Miljoenen euro’s, 4.500 vrijwilligers, 70 beroepskrachten, één hoofdkantoor en vier regionale steunpunten. Ik heb het over 3VO.

3VO is een organisatie die de meeste van ons beter kennen onder de oude naam Veilig Verkeer Nederland. Het hoofddoel van deze club is het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers. 3VO bestookt ons daarom bijna dagelijks met campagnes om ons er maar vooral op te wijzen dat het verkeer veiliger moet worden.

Is het verkeer dan zo onveilig? Nou, dat valt eigenlijk wel mee, zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld ziekenhuizen. Er gaan minstens dubbel zoveel mensen dood door medische missers dan in het verkeer.

Vorig jaar bedroeg het aantal verkeersdoden 817 en het daarvoor waren het er 881. De lijn daalt en Nederland is op Malta na het verkeersveiligste land ter wereld. Aan de ander kant gaan er jaarlijks tussen de 1.500 en 6.000 mensen dood in ziekenhuizen door medische blunders. In Amerika is doodgaan door de blunders van de geneesheren zelfs doodsoorzaak nummer 5 .


( Oops..foutje bedankt..)

Terwijl 3VO zich hard maakt voor het terugdringen van de snelheid, verkeersdrempels en autogordels is er niemand die waarschuwingsborden bij ziekenhuizen plaatst. Niemand die pleit voor een advocaat in iedere operatiekamer en niemand die speciale ziekenhuisagenten laat surveilleren langs de bedden. En dat terwijl de aantallen ziekenhuisslachtoffers ten opzichte van verkeersslachtoffers dat wel rechtvaardigen. Maar ook de maatschappij roept om actie. Momenteel heeft 1 op de 7 Nederlanders geen enkel vertrouwen meer in ziekenhuizen.

Wat voor missers maken ziekenhuizen dan? Dat verschilt natuurlijk van ziekenhuis tot ziekenhuis. In het Nijmeegse Radboud schoten de sterftecijfers omhoog door slechte communicatie en ruzies tussen de artsen onderling. In het Tielse ziekenhuis Rivierenland was het een verpleegkundige die per ongeluk een narcosemiddel (propofol) had toegediend in plaats van een antibiotica (ciproxin). Ja, waar gehakt wordt vallen spaanders en het ongeluk zit in een klein hoekje.


( Schaartje kwijt?? Kan gebeuren. )

Over het aantal niet dodelijke medische missers is niet zoveel bekend. Toch wil ik u een paar bizarre ziekenhuisongeval niet onthouden. Onlangs werd er een man geholpen aan zijn aambeien. Artsen gebruiken hiervoor een elektrisch apparaatje (diathermy) wat de aambei verwijdert en gelijktijdig het wondje dichtschroeit. Bij dit proces kunnen er vonkjes vrijkomen. Enfin, toen de artsen lekker aan man’s aars aan het schroeien waren liet de man een wind vliegen. Het vonkje ontstak de wind tot een mooie steekvlam en nadat de aambeien weg waren kon hij door voor de verzorging van zijn anale brandwonden.

Het gebruik van een dergelijk apparaat leidt wel vaker tot brandwonden. Zo liep een patiënt in Nieuw Zeeland ernstige brandwonden op toen een vonkje de desinfecterende alcohol op haar huid deed ontvlammen. En een man die zijn blinde darm liet verwijderen werd voor 5% verbrand toen gassen uit de darm ontvlamden tijdens de ingreep.

En natuurlijk heb je ook de ene misser na de andere die uiteindelijk tot zelfmoord leidt. Zo ook in het geval van David Reimer. Tijdens een besnijdenis, die Reimer als kind onderging, werd het grootste deel van zijn penis per ongeluk weggebrand. Volgens de psycholoog John Money was het geen probleem, de oplossing was simpel. David was nog zo jong dat met wat chirurgisch plak- en knipwerk en een flinke portie hormonen het mogelijk moest zijn om van David een meisje te maken. Wat niet weet wat niet deert, moest de psycholoog bedacht hebben. En zo geschiedde, David werd Brenda. Money publiceerde wat juichende verhalen over de in zijn ogen briljante inval en zogenaamde succesvolle uitkomst. De waarheid lag iets anders. Op 38 jarige leeftijd sloeg David/Brenda na al het persoonlijke leed alsnog de hand aan zichzelf.

Nou ja, u begrijpt het. Als 3VO nou ook nog die laatste 817 verkeersdoden weet terug te brengen tot nul mogen ze wat mij betreft weer een naamsveranderingen ondergaan ‘Veilig Ziekenhuis Nederland’ lijkt me heel geschikt.

 

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden