Alice Kyteler was waarschijnlijk de eerste heks die door de katholieke kerk voor hekserij veroordeeld werd. Alice Kyteler werd geboren rond 1280. Ze werd postuum veroordeeld, omdat ze vlak voor haar veroordeling verdween. Hoewel ze de eerste Europese heks was die werd veroordeeld, is er eigenlijk niets over haar bekend. Alles wat we weten is dat haar vader een koopman van Anglo-Normandische afkomst was en dat ze waarschijnlijk zeer welgesteld was. Haar vader liet in 1300 een groot huis bouwen in Kilkenny: de 'Kyteler'. Dit staat nu bekend als "Kytelers Inn".

 

Er doen vele verhalen de ronde over Alice Kyteler. Volgens sommigen was ze niet meer dan een onschuldige vrouw die zich bezig hield met oude heidense rituelen en genezende kruidenbrouwsels. Door jaloezie van mede-dorpelingen werd ze veroordeeld tot de brandstapel. Maar was ze inderdaad een onschuldige vrouw of was er meer aan de hand?

Door de eeuwen heen werden de dorpsroddels steeds fanatieker. De ware feiten over Alice Kyteler zijn begraven geraakt onder een dikke laag fantasie, niet in de laatste plaats door de kerstening-propaganda: in die tijd begon de katholieke kerk net haar campagne tegen hekserij.

De verhalen

Alice Kyteler was een rijke en machtige vrouw en had zowel machtige vrienden als machtige vijanden. Alice Kyteler was vier keer getrouwd. Alle echtgenoten stierven na een korte huwelijkse periode. Dankzij haar eerste man werd Alice Kyteler een welbekende en beruchte bankierster. Ze was zeer bedreven in het verstrekken van leningen en vele mensen hadden dan ook schulden bij haar. Bij echtgenoot nummer vier, Sir John le Poer, zorgde ze ervoor dat zij de enige begunstigde was van zijn landgoed. De drie kinderen die hij had onterfde ze.

Echtgenoot nummer vier begon vreemde ziekteverschijnselen te vertonen die uit eindelijk tot zijn dood leidden. De kinderen vertrouwden het gehele zaakje niet - zeker niet toen ze werden onterfd. De kinderen herinnerden zich dat ze, tijdens een verblijf in één van haar huizen, vreemde voorwerpen hadden gezien. De kinderen van le Poer stopten alles in een kist en brachten die naar de bisschop van Ossory, Richard Ledrede. Dit was koren op de molen voor de katholieke kerk. Alice was behoorlijk in de problemen geraakt.

Maar Alice had machtige vrienden, waaronder de Groot Kanselier van Ierland, Roger Outlawe, die toevallig ook haar zwager was. Samen met haar zoon bedachten ze een plan. Zodra de bisschop van Ossory de boel bij haar kwam onderzoeken, sloot de schout van Kilkenny, Sir Arnold le Poer (haar vierde zwager), hem op in de kerker. Er volgde een hevige strijd. De bisschop spendeerde 17 dagen in de kerker voor hij werd bevrijd. Alice Kytelers vijanden zorgden ervoor dat zij en haar gevolg werden veroordeeld voor hekserij. Terwijl Petronilla, haar diensmeid, na gruwelijke martelingen verbrandde op de brandstapel verdween Alice Kyteler als een dief in de nacht. Hierna heeft niemand ooit nog wat van haar vernomen.


Een ander verhaal vertelt dat haar doodzieke echtgenoot numero vier Alice Kyteler aangaf voor hekserij, terwijl de dienstmeid deze roddel verspreidde in het dorp: Alice Kyteler zou verantwoordelijk zijn voor de dood van haar vorige drie echtgenoten en meerdere andere mannen. Ze zou afschuwelijke dieroffers hebben gebracht en regelmatig seks hebben bedreven met een demon. Ze vluchtte naar Engeland en ontkwam zo aan de vuurstapel.

Zoals ik al zei: dit alles bedekt de ware feiten, die waarschijnlijk nooit meer te achterhalen zijn. Waarschijnlijk was Alice Kyteler een nietsvermoedende vrouw die veroordeeld werd uit jaloezie, of een vrouw die wat op haar kerfstok had en van waaruit de fantasie op de vrije loop ging. Of toch niet? Bezat ze inderdaad magie die doorwerkt tot in de 21ste eeuw?
 
In 2003 was een artiest, Paddy Shaw, uit het midden-westen van Amerika, in de ban geraakt van het verhaal van Alice Kyteler. Hij besloot een schilderij van Alice Kyteler te maken. Het doek werd tentoongesteld in New York. Begin dit jaar besloot Paddy Shaw het schilderij te schenken aan Nicky Flynn, de eigenaar van Kytelers Inn, te Kilkenny in Ierland.

Claire Nolan uit Kilkenny publiceerde in 2008 een boek over Alice Kyteler. Ze had nog nooit van Paddy Shaw gehoord, laat staan van zijn schilderij. Toen ze door haar vader op het schilderij werd geattendeerd, kwam ze tot een verrassende ontdekking. Het schilderij, dat vijf jaar voor de uitgave van haar boek was geschilderd, bleek een spiegelbeeld te zijn van haarzelf. Zelfs haar haardracht is op precies dezelfde wijze geschilderd. En wat het nog vreemder maakt is het feit dat de jurk op het schilderij precies dezelfde jurk is als die Claire Nolan draagt wanneer ze een lezing houdt over haar boek ‘the Stone’, over Alice Kyteler.

artofnemesis: Ze was in elk geval wel gewiekst.. een soort van IJzeren Rita van haar tijd

Wat betreft Claire Nolan; hoeveel vrouwen met rood haar en een zwart kledingstuk zijn er in Ierland te vinden?
Op 19-11-2009 9:22:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
moonwalker: Erg goede blog. Ben gek op zulke verhalen.
Vind haar er wel op lijken op de schilderij. Herboren?
Before I read newspapers I was uninformed. After reading newspapers I became misinformed
Op 19-11-2009 18:28:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Ik kende Kilkenny alleen van het biermerk, maar er gebeuren blijkbaar (nog steeds?) ook duistere zaken.
http://www.missingpersons-ireland.freepress-freespeech.com/archive-damealicekytetler.htm
http://www.highbeam.com/doc/1G1-170010081.html
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 19-11-2009 19:08:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden