In een verre uithoek van het Amazonewoud hebben Braziliaanse archeologen een oude Stonehenge-achtige structuur gevonden. De gebruikte stenen wegen enkele tonnen per stuk en zijn in goede staat. Volgens experts stamt het bouwwerk van vóór de Europese kolonisatie. Op basis van potscherven schat men het 2.000 jaar oud.

De archeologische site bevindt zich in de staat Amapa, in het uiterste noorden van Brazilië. Volgens traditionele opvattingen was er in de Amazone toen geen vergevorderde beschaving. Dat maakt deze vondst opmerkelijk want dat er geavanceerde astronomische inzichten tijdens de bouw gebruikt werden is zo goed als zeker.

In totaal zijn er zo'n 127 stenen gebruikt. De opstelling ervan doet een tempel of een astronomische kalender vermoeden. Dit komt doordat de stenen op gelijke afstand van elkaar werden geplaatst en -net zoals bij Stonehenge- rechtop staan.

Eén van de gebruiksdoeleinden van de Braziliaanse Stonehenge is het meten van de winterwende. Dat is het moment waar dagen op hun kortst zijn en de Zon het laagst aan de hemel staat.

Toch gaat een vergelijking met Stonehenge niet helemaal op. De Engelse steenstructuur is namelijk minstens 1.500 jaar ouder het nieuw-gevonden Braziliaanse broertje.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden