Geld is een religie. Van zichzelf heeft het geen waarde. Zelfs goud, gedolven uit de schoot van moeder Aarde, is uiteindelijk slechts waardeloos metaal. Eenmaal wij, den mensch, er waarde aan hechten, wordt het belangrijk. De waarde van geld, het belang van geld, beiden zo kunstmatig als een plastic drol die een grappig prrrrtttffff-geluidje maakt...Maar hoe zit het dan met die crisis waar we ons in schijnen te bevinden? Overal is geld tekort, en om de grote bedrijven waar we afhankelijk van zijn geworden draaiende te houden moet er nóg meer geld 'gemaakt' worden. Geheel kunstmatig dus, want aangezien geld pas problemen oplevert als we daar zelf voor kiezen, hoeft het dus eigenlijk niet.

Een mens zou denken dat er geleerd wordt van een grote beurscrash, maar niets is minder waar. Sterker nog, om het kunstmatig model dat wij economie noemen draaiende te houden, móét het systeem wel om een x aantal jaren eens stevig op haar gat gaan. Zo nu en dan een crisis, dat is een neveneffect van het gekozen systeem. De vraag is dan ook: hoe lang kiezen we nog voor een fiets met vierkante wielen? Of rijdt u lekker?
3.14po: monnie makes the world go round.
(bericht gewijzigd op 2-12-2009 15:23:17)
United as one. Divided by zero.
Op 02-12-2009 15:23:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Joku: which is why traveling is so expensive ey
Op 02-12-2009 16:41:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bounty: ik stem er voor om geld voortaan credits te gaan noemen. Zijn ze op ben je game over!
De kwaliteit van je leven wordt bepaald door de zaken waar jij onbewust bekwaam goed in bent !
Op 02-12-2009 16:50:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: tegenwoordig bestaat alles uit digitaal krediet, er is geeneens fysiek geld genoeg om al dat krediet te representeren. Laat staan dat dat krediet zelf in verhouding staat met wat men heeft.

Verder inderdaad; geld zit tussen de oren, het is een waarde die vooral in deze tijd enkel in zekerheid uitgedrukt wordt en waar mensen zich slaafs bij neerleggen, of door in actie komen.

Meelijwekkend.
Op 02-12-2009 17:39:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pizza!: We bevinden ons al niet meer in een crisis. We zitten in een opleving en gaan alweer langzaam richting een hoogconjunctuur. Geld zelf is puur een ruilmiddel. Geld is ook iets wat dezelfde waarde heeft als de goederen en diensten die er tegenover staan, oftewel alles wat je er van kunt kopen. Komt er meer geld in omloop maar niet meer wat je ervan kunt kopen dan leidt dat uiteindelijk tot prijsinflatie.

Dat het systeem eens in de zoveel jaar op z;n gat moet gaan heeft te maken met d productiecapaciteit. In een hoog conjunctuur waar het zogenaamd goed gaat is er meer vraag naar goederen dan er geproduceerd kan worden, hierdoor stijgen de prijzen. Daardoor daalt de effectieve vraag weer waardoor we uiteindelijk weer in een crisis belanden. Crisis duurt geen heel jaar btw, crisis is slechts het omslagpunt van een stijgende effectieve vraag naar een dalende lijn, de overgang naar een recessie en eventueel depressie.

Zouden deze crisissen en laag conjuncturen niet voorkomen zouden we een probleem hebben omdat er alsmaar meer vraag naar goederen zou zijn en steeds meer geld in omloop zou zijn om dit te kopen alleen kon de productie dit niet bijhouden, hierdoor zouden de prijzen explosief stijgen, of anders gezegd de waarde van het geld snel dalen.

tot zover deze economie 101 haha
Op 02-12-2009 18:32:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
maridd: Wij leven reeds lang slechts virtueel. Ik vraag wel eens zomaar aan vrienden en kennissen of ze elke maand geld ontvangen. Dan zeggen ze (met een blik van "ben jij gek of zo" , natuurlijk krijg ik geld. Als ik ze dan duidelijk maak dat ze eigenlijk alleen maar een papiertje ontvangen met een getal erop - want dat is een bankafschrift - zijn ze in opperste verwarring. Ze weten dat ik een punt heb, maar ze weten niet waar de denkfout zit. Iedereen vertrouwd erop dat ze hun banktegoed altijd kunnen opnemen. En dat vertrouwen is natuurlijk de essentie. Als iedereen tegelijkertijd zijn tegoed wil innen zijn de rapen gaar. Dan blijkt dat zelfs het geld - dat volgens het artikel terecht waardeloos wordt genoemd - zelfs voor het grootste deel niet eens bestaat! Geld is de illusie ten top en toch willen we het allemaal hebben.
Boldly going nowhere.
Op 02-12-2009 19:06:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
pietje: Zolang je werkt en er iedere maand weer vers geld binnenkomt is het geen probleem maar als je, je baan verliest dan is het wel een probleem. Ook voor de werkende mens het eten is steeds duurder aan het worden zeker als je biologisch wilt eten.

En als je leningen hebt dan is het ook moeilijk. Dus m.a.w. het is eigenlijk altijd moeilijk maar veel moeilijker voor de mensen die hun baan hebben verloren en daar voel ik voor.
Dus in vredesnaam probeer een baantje te krijgen wat dan ook want anders zit je wel op een niveau waar je amper van kunt leven. Wat is bijstandsuitering 700 euro of zo kweenie maar dat is echt wel vreselijk. Dus mijn advies probeer alles om een baan te vinden en dat zal best erg moeilijk zijn maar in ieder geval doe iets want in de bijstand zitten is heel erg lijkt mij ! op den duur zal alles gaan veranderen maar nu zijn we nog aangewezen op onze eigen bronnen dus moeten we voor onszelf zorgen toch ? Met een baan ben je toch sterker en diegene onders ons die een baan heeft die weet dat ook ! En er is genoeg werk ook als je onder je niveau moet werken maar dat is altijd beter als op je kont zitten met een smerige 700 euro toch ?? Daarbij ben je ook niet productief voor de maatschappij en we moeten allemaal één zijn en allemaal helpen dat is mijn idee. We hebben geloof ik 4000.000 werkelozen voornameloijk jongeren (laat de ouderen maar met rust want die vinden toch nooit meer een baan ) Als de jongeren hun best deden om werk te vinden ( dat doen ze niet ) dan zou de wereld er al beter uitzien !
Groetjes
Pietje
Op 02-12-2009 19:14:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
pietje: ik bedoelde 400.000 werkelozen typefoutje sorry
Op 02-12-2009 19:16:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
AND: Dat geld grotendeels virtueel is en dus niet 'echt' is maakt niks uit. Het blijft hetzelfde functioneren. Of je nou als betaling 5 euro aan de bakker geeft in cash waar hij vervolgens weer meel van kan halen of dat je het virtueel overschrijft, het blijft een handig ruilmiddel.

Geld = De waarde van alle producten en diensten die er op de markt worden aangeboden. Niets meer niets minder. Zie het als een boekenbon die je ook aan andere dingen kan uitgeven. Of deze nou virtueel is of op een papiertje gedrukt zolang je er mee kan afrekenen is er niks aan de hand.

ps, alles doen om een baan te vinden? waarom niet voor jezelf beginnen, kansen genoeg, plus het is niet risicovoller dan een baan die je elk moment kunt verliezen.
Op 02-12-2009 19:54:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
sentiao: Goeie zaak van GW dat er regelmatig ook zelfgeschreven inhoud is. Jullie worden geciteerd!

Dit is exact mijn overtuiging sinds een paar jaar. Geld is per definitie waardeloos. Obligaties en contracten tussen staat en drukker vormen de definitie.
Op 02-12-2009 20:24:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Fumer tue: Geld heeft twee gezichten feitelijk.

Relatief gezien is het een stom stuk waardeloos papier waar de mens betekenis aan plakt.

Anderzijds is geld een extensie van de geëvolueerde menselijke mogelijkheid om zich "te verplaatsen" in andermans geest. Deze theory of mind, hetgeen normaal gezien bij een peuter tot ontwikkeling komt is een zegen omdat dit ons uit de jungle heeft gehaald en we dus niet langer (in principe) een stel apen zijn die elkander de kop moeten inslaan om ons voedsel te verdedigen. Het maakt het ons mogelijk om als soort samen te werken met individuen ook al dragen deze niet onze eigen genen of die van onze directe familie. Deze samenwerking gebeurd dankzij het gemeenschappelijke voordeel dat we uit de interactie kunnen halen. Dit wil niet zeggen dat alle individu's zullen samenwerken (dissonantie blijft een optie; dieven, macho's, valsspelers ) maar wel dat er de mogelijkheid is. De regeltjes komen mooi overeen met wat men kent uit de game theory, van vissen die dit soort van "economie" hanteren in de omgang met hun soortgenoten tot de mens die dat veruiterlijkt in het 'echte' fysieke symbolisch representatieve geld. Wanneer dit zou wegvallen kan men maar beter zien dat men sterke genen heeft en volledig zelfstandig een tros bananen uit de boom kan rollen en eventueel verdedigen tegen die gorilla van om de hoek.
Op 02-12-2009 21:12:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
sentiao:

Goeie zaak van GW dat er regelmatig ook zelfgeschreven inhoud is. Jullie worden geciteerd!

United as one. Divided by zero.
Op 02-12-2009 22:20:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
de echte sjaak: thumbs up for Maridd geld is maar een getal op de comp.

Pizza! nee sorry er komen nu 7 slechte jaren...

Geld Geld geld geld geld geld, Meeste mensen denken dat het juist het geen is wat ons doet overleven ipv naaste liefde. Daarom is de maatschappij zo ego geworden. Iedereen wil er meer van... Jij, je buurman, de staat, maar vooral de top van de piramide. De wereld draait erop. Overbevolkt afhankelijk van massa productie (goedkope gemische stront) en de multi´s en banken krijgen er weer het meest van. En wat zullen zij ermee doen.....Zorgen dat ze nog meer macht krijgen... en hoe doen ze dat....simpel ze hebben geld zat en welke verleiding kan een mens net niet weerstaan...

Geld op onze manier..is de circel die we moeten veranderen...zolang we in dat paradigma blijven geloven zal ons bewustzijn nooit verder groeien.
Op 02-12-2009 22:34:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lindaatje: Ikgeloof, net zoals de dieren in wat ons bindt...
de LIEFDE
Liefs van Linda en Basje

http://clipmarks.com/clipmark/DF1BC23E-C8B7-4020-A137-B89C46645AF6/

Geld ... ach wat is nu geld?
(bericht gewijzigd op 2-12-2009 22:37:10)
CAUTE - Behoedzaamheid
Op 02-12-2009 22:34:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Fumer tue: Liefde geldt.

Op 02-12-2009 22:48:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
nabuco0: Geld dat stom is
Maakt recht wat krom is
Op 03-12-2009 0:17:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky: Je hoeft niet te zwemmen in het geld, maar pootje baaien is wel lekker....

Nee, dank u.
Op 03-12-2009 0:52:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Nick: Een miezerige 700,- in de bijstand !! Geen leven !!

Wat een naieviteit.

Stel je is voor, door omstandigheden ben je niet in staat zelf voor je onderhoud te zorgen. De staat helpt in die gevallen door bijstand te bieden. 700,- om aan je levensbehoeften te kunnen voldoen.

Je leeft in afrika. Zonder werk geen geld. Geen geld geen woonruimte en geen eten. Water ? 10 km verderop. Scheurbuik door ondervoeding, dood.

Zo slecht hebbeb wij het hier niet !!
Op 03-12-2009 1:11:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi:
Nick:

Een miezerige 700,- in de bijstand !! Geen leven !!

Wat een naieviteit.

Stel je is voor, door omstandigheden ben je niet in staat zelf voor je onderhoud te zorgen. De staat helpt in die gevallen door bijstand te bieden. 700,- om aan je levensbehoeften te kunnen voldoen.

Je leeft in afrika. Zonder werk geen geld. Geen geld geen woonruimte en geen eten. Water ? 10 km verderop. Scheurbuik door ondervoeding, dood.

Zo slecht hebbeb wij het hier niet !!

de armoede in afrika heeft dezelfde reden als de armoede in nederland. Daar ga je even makkelijk aan voorbij. Het is de zelfverrijking van een aantal dat het leven van velen zeer moeilijk maakt, en nee met 700 euro per maand is het niet makkelijk rondkomen met alle vaste lasten die ook steeds duurder worden, zelfs gezond VOEDSEL dat zo goed als onbetaalbaar is voor mensen met minimumloon of een uitkering, die moeten zichzelf maar ziek eten aan additief gevulde troep.. vergeet ook niet de miljoenen papieren die een mens aan de lopende band moet invullen om die 700 euro te kunnen krijgen, en dan moet je nog op je blote knieen danken dat mensen dat 'over hebben' voor je.

Jouw riedeltje heb ik wel vaker gehoord, een en al kortzichtigheid.

oh en als iemand voor je van de trap valt en beide armen op 6 plaatsen breekt zeg je ook niet dat hij ook wel door zijn strot geschoten had kunnen zijn met een desert eagle dus zich niet aan moet stellen.
(bericht gewijzigd op 3-12-2009 2:16:12)
Op 03-12-2009 2:14:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BeyondPerceptio: Geld/doekoe/poen/pegels/doe/pingping/anyone?
Op 03-12-2009 10:09:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Antoine: Volgens mij bestaat er niet echt zoiets als "winst". Volgens mij is "winst" die gemaakt wordt overal terug te vinden in de vorm van de staatsschuld van de diverse landen. Ooit al de youtube filmpjes gezien over de federal reserve in Amerika?


Geeft toch een ander beeld over de aard van geld...
Deze reeks is ook goed:
Op 03-12-2009 0:42:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Nick:

Een miezerige 700,- in de bijstand !! Geen leven !!

Wat een naieviteit.

Stel je is voor, door omstandigheden ben je niet in staat zelf voor je onderhoud te zorgen. De staat helpt in die gevallen door bijstand te bieden. 700,- om aan je levensbehoeften te kunnen voldoen.

Je leeft in afrika. Zonder werk geen geld. Geen geld geen woonruimte en geen eten. Water ? 10 km verderop. Scheurbuik door ondervoeding, dood.

Zo slecht hebbeb wij het hier niet !!

toen er in afrika nog geen armoede was, hadden ze ook nog geen geld...

sinds die boeren die nooit geld nodig gehad hebben ineens geld nodig hebben om volgend jaar weer zaad te kunnen kopen leven ze in armoede, in de tijd voor het geld hoefden ze geen zaad te kopen, dat kregen ze in ruil voor het graan ze kweekten, of de geiten die ze fokten...

je hebt pas een gebrek aan geld wanneer je geld nodig hebt om zaken te kunnen kopen, en in een ruilsysteem heb je dus geen cent nodig...

denk er maar eens goed over na, geld bestaat echt niet, geld is niets anders dan een tussenstap...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 03-12-2009 19:08:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pizza!:
de echte sjaak:

thumbs up for Maridd geld is maar een getal op de comp.

Pizza! nee sorry er komen nu 7 slechte jaren...Waar baseer je dat op ,de geplande bezuinigingen over paar jaar bijvoorbeeld zijn juist daar gepland omdat ze verwachten dat we dan alweer in hoogconjunctuur zitten.

onze overheid hanteert keynesiaans model namelijk
Op 03-12-2009 19:21:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
AND:
Pizza!:

de echte sjaak:

thumbs up for Maridd geld is maar een getal op de comp.

Pizza! nee sorry er komen nu 7 slechte jaren...Waar baseer je dat op ,de geplande bezuinigingen over paar jaar bijvoorbeeld zijn juist daar gepland omdat ze verwachten dat we dan alweer in hoogconjunctuur zitten.

onze overheid hanteert keynesiaans model namelijk


Ah er is blijkbaar nog iemand die opgelet heeft bij economie op het vwo
Op 03-12-2009 19:29:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
studentje: mijn reacties op diverse topics verdwijnen!
dit is nu al de derde keer van de week!!!
iedere vlieg wordt ooit een vloog.
Op 03-12-2009 19:30:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
AND:
AND:

Pizza!:

de echte sjaak:

thumbs up for Maridd geld is maar een getal op de comp.

Pizza! nee sorry er komen nu 7 slechte jaren...Waar baseer je dat op ,de geplande bezuinigingen over paar jaar bijvoorbeeld zijn juist daar gepland omdat ze verwachten dat we dan alweer in hoogconjunctuur zitten.

onze overheid hanteert keynesiaans model namelijk


Ah er is blijkbaar nog iemand die opgelet heeft bij economie op het vwoof economie voor dummies thuis heeft liggen.

Op 03-12-2009 19:31:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden