De enige cellen van het menselijk lichaam die kunnen zwemmen zijn zaadcellen. Voor zaadcellen is zwemmen van cruciaal belang: de snelste zwemmers zijn het eerste bij de eicel en maken kans op de unieke medaille der bevruchting. Het klinkt dus niet vreemd dat zaadcellen geëvolueerd zijn om steeds maar sneller te kunnen zwemmen. Bovendien lijkt het wiedes dat er zich een strenge selectie in de richting van efficiënt zwemmen heeft voltrokken.

Het is het vakblad Nature dat ons beschrijft hoe zaadcellen hun zwemsnelheid hebben opgedreven. De zaadcellen hebben hun DNA op een ergonomisch verantwoorde manier opgerold en verpakt zodat er minder weerstand en hinder optreedt tijdens de helse zwempartij.

Alle cellen in ons lichaam rollen hun DNA op rond speciale eiwitten - histonen genoemd - en verpakken het als chromatine, het complex van DNA en eiwitten in de celkern van cellen met een volledige celbouw. Omdat DNA een lange molecule is zou het niet verstandig zijn om de volle lengte te handhaven.

Zaadcellen hebben een meer geoptimaliseerdere oprol- en verpakkingstechniek dan andere lichaamscellen. Een eiwit dat superactief is in de zich ontwikkelende zaadcellen neemt het extra verpakkingswerk voor zijn rekening.

Proeven bij muizen wezen uit dat wanneer het superactieve eiwit in de zaadcellen geneutraliseerd wordt ze minder ergonomische zaadcellen afleveren en in het slechtste geval zelfs onvruchtbaar worden. Het zou dus best mogelijk kunnen zijn dat specifieke gevallen van onvruchtbaarheid bij mannen aan de afwezigheid van dit superactieve eiwit te wijten zijn.

Goed om weten is dat men bij fruitvliegen ontdekte dat er speciale eiwitten rond hun zaadcellen hangen. Deze speciale eiwitten zorgen er voor dat de vrouwelijke fruitvliegjes na de bevruchting plots een ganse dag aan een stuk gaan eten in plaats van een gebruikelijke siësta in te lassen. Volgens het vakblad Proceedings of the Royal Society B is dat een aanpassing van de natuur om de vrouwelijke fruitvliegjes van meer energie te voorzien zodat ze meer eitjes kunnen produceren.

Bassie22: 'Te laat, te laat!' sprak Winnetou. Het zaad is reeds naar binnen toe...
(bericht gewijzigd op 31-12-2009 9:41:03)
Nieuw Bewust Zijn
Op 31-12-2009 9:40:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tigron: Het is soms onvoorstelbaar te bedenken dat sommige mensen ooit
van de honderdduizenden anderen de snelste waren!!!!!
Op 02-01-2010 1:53:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden