Oostenrijkse archeologen hebben in Egypte een Babylonische zegel gevonden. De vondst werd gedaan in de oude stad Avaris. De ontdekking van het Babylonische zegel bevestigt dat er contact was tussen de Babyloniërs en de Hyksos tijdens het tweede millennium vóór Christus. We duiken met u even in de oudheid...Avaris is nu bekend als de plaats Tell el-Dab’a, gelegen in de Oostelijke Nijldelta. De Hyksos veroverden Egypte en heersten daar van 1640 tot 1530 voor Christus. Of Tell el-Dab’a de oude stad Avaris is, is men nog steeds verdeeld over. Wat men erover weet is alleen in oude documentatie terug te vinden.

De Egyptische historicus Manetho (ca. 250 v. Chr.) en de veelbesproken Joodse historicus Josephus uit de eerste eeuw beschreven deze periode als een betrekkelijk vreedzame periode die Egypte veel vooruitgang had gebracht. In 1920 ontdekte men het vermoedelijke Avaris. De archeologen vonden gedecoreerde tegels en de namen van o.a. Seti I en Ramses II. In 1929 ontdekte men resten van een paleis dat dateerde uit de vroege periode van de stad.

In 1966 ging Manfred Bietak van het Oostenrijkse instituut van Caïro verder met de opgravingen. Dit was geen gemakkelijk klus. De Nijldelta had in de oude tijd vele aftakkingen. En vele dynastieën die volgden na de Hyksos, hadden hun sporen bovenop de oude stad Avaris achtergelaten. Bij de opgravingen werden dan ook vele andere tempels gevonden die uit andere dynastieën stamden.

Al gravend in de tijd vonden ze uiteindelijk het bewijs van intensieve bewoning door een niet-Egyptische bevolking. De culturele voorwerpen die werden gevonden waren bijna identiek aan de artefacten van Syro-Palestina. Die stamden uit de midden bronstijd (2000 - 1600 v. Chr.). Manfred Bietak verbond hieraan, met grote zekerheid, dat ze de verloren oude stad van Hyksos hadden gevonden. Avaris bleek te zijn gebouwd op een stad die de Hyksos hadden veroverd uit het Middenrijk van Egypte.

De Hyksos hadden een grote invloed achtergelaten in de bijna tweehonderd jaar van heerschappij. De Hyksos bouwden o.a. een tempel in Kanaän-stijl die gewijd was aan de god Seth. Ze verfijnden de stijl van aardewerk, introduceerden het paard en de wagen en brachten grote verandering op militair gebied. De Hyksos hadden respect voor de plaatselijke bevolking en hun religies. Ondanks dat Egyptenaren meedraaiden in de hoogste kringen, konden de Hyksos niet voorkomen dat de gevoelens van Egyptisch nationalisme boven kwamen drijven.

De Hyksos probeerden controle te houden in de zuidelijke landen, door verbindingen aan te gaan met het Koninklijke Koesj in Nubië. Ondanks dit begon de zuidelijke Egyptische stad van Thebe tenslotte een onafhankelijkheidsoorlog. Deze oorlog resulteerde met de uitwijzing van de Hyksos door Ahmose I. in 1567 voor Christus maakte Ahmose I een einde aan het Hyksos tijdperk. In hun overwinningsroes maakten ze de stad gelijk met de grond. Hiermee kwam een einde aan de betrekkelijk vreedzame periode van Egypte en het nieuwe rijk begon.

Salomé: Interessant!
Op 08-11-2009 15:59:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh:

Avaris is nu bekend als de plaats Tell el-Dab’a, gelegen in de Oostelijke Nijldelta. De Hyksos veroverden Egypte en heersten daar van 1640 tot 1530 voor Christus. Of Tell el-Dab’a de oude stad Avaris is, is men nog steeds verdeeld over.

Moest even glimlachen

ALLES IS WAAR
Op 08-11-2009 18:38:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden