Dat heel veel in deze wereld uiteindelijk draait om een goede gezondheid is evident. We doen er dan ook letterlijk van alles aan om onze gezondheid te houden of te verbeteren. Het probleem daarbij is natuurlijk de grote vraag wat nou precies bijdraagt aan onze gezondheid. Het antwoord is afhankelijk aan wie je het vraagt. Zo zullen farmaceuten u adviseren om vooral pilletjes te slikken, Nike en Adidas bevelen u aan te sporten en dan bij voorkeur in hun kleding en de levensmiddelenindustrie schotelt u Omega 3 margarines en andere vormen van gebakken lucht voor. Of rennen, slikken en smeren helpt, hang weer af van uw persoonlijke opvatting; niet voor niets is een placebo het sterkste medicijn. Wat onze gezondheid nog meer positief beïnvloedt valt niet te kopen maar kan je overal gratis krijgen.

so lonely

De laatste tijd blijkt steeds meer uit onderzoeken dat het 'sociaal isolement' of populair gezegd 'de eenzaamheid' een grote stempel op onze individuele gezondheid drukt. Die notie zal misschien niet echt verbazen; immers de mens is, of we het willen of niet, uiteindelijk een 'sociaal dier'. Wat wel nieuw is, is dat onderzoeken naar sociaal isolement door de universiteiten van Chicago, California-San Diego en Harvard aantonen dat eenzaamheid 'besmettelijk' is.

Volgens de neuroloog en psycholoog John Cacioppo besmetten mensen elkaar niet met eenzaamheid door overdracht van bacteriën maar door hun gedrag. Mensen die zich eenzaam voelen bewegen zich steeds meer naar de randen van hun bestaande sociale netwerk. Het logische gevolg daarvan is dat zij steeds minder vrienden overhouden. Tijdens dit proces 'dragen'
zij hun gevoelens van eenzaamheid over op de resterende vrienden waarvan zij zich steeds verder verwijderen. En zo zet de negatieve spiraal zich voort.

Let wel, met sociale netwerken bedoelt men niet de virtuele netwerken zoals Hyves of Facebook. Volgens de onderzoekers kan men duizenden virtuele vrienden hebben maar zich toch eenzaam voelen of daadwerkelijk in een sociaal isolement bevinden.

Buiten dat eenzaamheid dus kennelijk overdraagbaar is, beïnvloedt het ontberen van een sociaal netwerk ook onze gezondheid. Zo vonden de onderzoekers een verband tussen borstkanker en eenzaamheid. Maar er is meer. Eenzaamheid zou ook zowel het stresshormoon Cortisol als de bloeddruk verhogen. Eenzaamheid zou ook leiden tot een verminderde werking van het auto-immuunsysteem. Op het psychisch vlak zag men dat eenzame mensen de neiging hebben om anderen meer te wantrouwen en zich defensief op te stellen bij nieuwe contacten. Maar ook hebben de eenzamen onder ons meer kans om verlegen of depressief te worden. U begrijpt het al: wie zich eenzaam voelt loopt een gerede kans in een vicieuze cirkel terecht te komen waaruit ontsnappen steeds moeilijker wordt.


(Eenzaamheid een keus?)

In een eerder blogje liet ik u al zien dat eenzaamheid ook in Nederland een groeiend probleem is. In 2008 leefde zes procent van de bevolking in totaal isolement. Het aantal mensen dat toen aangaf zich eenzaam te voelen was volgens onderzoek in vijf jaar tijd verdubbeld. Zou die verdubbeling inderdaad te wijten zijn aan het 'besmettelijke karakter' van individuele eenzaamheid zoals de onderzoekers beweren? Mijn collega Pino heeft een sterke opinie over vriendschap die ik u niet wil onthouden en ik geef hierbij de pen aan Pino:

Kerst is niet langer een familiefeest om voor thuis te blijven. Ruim 45% van de Nederlanders zou dit jaar met de kerst wel weg willen. Slechts 10% doet dat ook. Met als voornaamste redenen het ontvluchten van de sociale verplichtingen (20%) en ontsnappen aan de dagelijkse sleur (40%). Bron.

Ontvluchten van sociale verplichtingen lijkt een trend te zijn. We willen wel vrienden en een prettig contact met de familie maar dan moeten die wel aan onze verwachtingen voldoen. Design-vrienden, instant-familie en voorgevormde partners is waar de meeste mensen naar zoeken. Het accepteren van andermans of -vrouws onhebbelijkheden of gekkigheid lijkt in toenemende mate een moeilijke opgave voor de moderne mens.

Waar je vroeger gewoon iemand mocht of aardig vond lijkt het of tegenwoordig eerst een soort screening plaats moet vinden. Men kijkt of de vriend of vriendin in spe uit dezelfde sub-cultuur komt, overeenkomstige ideeën en interesses heeft en voorkeuren of verwachtingen delen. We zoeken in feite geen vriend maar een afspiegeling van onszelf en als dat lukt is het leed meestal niet te overzien.

Wat is vriendschap eigenlijk? Volgens de klassieke sociologie zijn alle vriendschappen gebaseerd op ruil. Bij een sociale interactie ervaren beide personen een prettig gevoel. Dat is de ruil. Zodra één van beide niet meer het prettige gevoel uit het contact ervaart is de vriendschap in de regel over.
 
Hoe maak je vrienden? Het antwoord is simpel: 'door met mensen om te gaan'. Ben je eenzaam en wil je de cirkel doorbreken, begeef je dan onder de mensen. Ga uit, wordt vrijwilliger en meldt je aan bij een kookclubje. Eenmaal onder de mensen is het zaak te focussen op dat 'goede gevoel'. Als dat lukt volgt de rest vanzelf. Houdt voor ogen dat de kwaliteit geldt en niet de kwantiteit.

'Een goede buur is beter dan een verre vriend' luidt een bekend spreekwoord en met de uitkomsten van recente onderzoeken is daar nu een nieuwe dimensie aan toegevoegd.

De komende twintig jaar neemt het aantal alleenstaanden naar verwachting met 800 duizend toe tot 3,3 miljoen. Die toename doet zich in vrijwel alle gemeenten voor. Op dit moment wonen alleenstaanden vooral in de grote steden. Meer dan 40 procent van alle huishoudens in de grote stad bestaat uit alleenstaanden. bron CBS.

Wie meer wil weten over eenzaamheid en de genoemde onderzoeken klik hier.

Reagoorder:
naam:
We willen wel vrienden en een prettig contact met de familie maar dan moeten die wel aan onze verwachtingen voldoen.

En wat is daar op tegen? Het leven is te mooi en te kort om eindeloos energie te blijven pompen in mensen die je goedbedoelde aandacht helemaal niet verdienen.
There is enough for everybody's need, but not enough for anybody's greed
Op 19-12-2009 11:03:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol: Hup! ontvrienden dan maar.
Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 19-12-2009 11:11:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lemetje:
Tetzmol:

Hup! ontvrienden dan maar.
Tetzmol.

En met nieuwe mensen be-vrienden.
Op 19-12-2009 13:11:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lindaatje: Wie de mens kent, neemt een dier als vriend! Bevalt best. Hamster Bas typt nu gezelli mee, nipt ook aan mijn likeurtje....... Een mooiere vrienschap kun jeje niet wensen......;-)
CAUTE - Behoedzaamheid
Op 19-12-2009 14:23:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
antitoerisme : zo zorgverzekeringen
eenzame mensen flink meer laten dokken
zal ze leren!
Alles dat ik zeg wordt herhaald door een zwoel vrouwenkoortje
Op 19-12-2009 15:35:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Eenzaamheid heeft niks met alleen zijn te maken.
In een club mensen kan ik me erg eenzaam voelen terwijl als ik alleen ben het gevoel van eenzaamheid geeneens ken.

Ik heb wel een paar vrienden, het zijn er niet veel, maar het wil niet zeggen dat ik er dagelijks mee omgaat. Er zijn van die perioden dat ik eenmaal gewoon lekker ff alleen wil zijn, soms zo erg dat ik de tv geeneens aanzet maar alleen wat muziek en amuseer me dan met mijn vele hobbies.

In principe heb ik er bewust voor gekozen om vrijgezel te blijven, via internet had ik allang makkelijk aan een grietje kunnen komen.
Maar ik laat me liever leiden door mijn gevoel en mocht ik toevallig een leuke meid tegen komen en als er toevallig ook een vonk overslaat dan is het een heel ander verhaal en handel ik naar mijn gevoel, beter gezegd instinkt, want dat is nog gewoon aanwezig en actiever als ooit tevoren en daar heb ik heel dat stinkinternet nieteens voor nodig.

Waar ik me bij een hoop mensen aan ergert is het beperkte aantal interesses.
Bij de meeste mannen die ik ken(voornamelijk van de werkvloer) is dat helaas beperkt tot auto's, voetbal en sex en that's it. Persoonlijk ervaar ik dat alsof ik een stukje verder ben ontwikkeld en mijn zicht voor interesses veel ruimer is en de honger naar kennis met de dag toeneemt.
En naarmate ik meer kennis en interesses vergaard, hoe kinderachtiger ik die andere lui vind.

Niet heel vreemd dat ik zo mijn momenten heb dat ik graag alleen ben hoewel ik zeker niet vies ben van wat vrouwelijk gezelschap, maar dat komt eenmaal omdat ik zelf ook een man ben met zo mijn behoefden en instinktief gezien de hang naar het andere geslacht altijd wel aanwezig is en in principe altijd aanwezig zult blijven(tenzij ik zware anti-depresiva krijg toegedient welke je ziel volledig verdoofd in principe en ik veranderd in een kille emotieloze zombie en dus de toegang tot mijn instinkt wordt geblokeerd.).
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 19-12-2009 17:19:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
wdawn: Eenzaamheid heeft totaal NIETS te maken met of je vrienden hebt of niet, maar meer met je zelf. Waarom zoeken wij vrienden? Maakt het uit van wie of wat die aandacht komt? Als jij jezelf aandacht geeft is je IK dan ook blij ?

Wat is instinct? Waar komt dat vandaan? Wat is het doel van instinct.
Op 19-12-2009 22:03:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: Alleen?
Ja.
Eenzaam?
Echt niet!

En als iemand mijn levenswijze niet leuk vind, hebben ze pech.
Ik leef prima zo.
Cannot kill the Battery!!!
Op 19-12-2009 23:19:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tombstone: Hey, als je maar gelukkig bent. En een gezond sociaal netwerk draagt absoluut bij aan het algemeen welbewinden en de lichamemlijke gezondheid in het bijzonder.

En Chris, als je omgeven bent door mensen die je klaarblijkelijk onder jouw niveau acht, wordt het dan niet eens tijd om jezelf te omgeven met mensen die beter bij jouw passen?
(bericht gewijzigd op 20-12-2009 4:05:28)
Assumption is the mother of all fuck-ups.
Op 20-12-2009 4:03:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: ik ben liever alleen dan dat ik een domme griet uit de club naast me heb zitten enkel omdat je anders alleen bent.
Op 20-12-2009 0:09:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: Zoals Tombstone ook al zei, er is maar één echt belanrijke levensles: zorg dat je gelukkig bent.
En nog een toevoeging voor degene die het nog niet weten: echt geluk verkrijg je niet door veel geld, groot huis, auto, veel spullen enz enz. Echt geluk verkrijg je ergens anders uit...
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 21-12-2009 0:28:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden