Meer dan 500 jaar nadat Leonardo da Vinci zijn welbekende Laatste Avondmaal schilderde, heeft het Milanees bedrijf Leonardo3 nu een digitale reconstructie gemaakt. Het 2.0-werk vult zelfs ontbrekende delen in, zoals de voeten van Jezus. Nu onderzoekers weten dat Da Vinci begon met Jezus te schilderen volgens zijn eigen contouren, werd het tijd voor digitalisering.

Laatste avondmaal v1.0
(Het Laatste Avondmaal 1.0)

Het Laatste Avondmaal 2.0
(Het Laatste Avondmaal 2.0)

De verdwenen voeten in het originele werk

De voeten van Jezus zijn niet zichtbaar. De reden daarvan is een vorm van vandalisme waar een kort verhaal achter zit. Het Laatste Avondmaal is een muurschildering, je kunt het daardoor niet zomaar verplaatsen (of stelen). Het nadeel daarvan is dat het meer onderhoud nodig heeft, ondanks het kwaliteitsmateriaal dat Leonardo gebruikte om de kleuren te vormen. Het grootste probleem is de ondergrond: dat is een droge muur. Nog geen zestig jaar nadat het Laatste Avondmaal klaar was waren de eerste sporen van verval reeds duidelijk. Later, in 1652, was het werk reeds zo vervallen dat men schaamteloos besloot om een deur in de muur te kappen. De restanten van die ingreep zien we nog steeds terug. Dát is de oorzaak van het vreemde blok onderaan in het midden van de schilderij, er zat een deur met omlijsting.

Dat men spijt had van die ingreep weten we door de restauratiepogingen uit de 18e en de 19e eeuw. Toch waren die niet succesvol want men beschadigde en wijzigde het schilderij. Zo beweerden criticasters uit die tijd dat noch de kleuren, noch de gezichten weergegeven waren zoals Leonardo ze bedoeld had. Judas werd meer duivelachtig gemaakt door zijn baard te accentueren en met de belichting op de kin te spelen. Het gezicht van de apostel Thomas werd dermate veranderd dat hij een ander persoon is geworden. Ook Johannes/Maria Magdalena is veranderd sinds het origineel. (bron)

In oude manuscripten van Leonardo da Vinci vond men nog meer aanwijzingen over het werk. Blijkt dat Leonardo zichzelf heeft gebruikt om de contouren van Jezus te schilderen. Een filmpje daarover vindt u na de *klik*. En dan is er nog ons doorwrochte werk over de grootmeester en zijn werk.
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden