Met grote letters kopt geenstijl.nl dat het spel GTA de reden achter de recente moordpartij in Antwerpen is geweest. Lijkt me een gevalletje van te snel conclusies trekken. Hoewel het maatschappelijk gezien zeker niet nuttig is om zieke games als Grand Theft Auto te spelen, levert dit soort spellen hoogstens een extra scenario voor de reeds heengegane of vatbare geest.

Toch lijkt racisme de enige valide reden voor het drama in Antwerpen. De stad waar het Vlaams Belang, voorheen Vlaams Blok, nationaal gezien het populairst is. De man was vroeger gepest door anderskleurigen en dat trauma is blijkbaar blijven vreten aan zijn hersencellen. Natuurlijk ontkent het Vlaams Belang in alle toonaarden het verband tussen hun politieke ideologie en de slachtpartij.

Toen ik 17 a 18 jaar was verkeerde ik regelmatig in een Roeselaars cafe dat 'Taveerne De Gezelle' noemt. In toenmalige tijden was er in de stad geen zwarte te bekennen en meer dan de helft van de lokale bevolking was rascistisch ingesteld uit pure xenofobie of onwetendheid. Zo'n cafe bezoeken was dus lekker stoer en als puber leek me dat wel wat. Ik hoorde er met eigen oren, zag er met eigen ogen, hoe opruiend en haatzaaiend de sfeer er soms was. Dit alles onder de leiding van de openlijk rascistische cafe-eigenaars Filip en Lut. Onder de bartafel allerlei illegale rechts-getinte spulletjes verkopen en gratis opruiende stickers ronddelen om overal hun motto op te kleven. 'Je hebt het niet van ons,' was een vaak voorkomende zin tijdens transacties.

Natuurlijk heb ik het niet alleen over de gemiddelde cafe-bezoeker (waar er in Belgie veel van zijn) maar ook over kopstukken uit de lokale politiek die vrolijk met de meute meededen en bij momenten het voortouw namen. Ik noem bijvoorbeeld een Herman De Reuse en zijn zoon Immanuel De Reuse. Beide heren (nog steeds actief) zijn zeer intelligent en charmant, geen domme boertjes uit de Vlaanders. In besloten kringen kwamen de harde rascistische woorden naar buiten, maar wanneer een camera of ander opnameapparaat aanwezig was verscheen het aureooltje.

Dát is waar het Vlaams Belang voor staat: onderhuidse negativiteit en afzetten tegen alles dat vreemd is. 'Extreem rechts gedachtegoed en een getraumatiseerde puberziel reden moordaanslag,' dat was een goede kop geweest...

Niet zo vreemd dat Vlaanderen, waarvan een groot deel van de maatschappij functioneert op mentale onderdrukking, zich aangetrokken voelt tot deze partij. Ze zijn een gevaar, dat is een feit. Ongeleide projectielen die schieten op alles dat conflicteert met het eigen belang. Niet voor niets was hun slogan lang 'Eigen Volk Eerst.' Afgekort is dat EVE, Barry McGuire zong er ooit een nummer over. Laat ons hopen dat deze trend zich niet verder ontwikkelt want acties tegen zinloos geweld lijken weinig invloed te hebben als onderhuidse kankers broeikans blijven krijgen...

Update: iemand die door het volgend filmpje de neiging heeft slachtoffers te maken? Gaat het zo snel als men doet vermoeden?

Update 2: Belgisch kwaliteitsweekblad Humo deed een onderzoek naar het Vlaams Belang en keek of ze hun rascistische uitlatingen tegenwoordig binnen de perken kunnen houden. Ze botsten op uitspraken als 'Hans van Themsche had nog meer makakken moeten omleggen'. Ook de knokploegen bleken nog even levend als onder Ome Adolfs regime. Nuff Said...

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden