Jacques Vallee deelde onlangs een helder inzicht met ons, toen hij zich afvroeg waarom de Amerikanen de vermeende terroristen onderwierpen aan het zogenaamde waterboarden om info te verkrijgen, terwijl ze ook een 'waarheidsserum' hadden kunnen gebruiken. In de ogen van Vallee is het antwoord simpel: "Het betekent dat alle hippe ondervragingsdrugs die werden ontwikkeld in geheime laboratoria in de jaren '60 en '70 niet werken. Er is niet zoiets als een waarheidsserum." Aldus de opgeluchte Vallee. Afgezien van de vraag of er een werkzame drug bestaat die onwillige personen hun geheimen laat prijsgeven, vroeg ik me af: "Wat is dat toch met dat martelen?"

abu ghraib zette martelen weer op de kaart

(Geen respect voor de levenden en geen respect voor de doden, dat kan alleen maar een mens)

Met martelen bedoelen we meestal het opzettelijk schenden van lichaam en geest met als doel informatie te achterhalen, te straffen en/of wrede lusten bot te vieren. Doorgaans denken we bij martelen aan overheidsinstellingen, zoals in het verleden de Gestapo of de VoPo en meer recent de CIA. Maar ook in het (semi)criminele circuit gebruikt men soms dergelijke methoden en soms komt het zelfs voor in de relationele sfeer.

Op 13 februari 2008 stemde het Amerikaanse congres tegen het gebruik van waterboarding en noemde dit een ‘martelmethode’. President Bush gebruikte zijn vetorecht zodat de CIA waterboarding toe kon blijven passen. Veelzeggend detail is dat kort na de Tweede Wereldoorlog de Verenigde Staten van Amerika bij de Japanners erop aandrongen, om diegenen die waterboarding hadden toegepast op Amerikaanse soldaten, ter dood te brengen. Bron.

Er bestaan ontelbare methoden om te martelen die gaan van het pijnigen van het lichaam tot het subtiel knijpen in de ziel. Folteren is van alle tijden en nog altijd actueel. We horen en zien veel over het fenomeen en voor wie er niet genoeg van kan krijgen bestaat er zelfs een heus martelmuseum.

Wat je veel minder ziet en hoort, is hoe je martelingen het beste kan doorstaan. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat je door agressieve verhoormethoden door de politie een misdaad bekend die je nooit gepleegd hebt? Wat als de CIA je oppakt en ergens op een afgelegen eiland onderwerpt aan extreme folteringen?

De voormalige SAS-soldaat en auteur Andy McNabb beschrijft in zijn boek hoe hij destijds als soldaat in de handen van de Iraakse vijand viel. Tijdens zijn gevangenschap werd hij flink onder handen genomen en moest allerlei folteringen doorstaan. Als getraind ijzervreter en ervaringdeskundige doet hij keurig uit de doeken wat je volgens hem het beste kan doen.

Accepteer de situatie, dat is de eerste tip van McNabb die zegt dat het belangrijk is om de realiteit onder ogen te blijven zien. Houd je verstand erbij dus. De volgende tip van Andy is om vooral 'grijs' te blijven. Daarmee bedoelt hij dat je niet mag opvallen (zowel positief als negatief) en de indruk moet blijven wekken dat je slechts een nietswetende pion bent. Overdrijf je pijn, huil, krijs en jank ook als het wel meevalt. Probeer tegelijkertijd zoveel als mogelijk oogcontact met je geweldenaars te maken. Meet een beetje geluk gaan ze je dan meer als mens zien en minder als object. Last but not least stelt McNabb voor om te blijven focussen op een eventuele ontsnapping. Bedenk zoveel mogelijk scenario's om te ontsnappen of je omgeving in je voordeel te manipuleren. Dit zou de geest scherp en de moed erin houden. Wat je nooit moet doen volgens McNabb is het achterste van je tong laten zien of bij de pakken neer te gaan zitten.

Nu is de kans niet zo heel groot dat u in handen van schimmige groeperingen valt en daarmee ten prooi aan extreme martelingen. De kans dat u in een (zeer agressief) verhoor door de justitie komt is echter altijd aanwezig. Niet alleen verdachten worden door de politie verhoord maar ook getuigen. En ja, de kans bestaat dat u als verdachte of getuige gemanipuleerd wordt iets te verklaren wat niet juist is, zoals bijvoorbeeld bij de Schiedamse parkmoord. Dergelijke oneigenlijke of ‘intensieve’ verhoormethoden zijn ook een vorm van marteling.

Klik hier voor een ultrahandige PDF van Knuwer & Creutzberg Advocaten over wat uw rechten zijn en hoe een verhoor behoort te gaan.

Volgens onze vrinden van de SS die zich in het fenomeen van de onder druk verkregen valse verklaringen had verdiept, zijn van de 1.000 bekentenissen die in Nederland worden afgelegd er 3 tot 150 vals. Het uiterst leerzame stuk kunt u hier verder nalezen.

Mocht u ooit tegenover Justitie komen te staan en u wilt geen informatie met hen delen, beroep u dan op uw recht om te zwijgen. Als de zaak maar ernstig genoeg is zal men u dan hoogstwaarschijnlijk hard aanpakken. Uren achtereen zal men u dan verhoren, uw ondervragers zullen u intimideren, vals voorlichten, uit de tent proberen te lokken, van uw slaap beroven, confronteren met de schokkende feiten (of soms onwaarheden) van het vermeende delict en ga zo maar door. Men zal van alles proberen om emoties bij de ondervraagde op te wekken. Wat ze ook proberen: zeg niets, onderteken niets en blijf u beroepen op uw zwijgrecht.

sambal bij?
(Blijf positief)

Als de bullenbakmanier niet werkt dan zal men hoogstwaarschijnlijk poeslief doen, u krijgt dan een kopje thee en men toont begrip voor uw situatie waarbij zij de indruk wekken aan uw kant te staan. Wat men feitelijk doet is een beroep op het fenomeen 'wederkerigheid'. Centraal in deze benadering staat de volkswijsheid dat men met stroop meer vliegen vangt dan met azijn. Volgens psychologen werken mensen eerder mee als een ander iets aardigs voor hen doet (vandaar het woord wederkerigheid). Ik zou zeggen: trap er niet in. Wie wat meer wil weten over verschillende verhoortechnieken klikt hier.

Buiten het martelen met als doel informatie te verkrijgen, is er nog het martelen omwille van het toebrengen van leed of het vergaren van een absolute machtspositie over het slachtoffer. Soms worden dergelijke martelpraktijken toegepast als voorbeeld om anderen te imponeren of te weerhouden van 'subversieve acties'. Op de website van Amnesty International kan men daar voorbeelden genoeg van vinden.

De meesten van ons geloven dat de rechten van de mens in Nederland voldoende beschermd zijn en dat je als verdachte een eerlijke kans krijgt. Wel, dat is dus niet zo. Sinds de invoering van de Europese grondwet kent Europa het zogenaamde Europees Arrestatiebevel .

Het arrestatiebevel is gebaseerd op volledig vertrouwen van de EU-landen in elkaars rechtsstelsels. De aanname is dat het niet uitmaakt in welke lidstaat je verdachte bent in een strafproces of onderwerp van een opsporingsonderzoek. Dat betekent dus dat de lidstaten het volstrekt acceptabel vinden dat je in Oostenrijk op basis van één enkele getuigenverklaring tot een gevangenisstraf kunt worden veroordeeld, of dat je in Griekenland langdurig in voorlopige hechtenis kunt zitten zonder gefundeerde aanklacht. Bron. 

In het geval van serieuze criminelen of echte terroristen kan een Europees Arrestatiebevel misschien een rustgevende gedachte zijn. Maar wie bepaalt wanneer je een crimineel bent? Als bijvoorbeeld Eurlings zijn droom van de kilometerheffing werkelijkheid laat worden en uw elektronische volgkastje zou defect raken, dan hangt u een straf tot maximaal 4 jaar boven het hoofd. Om in aanmerking te komen voor een Europees Arrestatiebevel is een vergrijp waar minstens één jaar voor staat al voldoende.

milgram
(Milgram, een vervelende kwast die aantoonde dat we allemaal tot martelpraktijken in staat zijn)

In de middeleeuwen biechtte men van alles op om aan de folteringen een einde te maken. Tegenwoordig is dat niet heel anders, informatie verkregen uit folteringen is doorgaans alles behalve betrouwbaar. En als we Vallee mogen geloven, werken zogenaamde waarheidsserums ook niet 100%. Waarom dan toch dat martelen? Het antwoord is misschien niet zo prettig om te horen: 'Men martelt omdat het mensen zijn en omdat het kan'. Klik hier voor zomaar een voorbeeldje uit de krant.

Niet geloven? Lees het boek van de man, die door zijn gehoorzaamheidsexperimenten bewees dat iedereen tot wandaden in staat is, er nog maar eens op na.

wetensap: Bedankt voor de ultrahandige PDF, dat zijn levenslessen die je eigenlijk op school zou moeten krijgen.
Op 01-12-2009 9:58:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Martelen heeft niet tot functie om de waarheid te achterhalen, maar om angst en vooral haat te zaaien en om mensen juist zover te krijgen te conformeren naar de waarheid die jij wil dat ze gaan verkondigen.
Zo leg je een goede grond voor nog meer Jihadisten.
Carpe diem homo universalis
Op 01-12-2009 11:08:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Lanoe:

Martelen heeft niet tot functie om de waarheid te achterhalen, maar om angst en vooral haat te zaaien en om mensen juist zover te krijgen te conformeren naar de waarheid die jij wil dat ze gaan verkondigen.
Zo leg je een goede grond voor nog meer Jihadisten.


hoe laat ik een "gematigde" moslim radicaliseren?
paar maand abu graib en daarna 6 jaar zonder enige reden waterboarden in guantanamo doet wonderen...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 01-12-2009 0:35:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Martijn: Die bovenste foto... SIC!!

Zit net te lunchen mensen!

It's life Jim, but not as we know it.
Op 01-12-2009 13:11:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
moonwalker:
Ron B.:

Lanoe:

Martelen heeft niet tot functie om de waarheid te achterhalen, maar om angst en vooral haat te zaaien en om mensen juist zover te krijgen te conformeren naar de waarheid die jij wil dat ze gaan verkondigen.
Zo leg je een goede grond voor nog meer Jihadisten.


hoe laat ik een "gematigde" moslim radicaliseren?
paar maand abu graib en daarna 6 jaar zonder enige reden waterboarden in guantanamo doet wonderen...


Toch zijn ze niet geradicaliseerd. De meesten zijn al blij dat ze die nachtmerrie achter de rug hebben. Al zou ik me kunnen voorstellen dat ze een emotionele schade aan overhouden. Maar degene die opgepakt moet worden is Bush met zijn wet. Maar dat zijn juist degenen die in rijkdom blijven leven, onbewust van wat ze andere mensen hebben aangedaan.
Before I read newspapers I was uninformed. After reading newspapers I became misinformed
Op 01-12-2009 19:46:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
studentje:
Martijn:

Die bovenste foto... SIC!!

Zit net te lunchen mensen!

niet zo subtiel die foto's. zie er het nut niet van in. sensatie, meer niet.
iedere vlieg wordt ooit een vloog.
Op 01-12-2009 19:51:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: de bovenste foto is gewoon de realiteit, klaar.
Op 01-12-2009 20:02:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^: Ik vind het commentaar onder de foto van de vrouw zwaar ontoepasselijk.
Moeten is een keuze...
Op 03-12-2009 21:05:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
phx: Helemaal mee eens ernstig misselijk makend.

Ivoryke^:

Ik vind het commentaar onder de foto van de vrouw zwaar ontoepasselijk.

Op 03-12-2009 21:28:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky: hersenen zijn ook bedoeld om cynisme te kunnen begrijpen
Nee, dank u.
Op 03-12-2009 21:30:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
phx: Tuurlijk is het cynisch bedoeld des al niet te min onpasselijk en on smakelijk in deze. Zou jij het leuk vinden als het jou gezichtje is of van iemand die jij kent? Je hebt het hier niet of een luchtig onderwerp een gepaste terughoudendheid is hier op zijn plaats.

tjerky:

hersenen zijn ook bedoeld om cynisme te kunnen begrijpen

Op 03-12-2009 21:37:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky: Zeker geen luchtig onderwerp, maar helaas wel werkelijkheid, en al ken ik de dame niet, het is daarom niet minder erg. Het elkaar pijn doen is een (naar) onderdeel van de "beschaving", en gepast terughoudend de andere kant op kijken lost niets op. Op t.v. of in de bioscoop ziet men veel ergere dingen, maar omdat het dan fantasie is, is het massa-vermaak. Nu zijn deze praktijken nog ver van ons bed, maar dit kan heel snel veranderen, dus de tips zijn wel waardevol. Al doet men alles om je lichamelijk en geestelijk te breken, als dit niet lukt ben je de winnaar, al sterf je. (beelden van Jezus aan het kruis, en daarvoor knielen en bidden is m.i. zeker zo bedenkelijk, want de kruisdood is een zeer zware marteling)
Nee, dank u.
Op 03-12-2009 22:40:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden