Na de vondsten van ongeveer 2.000 graven aan het koningskerkhof van Ur, ontdekte men dat voor en na het overlijden van een koning of koningin er op grote schaal menselijke offers waren gebracht. Dienstmaagden, strijders en vele andere mensen die onder de koning of koningin hadden gediend, werden ritueel gedood waarna de lichamen werden bijgezet in het graf van de overleden koning of koningin.

 

Er werd altijd gedacht dat de bediendes, nadat ze naar de grafkamers waren geleid, een giftig drankje kregen waarna ze zich neerlegden om rustig te sterven. Hun lichamen werden keurig geschikt: de vrouwen in uitvoerige hoofdtooi, de strijders met wapens aan hun zijde. Dat werd het conventionele verhaal.

Maar na CT-scans kwam een heel ander verhaal naar boven. De schedelfragmenten die opgegraven waren in het koningskerkhof aan Ur, vertonen namelijk sporen van ruw geweld. Er werd altijd gedacht dat de paleisbediendes een humane dood stierven door vergiftiging. Nu blijken ze te zijn gestorven doordat er een scherp voorwerp door hun schedel was gedreven.

Onder de vele menselijke overblijfselen waren slechts enkele schedels bewaard gebleven. Deze lagen in fragmenten. Door de eeuwen heen waren de schedels plat geslagen door grafrovers. Dit bracht eerder vele frustraties teweeg bij de reconstructie van de schedels. Dankzij de CT-scans kon men de schedels reconstrueren van een man en een vrouw. Beide schedels bleken doorboord te zijn geweest met een scherp instrument, waarbij ze waarschijnlijk op slag dood waren. In die tijd was het niet ongewoon dat bij de dood van een koning of koningin rituele menselijk offers werden gebracht. Hoewel u en ik nu wel anders zullen denken, was het in die tijd een eer om de koning of koningin te volgen tot in en na de dood.
Gerard: Denken we er echt anders over? Vaak wordt dit nog gezongen:
"Den Vaderlant getrouwe Blyf ick tot in den dood."
(bericht gewijzigd op 3-11-2009 16:10:10)
'Don't forget rule number 6'
Op 03-11-2009 0:30:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Platoon:
Gerard:

Denke we er echt anders over? Vaak wordt dit nog gezongen:
"Den Vaderlant getrouwe Blyf ick tot in den dood."

'Ick', niet 'Zij ook'.
Op 03-11-2009 0:34:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
antitoerisme :

een humane dood stierven door vergiftiging

Beide schedels bleken doorboord te zijn geweest met een scherp instrument, waarbij ze waarschijnlijk op slag dood waren


wat is humaner ?

Alles dat ik zeg wordt herhaald door een zwoel vrouwenkoortje
Op 04-11-2009 11:18:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Evergreen: Gelukkig dat het vandaag de dag dit gelukkig niet meer van toepassing is, moet er niet aandenken dat waneer bv Beatrix dood zou gaan dat heel Nederland haar zou moeten volgen...
Op 04-11-2009 0:03:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden