Zijn lippen krulden, de mondhoeken omhoog. Er was geen tand te zien maar toch was het duidelijk: hij lachte.
Bovenstaande zin mag dan wel lekker bekken, het kan veel korter. Groninger scholieren vervangen het geheel bijvoorbeeld door een smiley: :)

Taalverloedering? Wel volgens schooldirecteur Jaap Spelde die gebruik van dergelijke SMS-, MSN-, Smiley- of Breezahtaal wil terugdringen. Volgens hem kunnen hedendaagse opvoeders de betekenis van de nieuwe taal niet meer volgen. Een ander aspect is natuurlijk dat de echte taal, het Nederlands, erdoor achteruit loopt. De nieuwe taal tussen jongeren zou ook verantwoordelijk zijn voor veel onderling gepest.

Ze zijn misschien wat te strikt in Groningen, tenslotte waren de smileys (en emoticons) bedoeld als toevoeging op de taal en niet alleen als vervanging. Dat zit wel anders met de turbotaal waar jongeren zich altijd, en verschillend per generatie, van bedienen. Wat gisteren flex was is morgen chill, vet of dope. Het is dat gebied waar de SMS-taal zich in bevindt, want die vervangt wél delen van de normale taal door makkelijk en sneller intikbare alternatieven. Zeker geen goed iets, dat zijn we eens met Jaap Spelde.

De SMS-taal is uitgevonden door jongeren. De enige en eenvoudige reden daarvoor was de onmogelijkheid om lange zinnen naar elkaar te SMS'en. Daar krijg je kromme duimkootjes van. 255 tekens was het maximum, dat doet de vocabulaire geen goed. Maar om meteen smileys uit de jongerencultuur te verbannen?

De korte symbolen worden al gebruikt sinds 1982, dat is nauwelijks meer een generatieprobleem te noemen. Daarnaast zijn ze ontsproten aan de geest van een professor in computerwetenschappen. Dat is even een stapje hoger dan leidinggevend directeur of puberend schrijver. ;)

Toch geinteresseerd in SMS-taal? Dan moet je zeker een kijkje nemen op deze link: het online woordenboek voor SMS en MSN.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden