extract van de elementen overeenkomstig de graden van het vuur totdat ze zijn teruggebracht tot een vaste aarde. De materie zal als een glanzende, doorzichtige rode steen worden en is dan klaar. Stop het in een pot op een gemiddeld vuur en bevochtig het met zijn olie, druppel voor druppel, totdat het vloeibaar wordt zonder te roken. Wees niet bang dat de kwik verdampt: de aarde neemt de vochtigheid gretig op, omdat dat een deel van zijn natuur is. Nu is het Elixir klaar. Dank God voor zijn Goedheid dat Hij het je heeft gegeven, gebruik het ter ere van Hem en bewaar het Geheim.

Smakelijk
(bericht gewijzigd op 6-11-2009 10:38:58)
toevallig..?
Op 06-11-2009 10:38:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
johannez: tja, goh, en zouden er echt elfjes bestaan?? en kaboutertjes..? daar bestaan ook best wel veel verhalen over namelijk.......
Op 06-11-2009 11:59:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: heft zeer waarschijnlijk te maken met de manna machine.

Op 06-11-2009 14:51:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
studentje:
eoi:

heeft zeer waarschijnlijk te maken met de manna machine.

..jij weet er meer van?!
iedere vlieg wordt ooit een vloog.
Op 06-11-2009 16:03:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DaVince:
johannez:

tja, goh, en zouden er echt elfjes bestaan?? en kaboutertjes..? daar bestaan ook best wel veel verhalen over namelijk.......Religion, a placebo which causes damage.
Op 06-11-2009 19:22:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
studentje:

eoi:

heeft zeer waarschijnlijk te maken met de manna machine.

..jij weet er meer van?!


om even in diezelfde lijn door te gaan:

"Er wordt ook gezegd dat Flamel niet alleen metalen transmuteerde, maar ook zijn eigen geest en hart."

een waarheid als een... philosophers stone
zonder die stap 2 kan je stap 1 echt wel vergeten, dit is geen speelgoed, en als je de verhalen mag geloven dan is het ook best wel redelijk beveiligd, er zijn beschrijvingen van de inwijdingen die nodig waren (inwijdingen die overeen komen met de inwijdingen die men ook naleefde bij de ark) had je die inwijdingen niet dan was omgang met dit soort technologieën (wat het voor mij zijn, niets magisch) zeer onprettig, op zn minst...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 06-11-2009 19:32:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky: Mooi verhaal, moet kunnen, maar idd enkel zonder hebzucht. Er is ook de spreuk (vedisch) "als men een klomp lood en een klomp goud met dezelfde blik beziet, mag men waarlijk wijs genoemd worden. Van lood goud maken lukt wetenschappers ook (vlgns dit artikel), maar het blijft hopeloos gebroddel. http://chemistry.about.com/cs/generalchemistry/a/aa050601a.htm
Nee, dank u.
Op 08-11-2009 0:05:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: Volgens de Code Secrets was Flamel ook Grootmeester van de Tempeliers en een hooggeplaatste bij de Priorij van Sion net als o. a. Newton.
Wat daarvan waar is weet je op een gegeven moment ook niet meer, want de een zegt dit en een ander zegt weer precies het tegenovergestelde.

En zo zie ik het ook met de steen der wijzen.
Het zal allemaal wel, maar het levert vaak wél mooie verhalen op.
Cannot kill the Battery!!!
Op 08-11-2009 20:12:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden