De enige reden waarom de wereld nog bestaat en u dit kunt lezen is te danken aan een vogeltje. Het was namelijk naar verluidt een vogeltje die een stukje brood in de supergekoelde magneten van de Large Hadron Collider had laten vallen. Het korstje veroorzaakte oververhitting en het enorme apparaat kwam stil te liggen. De Large Hadron Collider is de deeltjesversneller van CERN waarmee men onderzoek doet naar de kleinste deeltjes waaruit alles uiteindelijk bestaat. Volgens sommigen zou het klungelen met de kleinste deeltjes een gevaar voor de aarde kunnen zijn. Voor je het weet wekken de wetenschappers van CERN ongewild een zwart gat van big bang proporties op en wordt onze mooie planeet opgeslokt.

cern
(Voor het pand van CERN staat een beeld van de godheid Shiva, de vernietiger, of netter 'de ontbindende kracht in het universum'. Toeval?)

Tenminste, volgens doemdenkers die zelfs een rechtszaak tegen CERN begonnen om af te dwingen dergelijke experimenten te staken.

De wetenschappers van CERN denken dat de oersoep niet zo heet gegeten zal worden. De in de LHC opgewekte processen komen standaard ook voor in de ruimte en dus ziet men geen reden voor ongerustheid. Wetenschappers zijn voornamelijk op zoek naar het zogenaamde higgsdeeltje. Het higgsdeeltje is een (nog hypothetisch?) deeltje dat als een soort lijm de andere deeltjes bij elkaar houdt. So far so good, niets aan de hand en geen paniek.

Alhoewel...

Onlangs was het Sergio Bertolucci (als Director of Research and Scientific Computing verbonden aan CERN) die in een interview wel een heel opmerkelijke uitspraak deed. Verwijzend naar de mogelijk uitkomsten van de experimenten zei hij: "Out of this door might come something, or we might send something through it.” En daarmee doelde Bertolucci op een mogelijke scheur in ruimte-tijd.

Liefhebbers van Star Trek en veel andere sciencefictionverhalen weten wat een scheur in het ruimte-tijd continuüm kan inhouden. In feite is een dergelijke scheur niets anders dan een deur naar andere dimensies. Als we de films mogen geloven, zouden allerlei vreemdsoortige wezens door zo'n scheur onze vierdimensionale wereld kunnen betreden. Of andersom natuurlijk en dan trakteren wij andere werelden op onze aanwezigheid. Ik weet niet wat erger zou zijn.

Of entiteiten in werkelijkheid gebruik van de 'deur' kunnen maken is nog maar zeer de vraag. Bertolucci verwacht dat het maar een heel klein en kortstondig gaatje zou zijn. Hoe dan ook, het blijft spannend bij CERN en het is wachten tot de fiction van de science gescheiden wordt.

adenis: Het vogeltje had niets laten vallen in de supergekoelde magneten, maar in het electrische transformator huisje waarmee de magneten worden aangedreven. Hierdoor is het project maar voor korte duur stil gelegd.

Daarbij komt ook zoals er in dit artikel zelf al gezegd wordt. Wij boodsen iets na wat dagelijks gebeurt in de ruimte. Zo ver ik weet komen er geen rare dingen door een scheur uit.

uiteraard weet ik niet in welke context deze meneer het heeft gezegd, maar ik denk niet dat hij bedoeld dat het higgsdeeltje een scheur in de ruitme tijd kan creeren.

En dan nog even een noot aan de gehele mensheid: dachten we bij de ontdekking van het molecuul niet al het kleinste deeltje gevonden te hebben? en hoe zat het met atomen en daarna de protonen?
Op 16-11-2009 0:57:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: Wie kwm er ook door een ruimte-tijdscheur?
O, ja! Hellboy!

Cannot kill the Battery!!!
Op 16-11-2009 13:38:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: cern was toch al gedateerd?
United as one. Divided by zero.
Op 16-11-2009 13:40:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: Het is onbegonnen terrein, alles is nieuw, dus weten ze niet met zekerheid wat er wel en niet kan en gaat gebeuren.
Zelfde als met de eerste atoombom, ze wisten niet zeker of de kernsplijtinging een reactie in de atomsfeer zou triggeren waardoor wellicht de hele atmosfeer zou worden vernietigd. Maar gelukkig zit alles iets stabieler in elkaar, zodat zoiets niet zomaar gebeurd.
Dan de godheid shiva, ze ontbinden de bouwstenen van de natuur, denk dat je het eerder zo moet bekijken dan in de doomdenkerij.
Wel weer toeval?? dat het hindoeïsme een basis drie-eenheid van drie goden heeft: Brahma de Schepper, Vishnu de Beschermer en Shiva de Vernietiger. In de christelijke verhalen wordt ook over een drie-eenheid geschreven. Toeval? Zelfde oorsprong? Aan elkaar verbonden? Of een kern van waarheid voor een wetenschap?
@3.14po
Haha.. inderdaad, ze hadden deeltjes ook kunnen laten meereizen op lasers en dan op elkaar laten botsen. Magneten zijn zo 2008...
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 16-11-2009 14:10:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Maan: Hahaha, Shiva voor het pand van CERN. Dat is knap ironisch. Zouden ze deze niet geplaatst hebben na die geluiden van onrust?
The Lost History of Man: http://www.talc.site88.net
Op 16-11-2009 17:35:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky: Er broeit wel iets, ook babylon (wereld erfgoed) wordt overhoop gehaald op zoek naar een "poort". Pers. denk ik dat we nog wel e.e.a. gaan beleven waar we nu d.m.v. hollywood theater alvast een beetje geestelijk op voorbereid worden. Het kan mij iig niet gek genoeg worden, dus laat maar komen!

Nee, dank u.
Op 16-11-2009 17:56:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.: hmm, shiva voor de ingang, de cirkel waar shiva instaat lijkt wel heel erg op de LHC, iets er in sturen of er uit laten komen, en nog wat zaken bij elkaar...

waarom moet ik meteen aan een stargate denken, en waarom komen bij mij ineens verhalen van dhr tsarion opzetten die beweerd dat de illuminati nog op deze planeet is blijven hangen puur en alleen omdat ze hier niet weg kunnen, ze hebben een stargate nodig, simpel gezegd...

tel 1 en 1 bij elkaar op, en ineens lijken al die verhalen over de risico's van dit experiment helemaal zo vreemd nog niet
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 16-11-2009 18:44:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
nabuco0: Als...... men het higgsdeeltje al zou ontdekken zal de volgende vraag dan niet zijn... WAT is het higgsdeeltje precies ?
Op 16-11-2009 19:50:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hoff: Iedereen gaat er voor het gemak van uit dat het ding het ooit fatsoenlijk gaat doen...
Op 16-11-2009 20:18:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh:
hoff:

Iedereen gaat er voor het gemak van uit dat het ding het ooit fatsoenlijk gaat doen...

Ach ja, da's wel een overdreven verwachting bij een investering van 6 miljard inderdaad.
ALLES IS WAAR
Op 16-11-2009 20:44:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
johannez: het aller interessantste is dat het higgs-boson de drager is van het zgn "higgs-veld", en alom-aanwezig energieveld waar alle materie zn bestaansrecht aan moet ontlenen. het higgsveld moet massa en traagheid en daarmee zwaartekracht geven aan materie, want dat zijn nou juist dagelijks waarneembare aspecten van onze wereld, die NIET voorkomen in het huidige standaardmodel van deeltjes... Dit enorme gigantische allerduurste ingewikkeldste megalomaanste apparaat ooit door mensenhanden gebouwd is er dus alleen maar op gericht om het standaardmodel kloppend te maken. En wel met een door het universum alom aanwezig materie-creërend energieveld... vandaar ook de bijnaam van de higgs-boson; "The God Particle" !
Op 16-11-2009 20:44:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
TMTNSP: @johannez
De kwestie is nog wat verwarrender. De koppeling van het Higgsveld aan het elektromagnetisch veld maakt energie vrij die zich manifesteert als rustmassa. Dit mechnisme functioneert ook als wij bijvoorbeeld een foton van voldoende energie "lanceren" die vervolgens - onder bepaalde omstandigheden - spontaan verandert in een massavoerend deeltje. Hetzelfde zien wij ook tijdens botsingen in deeltjesversnellers gebeuren: voortdurend wordt de vrijkomende energie omgezet in massavoerende deeltjes. De zoektocht naar het Higgs-boson heeft tot doel om te bewijzen dat de theoretische benadering die geleid heeft tot de ontdekking van o.a. het intermediare W-deeltje ook opgaat voor de interactie tussen het Higgsveld en het elektromagnetisch veld. Als het Higs-boson niet gevonden wordt dan blijft het standaardmodel van deeltjes en krachten dus vrijwel ongewijzigd. Het "Higgs-mechanisme" blijkt dan - zoals bij de minder energierijke botsingen - zonder intermediar deeltje te functioneren.
De zoektocht heeft dus wat minder met de geheimen van moedertje natuur te maken en wat meer met het gelijk van de theoretische fysica. Gelukkig voor de fysici hebben de Europese politici die de centjes hebben vrijgemaakt een wat ander beeld van deze zoektocht.
Op 16-11-2009 21:47:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
TMTNSP:


De zoektocht heeft dus wat minder met de geheimen van moedertje natuur te maken en wat meer met het gelijk van de theoretische fysica. Gelukkig voor de fysici hebben de Europese politici die de centjes hebben vrijgemaakt een wat ander beeld van deze zoektocht.

Mooi voor de fysici, maar minder mooi voor alle hongernegertjes die nu kreperen van de honger. Omdat die paar rijke blanke weldoorvoede mannen zo nodig voor God moeten spelen...
Cannot kill the Battery!!!
Op 16-11-2009 22:34:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Steenslagen:
TMTNSP:

...


Wat is eigenlijk de relatie tussen tmtnsp en TMTNSP ?
Op 16-11-2009 23:21:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
Steenslagen:

TMTNSP:

...


Wat is eigenlijk de relatie tussen tmtnsp en TMTNSP ?


Dat vraag ik mij ook af...
Cannot kill the Battery!!!
Op 16-11-2009 23:24:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mehdi:
Marsepars:

Steenslagen:

TMTNSP:

...


Wat is eigenlijk de relatie tussen tmtnsp en TMTNSP ?


Dat vraag ik mij ook af...

TMTN is bekend, de ST is nog onduidelijk,.


,. Waar een wil is ben ik weg,..!
Op 16-11-2009 23:34:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky: Caps lock wellicht?
Nee, dank u.
Op 16-11-2009 23:36:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
tjerky:

Caps lock wellicht?

Ik denk reaguren met twee accounts. Maar dan wel met dezelfde nick.
Mmmm...

Whatever!
Cannot kill the Battery!!!
Op 16-11-2009 23:39:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
johannez:
TMTNSP:

@johannez
De kwestie is nog wat verwarrender....Gelukkig voor de fysici hebben de Europese politici die de centjes hebben vrijgemaakt een wat ander beeld van deze zoektocht.

dat kan je wel stellen ja! begrijp weinig van je verhaal maar als ik t goed begrijp is zoals ik t had begrepen niets meer dan een verkooppraatje geweest..??? DAT is best interessant! en nieuwswaardig! doe es uitzoeken GW..!
Op 17-11-2009 1:34:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden