Geen dag lijkt meer aan ons voorbij te gaan of het slechte nieuws slaat ons om de oren. De economie stort in, banen gaan verloren, graaiers aan de macht en pandemieën die druk om zich heen grijpen - *kuch*. Het lijkt allemaal niet mee te zitten, maar is het allemaal wel zo slecht? En ligt de oorzaak van alle ellende (en daarmee ook de sleutel tot het oplossen ervan) misschien wel dichter bij onszelf dan we denken?

Het lijkt bijna wel makkelijker te zijn om dingen vanuit een negatief oogpunt te zien dan het tegenovergestelde te doen. Hiermee lijken we voorbij te gaan aan het feit dat waar je aandacht aan besteedt, je voedt met energie. Of het nou positief of negatief is. Wanneer we de huidige doom and gloom maatschappij vanuit dit uitgangspunt bekijken is het ook niet verwonderlijk dat het lijkt dat de wereld op het punt staat te vergaan.

Een goed voorbeeld van hoe negatieve gedachten de wereld direct beïnvloeden is de economie. Wanneer experts op tv ons vertellen dat het wel eens slechter kan gaan met de economie, wordt dat een self-fulfilling prophecy: mensen horen dit en houden daarom de hand iets steviger op de knip.Doordat de consumenten minder uitgeven maken bedrijven minder winst, om dit te compenseren beginnen bedrijven te bezuinigen om de kosten in het gareel te houden. Dit gebeurt vaak door personeel op straat te zetten. Hierdoor hebben de consumenten als groep opeens nog minder te besteden waardoor de uitgaven nog verder terugvallen, versterkt door de angst voor nog slechtere tijden. Mensen potten hun geld op en het leidt van kwaad tot erger. Deze negatieve spiraal waar de economie in belandt komt puur en alleen voort uit een gedachte: de angst voor slechtere tijden.

Gelukkig werkt dit twee kanten op. Wanneer er geruchten de ronde beginnen te gaan dat het economisch beter gaat, stijgen de uitgaven ook weer. Wanneer de consument het idee heeft dat er betere tijden aankomen, stijgt het vertrouwen in de economie en durft men weer meer uit te geven. Doordat er meer uitgegeven wordt en de vraag dus toeneemt, zien bedrijven hun omzet stijgen. Na een tijdje is de vraag zo gestegen dat deze bedrijven weer nieuw personeel aannemen, zodat de werkloosheid afneemt en de gemiddelde koopkracht nog verder stijgt.

Hierbij zien we dat een simpele switch van gedachten tot een positieve spiraal leidt in de werkelijkheid. De kracht van gedachten is zeker niet iets om te onderschatten.

Wat voor de economie geldt, geldt ook voor andere zaken. Wanneer je alleen maar de negatieve kanten van alles kunt zien zul je ook geen uitweg vinden. Je vindt waar je naar zoekt, waar je je op focust trek je aan. Door je aandacht bewust te vestigen op de goede dingen in het leven, zul je merken dat je eerder kansen zult zien en het leven nog zo erg niet blijkt te zijn.

Laten we onze aandacht verleggen naar de mooie dingen in het leven. Wanneer er problemen opdoemen, focus je dan op het vinden van een oplossing, in plaats van je er door te laten intimideren. Problemen zijn er om opgelost te worden en zijn een geweldige uitdaging om onszelf te ontwikkelen. Een betere wereld begint in onze gedachten. Wij creëren zelf onze toekomst; wat we ervan maken hangt af van de keuzes die we maken. Niet in het minst de keuze of we de wereld vanuit een negatieve fatalistische of juist een positieve creërende manier bekijken.

3.14po: Doet me aan Marijn Devalck denken. Mooie man.

United as one. Divided by zero.
Op 03-12-2009 0:50:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tigron: Deze stelling is mijns inzien wat kort door de bocht.
Er speel namelijk ook de factor realisme mee.
jezelf voorbereiden op mogelijke ontwikkelingen is van belang, ja soms ook van levensbelang.
We kunnen dat waarnemen in de natuur waar dieren voedselvoorraden aanleggen voor het winterseizoen, en trekvogels gaan naar elders om moeilijkere tijden te vermijden.
Het is geen doemdenken om in goede tijden zich voor te bereiden op moeilijke perioden, zelfs wanneer er zich geen tekenen voordoen dat ze zullen komen. als voorbeeld een inboedelverzekering, reisverzekering, anwb lidmaatschap, arbeidsongeschiktheidsverzekering etc.
Het rekening houden met,- en voorbereiden op mogelijke problemen op het moment dat er geen vuiltje aan de lucht is lijkt mij minder energie en zorgen te kosten dan oplossingen te moeten bedenken op het moment dat men ineens geconfronteerd gaat wordt met 'n probleem van omvang waarbij men veel aandacht en energie nodig heeft om het probleem op zich het hoofd te bieden.
Je gaat toch ook niet beginnen met sparen voor je kinderen op het moment dat ze willen gaan doorstuderen.
Dat mensen zich vaak laten leiden door negatieve verhalen van buitenaf is volgens mij een teken dat zij zich ook in het verleden hebben laten leiden door positieve verhalen van anderen en daarmee tevens een tekort aan realisme en rationaliteit laten blijken t.a.v. hun eigen persoonlijke visie en opvattingen.
Zowel een overwegende positieve als een overwegende negatieve kijk op allerlei zaken zijn niet aan te bevelen.
Het willen vooruit zien is belangrijker dan het nakijken hebben !!!!
Op 03-12-2009 13:30:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
B.A. Rabas: Doet mij denken aan "The Secret"
Ik denk, dus ik ben
Op 03-12-2009 14:09:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bassie22: En idd... waar je je op focust trek je aan! Think positive!
Nieuw Bewust Zijn
Op 03-12-2009 14:29:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : Het is een bekend gegeven dat gedachten van invloed zijn op gevoel, gedrag en het gevolg daaruit. Moest idd ook aan The Secret denken bij dit artikel, dat m.i. wat dieper op de stof had mogen ingaan. Tigron bijvoorbeeld brengt hierboven al een mooie nuance aan. Ik mis ook voorbeelden van technieken (RET, NLP om eens wat te noemen); hoe krijg je een depressief persoon uit zijn negatieve gedachtenspiraal? Niet eenvoudig! Twee keer Tjakka roepen is echt niet genoeg voor iemand met een zware depressie, zeker niet als die ook nog eens psychotisch is.
Daarnaast zijn er verschillende ideeën over wat een gedachte nou eigenlijk is. Ontvangen we die met onze hersenen, vanuit het unified field (zoals o.a. beschreven in "Eindeloos bewustzijn" van Pim van Lommel) of worden ze door de hersenen zelf geproduceerd (en zo ja hoe dan)?
M.a.w. kun je 'afstemmen op' en bijsturen van gedachten, of moet je ze helemaal zelf 'maken'?
Kortom, over gedachten en hun krachten valt nog veel te discussiëren!

Is it electrickery?
Op 03-12-2009 14:36:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev:
uit artikel:

Hierdoor hebben de consumenten als groep opeens nog minder te besteden waardoor de uitgaven nog verder terugvallen, versterkt door de angst voor nog slechtere tijden. Mensen potten hun geld op en het leidt van kwaad tot erger.

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar.... Het oppotten van geld hoeft niet per definitie slecht te zijn, mits deze op een bank komen. Doordat banken veel eigen kapitaal hebben kunnen inovatieve ideeën in deze tijdens soms makkelijker van de grond komen. De economie wordt gedwongen om inovatief te zijn om er weer bovenop te komen. En zoals vele weten is het investeren in slechte tijden in inovatieve ideeën nogal eens winstgevend. Er is vraag naar nieuwe dingen...
Nogmaals, dit hoeft niet per definitie zo te zijn. Het is ook afhankelijk van wat de oorzaak van een minderende economie is. In de hduige crisis waren banken de schuld en is kapitaal krijgen er moeilijk geweest.
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 03-12-2009 14:50:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dubb: Door positief denken in samenhang met economie ging Enron toch mooi ten onder. Ook het 'Yes, we can' is al door de mand gevallen.
Het positieve aan het artikel is dan ook de 'hoop en geloof' factor.
Denk dan ook dat je economie en 'positive thinking' niet kunt koppelen; al is het natuurlijk een positieve gedachtengang.

Primum vivere deinde philosophari
Op 04-12-2009 0:45:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Plakband: Inhoudelijk schurkt dit flink aan tegen Wanttoknow of Niburu.
ech?
Op 04-12-2009 9:46:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pizza!: Economie is behoorlijk nauw verbonden met de instellng van mensen. Wanneer ze vertouwen hebben in de economie(positieve instelling) zullen ze sneller geneigd zijn om of te investeren of nieuwe ondernemingen op te starten.
Op 04-12-2009 11:32:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: The Secret in het kort?

Maar het klopt wel.
Cannot kill the Battery!!!
Op 06-12-2009 0:52:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden