Het zal synchroniciteit zijn: eerder vond men een Braziliaanse Stonehenge en nu vindt men een nog oudere Inca-versie. In tegenstelling tot het Braziliaans exemplaar is deze ongeveer even oud als de enige echte Engelse Stonehenge. Men schat het bouwwerk zo'n 4.200 jaar oud.

Het gaat niet echt om stenen die in een cirkel zijn opgesteld, dan wel om een eenvoudig bouwwerk bovenop een piramide. Die staat volgens onderzoeker Robert Benfer zo geschikt dat het ideaal is voor landbouwkundige doeleinden. De kalender, want dat is het, hield hoofdzakelijk de zomer- en winterwende in de gaten. In dat opzicht dus gelijksoortig als Stonehenge.

Inca's kwamen pas 3.000 jaar later in de Andes. Het is onduidelijk welk volk deze piramide heeft gebouwd. Het schrift was toen nog niet uitgevonden dus veel informatie is niet beschikbaar. Voor het gemak noemt men de bewoners Andiërs.
Duidelijk is wel dat deze Andiërs een uitstekend astronomisch inzicht hadden. Zo lijkt het erop dat deze cultuur net als de Maya's gebaseerd was op de Melkweg. Niet zo gek aangezien de rest van ons sterrenstelsel in de Andes heel duidelijk aan de nachtelijke hemel te zien is. Meer lezen? Hier klikken.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden