Omdat mensen - beter dan computers - patronen en gelijkenissen kunnen herkennen hebben astronomen een spel bedacht dat hen moet helpen inzicht te krijgen in het convergeren van sterrenstelsels. De online Galactic Collision Game - een onderdeel van het Galaxy Zoo Project - laat plaatjes van echte tegen elkaar botsende sterrenstelsels zien en vraagt de speler de best overeenkomende simulatie aan te duiden. De resultaten helpen astronomen bij de analyse hoe echte sterrenstelsels zich geconvergeerd hebben.

De Galactic Collision Game lijkt een beetje op een jackpot. In een raster van 3 bij 3 wordt centraal een echt plaatje van een sterrenstelsel getoond. Door te klikken krijgt de speler in de 8 overige rasters willekeurig gekozen simulaties van sterrenstelsels te zien. De speler kiest de voor hem best gelijkende animaties uit en neemt deze mee naar de volgende ronde om ze gedetailleerder te bestuderen.

In het originele Galaxy Zoo Project (2007) werd aan vrijwilligers gevraagd om verschillende types van sterrenstelsels uit een galerij van kosmisch beeldmateriaal te identificeren. De vrijwilligers vonden er 3.000 en het zijn deze sterrenstelsels die nu aangewend worden als simulatie in de Galactic Collision Game.

Dr. Chris Lintott van de universiteit van Oxford en teamlid van het Galaxy Zoo Project zegt dat de animaties alle verschillende aspecten van het vormen van sterrenstelsel tonen. Lintott voegt er aan toe: "Wanneer mensen de game spelen zullen ze data genereren die astronomen zullen helpen in het begrijpen van botsende sterrenstelsels. Veel gamers - en dus ook veel data - is de sterkte van de game."

Lemetje: Wat een vak, he?
Op 19-12-2009 13:14:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
nupeet: Ontdekt men nog eens wat? http://blogs.zooniverse.org/galaxyzoo/2008/01/11/whats-the-blue-stuff-below/
(bericht gewijzigd op 19-12-2009 23:49:14)
Unity in the Heart of Diversity
Op 19-12-2009 23:47:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
afbrutus: Toch blijf ik het heel eigenaardig vinden dat er in een alsmaar uitdijend heelal zoveel botsingen voorkomen.
Op 21-12-2009 9:11:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden