"I'm headin' for the city where I meet my destiny". Zo klonk een aansprekend muziekfragment uit een televisietoestel en direct was mijn aandacht getrokken. Het bleek afkomstig te zijn van een commercial voor Royal Club frisdrank. De reclame toont ons een tuinkabouter die op een goede dag zijn uitzichtloze bestaan achter zich laat om het onbekende tegemoet te treden. De beelden tonen ons hoe de kabouter de verlokkingen van de stad met vallen en opstaan probeert te weerstaan om zijn pad, en wie weet ook zichzelf, te vinden. Uiteindelijk vindt hij gladgeschoren, in een nieuw pak gestoken en met een glaasje fris in de hand zijn lotsbestemming. Eind goed al goed. En dat allemaal op de muziek van Danny Vera (Headin' for the city).

danny vera

Het verhaal van de kabouter die besluit voorgoed te breken met de oude patronen, het ongewisse tegemoet gaat en er gelouterd uit te voorschijn komt is niet uniek. Veel mythologieën zijn geënt op dat thema. De held of heldin trekt er dan tegen de wil van de gevestigde orde op uit om een of ander hoger doel te bereiken. Zo ook het verhaal van Gilgamesj dat minimaal 4.700 jaar oud is. Samen met zijn vriend trekt hij erop uit, het onbekende tegemoet, om het levenselixer te vinden. De reis gaat natuurlijk met vallen en opstaan en als het doel bereikt is blijkt dat niet zo heel belangrijk meer te zijn.

Er zitten altijd een paar wijze lessen in dergelijke verhalen. De eerste is om vooral te veranderen. Doorbreek het patroon en durf de confrontatie met jezelf en de omgeving aan te gaan. Iedereen droomt er wel eens over om alle schepen achter zich te verbranden en opnieuw te beginnen. Sommigen denken dan aan emigreren en anderen bijvoorbeeld aan een radicale carrièreswitch. Maar slechts een enkeling doet dat ook. De meesten van ons blijven vastplakken aan de sleur en laten het bij dromen.

De tweede les is om van de reis te genieten en zowel de pijn als de vreugde te omarmen. Dat je een doel of een richting hebt is prima maar staar jezelf niet blind op het eindpunt.

De derde les is dat veranderingen bijna altijd en achteraf bezien verbeteringen bleken. Alle ingrijpende gebeurtenissen, of ze nu goed of slecht zijn, leiden tot nieuwe paden. Paden die je anders nooit had gezien - laat staan betreden. Natuurlijk, voor iemand die in een periode van onvrijwillige veranderingen zit, ontslag, overlijden of een scheiding bijvoorbeeld is het leed niet te overzien. Maar hoe de omstandigheden ook tegenwerken, het is vaak de verandering zelf die het meeste leed veroorzaakt.

Mensen dromen over veranderingen maar het wordt een nachtmerrie als die daadwerkelijk in de schoot geworpen wordt. We willen niet loslaten en zeker niet onze (schijn)zekerheden inruilen tegen onzekerheden. De verwarring die onzekerheden met zich meebrengen ervaart men dan vaak ten onrechte als stress, gemis en eenzaamheid. Wat in werkelijk wordt gevoeld is 'vrijheid' en daar zijn de meesten van ons niet zo aan gewend.

Wie kent er geen gescheiden mensen in hun omgeving die in de scheidingsperiode in zak en as zaten om er enkele jaren later sterker uit te komen. Mensen die ontslagen zijn en de uitkering in om een paar jaar later diezelfde personen in een heel andere job te treffen waar ze hun ei kwijt kunnen.

Er is, zoals altijd, ook een keerzijde. Soms leidt het pad naar het onbekende tot een tragisch einde. Niet iedereen vindt die pot met goud aan de andere kant van de regenboog. En zo hoort het ook te zijn. Wat zou de uitdaging van veranderen zijn als er geen risico aan vast zou zitten? De enige momenten dat u écht leeft zijn die momenten waarin het noodlot getart wordt.

De kabouter en Gilgamesj tonen ons hoe het moet: gewoon een eerste stap zetten en de rest komt dan vanzelf.
Bon voyage.

Ganzfeld: en voor de liefhebberts hier de reclame zelf:


ouwe wijn in nieuwe zakken dus :-)
Op 05-12-2009 0:05:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Maan: Ik vond de reclame wel grappig. Heb zelf wel een totaal ander beeld bij "succes" in het leven. Nou ja, ieder wat wils he. Als iemand echt zijn zinnen ergens op zet en zijn energie er in steekt bereikt ie het meestal wel, vroeg of laat.. (Anders in een volgend leven of wat dan ook.) Hoe dan ook, als het doel bereikt is is het plezier van de reis ook achter de rug. Boeddha zei eens: "Er is geen weg naar het geluk; Geluk is de weg."

Het verhaal van Gilgamesh kennende vind ik dit zelf eerlijk gezegd maar weinig met deze reclame te maken hebben. Typischer vind ik de astrologische verwijzingen van bijvoorbeeld de hemelse "stier" en de "schorpioen"-mensen/krijgers. De Soemerische/Egyptische goden waren ook met diverse sterrenbeelden in verband gebracht. Marduk/Ra was de "ram" en ik dacht dat Enki de "stier" was. Ik trek geen conclusies, maar het is wel typisch. (Daar was een heel gedoe over of het nu het tijdperk van de Stier of de Ram was, en wie dus het recht had om te heersen.)
The Lost History of Man: http://www.talc.site88.net
Op 05-12-2009 0:31:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: Ik zie wel een parallel.. of men nu op zoekt gaat naar de Graal, Sang lia of de steen der wijzen... nooit wordt het doel bereikt maar de weg er naar toe geeft de avonturier inzichten die misschien meer waard bleken.

De kabouter in de reclame krijgt zijn glaasje fris, dat is de commerciele draai aan het verhaal... Maar voordat hij popie jopie is geworden gebeurt er al wat.. de grote vraag blijft wat het nu precies was dat de kanouter deed besluiten de baard te scheren en te gaan glimlachen...
Op 05-12-2009 15:06:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol:
Ganzfeld:

de grote vraag blijft wat het nu precies was dat de kanouter deed besluiten de baard te scheren en te gaan glimlachen...

Misschien vallen die lekkere meiden niet op chagerijnige kereltjes met baarden.
In elk geval is het wel zo dat de reis net zo belangrijk is als het doel. In sommige gevallen is de reis zelfs het doel.

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 05-12-2009 15:13:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dubb: ( ..'het verhaal van Gilgamesj'.. Link werkt niet?)

Dank, ik was al op zoek naar dit nummer.

Edit: ah, link werk nu wel.

Ik kwam in de zoekaktie deze tegen:
http://www.theosofie.net/sunrise/sunrise2000/mrtapril2000/gilgamesj.html
(bericht gewijzigd op 5-12-2009 17:10:02)
Primum vivere deinde philosophari
Op 05-12-2009 16:46:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: ik laat de hele winter een baard staan, als vrouwen dat niet leuk vinden dan moeten ze maar mooi wegblijven.
Op 05-12-2009 17:10:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
nupeet: Soms hoeft u zelfs geen stap te verzetten om te ontdekken dat u al die tijd al op de spreekwoordelijke pot met goud zat,Idd huist het genieten/vreugde in de move die je nu zet,niet in het einddoel,de volgende popte ineens op.

Je zult een lichaam ontvangen, dat je prettig kunt vinden of kunt haten. Het enige waar je echter zeker van kunt zijn, is dat je dat lichaam voor de rest van je leven zult behouden.
Je zult lessen leren omdat je ingeschreven staat voor de informele volle-tijds-school van het 'Leven op de planeet Aarde'. Elke persoon of gebeurtenis is je Universele Leraar.
Er zijn geen fouten, enkel lessen. Groei is een proces van uitproberen. 'Mislukkingen' zijn even goed een deel van het proces als 'Succes' dat is.
Een les wordt herhaald totdat die geleerd is, en wordt je op verschillende manieren gebracht. Pas wanneer je de ene les geleerd hebt, kun je met de volgende verder gaan.
Indien je strijd hebt met de lessen, worden ze zwaarder. Problemen van buitenaf zijn een nauwkeurige weerspiegeling van je innerlijke staat. Wanneer je de innerlijke belemmeringen uit de weg ruimt, dan verandert je uiterlijke wereld. Pijn is het middel waardoor je het universum je aandacht geeft.
Je zult weten dat je een les geleerd hebt, wanneer je handelen verandert. Wijsheid ligt in het uitoefenen. Een weinig van iets is beter dan een heleboel niets.
'Daar' is niet beter dan 'hier'. Wanneer jouw 'daar' een 'hier' wordt, zul je eenvoudigweg een nieuw 'daar' krijgen, dat wederom beter lijkt dan het 'hier'.
Anderen zijn enkel weergaven van jou. Je kunt niet iets aan anderen liefhebben of haten, tenzij het iets weerspiegelt dat je in jezelf liefhebt of haat.
Je leven ligt in je eigen handen. Leven voorziet in het doek; jij schildert. Neem de leiding over je leven, of iemand anders zal dat doen
verder hieronder
(bericht gewijzigd op 6-12-2009 11:03:29)
Unity in the Heart of Diversity
Op 06-12-2009 9:50:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
nupeet:

Hetgeen dat je wilt, komt altijd op je af. Onbewust bepaal je welke krachten, ervaringen, en mensen, je aantrekt. Daarom is de enige volledig beproefde manier om te weten te komen wat je wilt, te kijken naar hetgeen je hebt. Er zijn geen SLACHTOFFERS, enkel STUDENTEN
Er is geen juist of verkeerd, maar er zijn gevolgen. Moraliseren helpt niet. Oordelen houden enkel gedragspatronen in stand. Doe gewoon het best mogelijke.
Antwoorden voor je vragen liggen in jezelf. Kinderen moeten door anderen worden geleid; volwassen worden betekent echter: te leren vertrouwen op een hart, waar de Wetten van de Geest geschreven staan. Je weet méér dan dat je gehoord of gelezen hebt, of dan dat je verteld is. Alles wat je moet doen is kijken, luisteren, en vertrouwen hebben.
Je zult dit alles vergeten.
Je kunt het je weer herinneren, wanneer je dat ook maar wenst.
Auteur: 'Ik Ben'

met dank aan seriewoordenaar

'
Unity in the Heart of Diversity
Op 06-12-2009 9:55:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : @Nupeet: Gewoon even dankjewel voor zinvolle, poëtische en praktische posts, hier en elders.
Is it electrickery?
Op 06-12-2009 23:21:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Over de inhoud van de reklame laat ik me niet uit, die interesseerd mij niet gezien ik die troep toch niet zuipt(ook al is het in dit geval alcohol vrij), wat ik wel weet is dat het een lekker klinkende plaat is.

Heb hem net als een net 320kbps mp3 bestand omlaag getrokken en nu ik de plaat in zijn geheel gehoord heb vindt ik ook de rest van de plaat goed, lekkere muziek style

(bericht gewijzigd op 7-12-2009 15:47:56)
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 07-12-2009 15:45:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: @ nupeet

Wauw!
Maar als het het zo lees, denk ik stiekum toch: Eigenlijk is het allemaal logisch, want ik wist het al.
Maar evengoed bedankt!
Cannot kill the Battery!!!
Op 07-12-2009 17:30:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Uno: Nupeet,

Gefeliciteerd!

Je bent wakker!
Uno Solo
Op 07-12-2009 17:35:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: En tóch is het een leuke reclame!
Cannot kill the Battery!!!
Op 07-12-2009 18:41:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav: Gek, met de jaarlijkse lintjesregen worden door Onze Majesteit alleen de figuren geridderd die consequent NIET op avontuur gingen, maar die 40 jaar voorzitter waren van de vogelclub, lid waren van de ondernemingsraad, actief waren in de sportvisvereniging, met hun stokje zwaaiden naar Harmonie Ons Blazoen, de oude schoolmeester, de non die niet uit haar klooster was weg te meppen, de kerels die een half miljoen keer hetzelfde blokje hebben gefietst om de brieven te bezorgen, de presentator die al sinds 1954 doelpunten brult op de radio, de zanger die al drie generaties verveelt met steeds hetzelfde liedje.

Schril contrast met bovenstaande lefkabouter. Die krijgt hooguit een stukje op GW.
Op 07-12-2009 22:12:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Zie je wel dat reklame werkt, inmiddels heb ik het album op staan van Danny Vera.

Kennerlijk ligt deze muziek mij wel en heb ik me door de muziek laten beïnvloeden en me laten verleiden om meer dan deze artiest te downloaden. (jammer alleen is dat de DRM vrije 320kbps MP3 versie eenvoudiger te downloaden is als de beperkte WMA versie )

Wellicht komt tie ook op vinyl uit, want daarop hoort deze muziek gewoon thuis, zo ja, dan ben ik wel bereid om de LP aan te schaffen.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 08-12-2009 0:06:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
nupeet: 'Anderen 'verdienen in deze net zo veel lof als boven en naast getekende,hoe dan ook, thanks
Unity in the Heart of Diversity
Op 08-12-2009 0:38:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden