4-MMC, 4-Methylmethcathinone of Mephedrone wordt als speciale formule verkocht voor het cultiveren van bonsai boompjes en andere miniatuur plantjes. Opvallend is dat sinds de introductie in 2007 de verkoop van het synthetische goedje (ondanks de gemiddelde prijs van 12.50 euro per gram) mondiaal een enorme vlucht heeft genomen. Zijn er dan zoveel liefhebbers van klein gedwongen boompjes? Nee, niet echt. Hoewel 4-MMC niet voor consumptie geschikt heet te zijn is er een groeiend aantal mensen dat het toch tot zich neemt. De reden daarvoor is simpel, enerzijds wekt 4-MMC een met de 'partydrug' XTC of MDMA vergelijkbaar effect op en anderzijds is het, in tegenstelling tot de twee laatst genoemde substanties, niet illegaal. Tenminste nog niet.

4 MMC
(4-MMC in meest pure vorm)

Zoals gezegd is 4-MMC nog niet zo lang op de markt. Naar verluidt was het bedrijf Neorganics in 2007 de eerste die het op de markt bracht. Sindsdien is er nogal wat gebeurd. In alle Scandinavische landen, Israël, Duitsland, Australië en Nieuw Zeeland is het ongeoorloofd bezit van 4-MMC al strafbaar gesteld. In Amerika mag je het nog wel vrij in bezit hebben maar is het strafbaar als men de intentie heeft het tot zich te nemen.

Mephedrone is een in het laboratorium gemaakte drug. Volgens gebruikers lijkt de werking op die van XTC, alleen overheerst de stimulerende werking. Gebruikers melden op internet, dat het middel een sterke geestelijke afhankelijkheid geeft. Als het wordt gesnoven, doet het zeer en tast het de neus aan. Maar dat niet alleen: ook pinpassen etc. raken volgens deze gebruikers beschadigd. Er zijn nog geen wetenschappelijke gegevens over mogelijke lichamelijke risico's. Het wordt afgeraden dit middel te combineren met andere middelen. Bron: Drugsinfoteam 2009

Dat 4-MMC niet illegaal is wil nog niet zeggen dat het spul veilig is. Volgens berichten in de media zouden er onder gebruikers al doden gevallen zijn, zie bijvoorbeeld hier en hier en het is dus geen wonder dat men ongerust is. Voor zover bekend lijkt 4-MMC bij (overmatig) gebruik voor hartproblemen te zorgen en neurotoxisch te zijn met kans op blijvende schade (Bron.) Wie te vaak en te veel 4-MMC gebruikt loopt een goede kans in een psychose te geraken. Voor wie desondanks toch van de nog niet verboden vrucht wil snoepen is voorzichtigheid en matigheid geboden.

Heb een tijdje geleden een grammetje gehaald van dat spul. Ik had ongeveer 150mg oraal ingenomen en de rest van de avond puntjes van gesnoven. In totaal een halve gram opgemaakt op die avond. Best lekker spul (niet qua smaak, maar daar wen je uiteindelijk wel aan), redelijke bodyrush maar niet die extra touch die mdma geeft. Dagen erna totaal geen kater of rare uitwerking, helemaal 100% fit. Is absoluut het proberen waard, leuk alternatief voor mdma aangezien dit amper meer te vinden is. Bron: mening van een gebruiker op Partyflock.

Maar waarom zou men het überhaupt willen gebruiken? Zolang de mensheid bestaat is men altijd bezig geweest met zoeken naar manieren om in een fijne roes te komen. Soms uit spiritueel oogpunt en soms puur voor het plezier. Bij gebrek aan externe stoffen kan men ze ook zelf opwekken. Zo was het onder de leden van de !kung (beter bekend onder de oneerbiedige naam 'Bosjesmannen') gebruikelijk om dagenlang te dansen om uiteindelijk door een soort trance in hogere sferen te raken. Een soort natural high die ook bij duurlopers de beloning voor hun afmattende activiteiten vormt.

Alcohol is misschien wel de bekendste drug en in ieder geval de meest gebruikte. En hoewel men bij overmatige consumptie van alcohol in verschillende gevarenzones terecht kan komen weerhoudt dat veel mensen niet om te vaak en te diep in het glaasje te kijken met alle gevolgen van dien.

Strenge regelgeving met betrekking tot drugs heeft als effect dat er altijd mensen zullen zijn die naar manieren gaan zoeken om gaten in de wet te vinden. Sommigen nemen hierbij grote risico's en spelen letterlijk met hun gezondheid. Sommige mensen gaan zelf in de weer en bouwen hun keuken tijdelijk om tot drugslab om bijvoorbeeld GHB te brouwen. Net zo oud als het drugsgebruik zelf is de discussie hoe dit tegen te gaan of juist te legaliseren/reguleren.

4-MMC

(4-MMC in schema)

Wie 4-MMC gebruikt beleeft geluiden en kleuren intensiever, wordt empathisch, euforisch, praat meer en voelt zich helemaal top zonder de bekende bijwerkingen van alcohol zoals tunnelzicht, agressie, verstoorde motoriek en de onvermijdelijke kater van de dag daarop. Gebruikers van 4-MMC rapporteren echter wel verhoogde hartslag, warmte/koude-sensaties, verminderde eetlust, slapeloosheid en bij nasale inname neusbloedingen. Voor een compleet overzicht van bijwerkingen klik hier om te zien wat gebruikers melden. Het fijne 'warme' en vaak ook 'geile' gevoel dat men krijgt door 4-MMC te gebruiken heeft dus een prijs. De hoogte van de prijs lijkt afhankelijk van de frequentie en de hoeveelheden die men gebruikt.

jah het werkt kort dus je neemt maar bij en bij en het heeft de meest ranzig kater. Bron: mening van een gebruiker op Partyflock.

4-MMC behoort tot de zogenaamde 'partydrugs' en lijkt voornamelijk voor de 'stampertjes' onder ons interessant. Voor 'psychonauten' die bij voorkeur paddos of DMT gebruiken is 4-MMC ongeschikt.

In tegenstelling tot de legale drugs uit de apotheek krijgt men bij (party)drugs geen informatieve bijsluiter. Gebruikers zijn dus aangewezen op Internet en kroegverhalen. Na diverse fora te hebben doorgespit en de ervaringen van de gebruikers op een rijtje te hebben gezet lijkt het verstandig om het gebruik van 4-MMC te beperken tot één keer per maand en dan niet meer te nemen dan ongeveer 200 milligram oraal (bij snuiven de dosis halveren).

Pas op, gelet het aanvankelijke vriendelijke karakter van 4-MMC bestaat het gevaar om meer in te nemen of vaker te gebruiken.

4-MMC snuiven geeft naar verluidt een wat directer en sterker effect maar kan pijn in de neus veroorzaken en neusbloedingen. De meeste gebruikers lijken de voorkeur voor een zogenaamd 'bommetje' te geven. Een bommetje kan gemaakt worden van sigarettenpapier of een ander dun papiertje waarin men de drugs vouwt om die vervolgens door te slikken. Het is raadzaam om eerst te beginnen met niet meer dan 100 milligram om dan na een uurtje te bepalen of een tweede dosis wenselijk is. 200 milligram zou voldoende moeten zijn om tot 3 uur lang een sterke roes te beleven.

(De richtlijn om niet meer dan 200 milligram te gebruiken is niet gestoeld op wetenschappelijke bevindingen maar op basis van uitlatingen van gebruikers op verschillende fora, men gaat hierbij uit van gezonde personen in de gewichtsklasse van 80 tot 90 kilo.)

Hoewel 4-MMC bij onze Engelse buren een hit lijkt te zijn is het in Nederland nog relatief onbekend. Uit gesprekken met ervaren gebruikers hebben we kunnen opmaken dat dankzij het rigide drugsbeleid het steeds moeilijker is geworden om aan MDMA of XTC te komen en men verwacht dat op korte termijn ook gebruikend Nederland zich zal richten op het nog legale 4-MMC. Zodra er meer inzichten zijn zullen we dit blog aanvullen.

Grenswetenschap raadt het gebruik van drugs in welke vorm dan ook niet aan maar wil wel een positieve bijdrage leveren in de vorm van informatie zodat men zelf een mening kan vormen. Omdat er relatief weinig bekend is over de werking en effecten van 4-MMC garandeert Grenswetenschap niet de uitlatingen en aanbevelingen in het bovengenoemde blog. Wie meer wil weten over 4-MMC kan buiten een kijkje nemen bij de genoemde bronnen ook hier een lichtje opsteken. Wie meer informatie wil kan reageren via contactATgrenswetenschap.nl

17/03/10: Meow Meow niet zonder gevaren.

De 'nieuwe' partydrug Mephedrone ('Meow Meow') is niet zonder gevaren. In Engeland zijn vorige weekeinde twee tieners (18 en 19) overleden aan een overdosis. Tony Smith, de vader van het 19-jarige slachtoffer, doet in de Engelse media een emotionele oproep. "Jongeren. Stop met het gebruik van Mephedrone. Ik wil niet dat er nog meer jonge slachtoffers vallen door toedoen van de hype."
Ganzfeld: Leuk, voor iedere 'deur' die de overheid sluit gaat elders weer een eentje open. Wat zullen die griezels in denhaag balen, nu moeten ze (voor ons welzijn natuurlijk) weer een stof toevoegen aan de lange lijst van verboden middelen..

Op 01-01-2010 9:40:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
nupeet: Waarschijnlijk zijn velen nog aan t bijkomen van de roes welke tijd veroorzaakt ,t spul ziet er uit als wat er in de zakjes zit die je bij de bloemenwinkel meekrijgt, maar of het wijs is om slapende honden wakker te maken ?
(bericht gewijzigd op 1-1-2010 10:24:16)
Unity in the Heart of Diversity
Op 01-01-2010 10:10:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
maridd:
Ganzfeld:

Leuk, voor iedere 'deur' die de overheid sluit gaat elders weer een eentje open. Wat zullen die griezels in denhaag balen, nu moeten ze (voor ons welzijn natuurlijk) weer een stof toevoegen aan de lange lijst van verboden middelen..

Tja, het is maar wat je eigen ervaringen zijn. Mijn enige broer is door cocaine-gebruik suicidaal geworden en heeft zelfmoord gepleegt. De reactie van Ganzfeld is dus wat kort door de bocht. Ik bezie deze materie dus wat genuanceerder.
Nou ja, in ieder geval nog voor allen en fijn 2010!

Maridd
Boldly going nowhere.
Op 01-01-2010 11:08:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld:
maridd:

Tja, het is maar wat je eigen ervaringen zijn. Mijn enige broer is door cocaine-gebruik suicidaal geworden en heeft zelfmoord gepleegt. De reactie van Ganzfeld is dus wat kort door de bocht. Ik bezie deze materie dus wat genuanceerder.
Nou ja, in ieder geval nog voor allen en fijn 2010!
Maridd


Individueel leed is altijd erg. Echter, breder bezien, er overlijden ook mensen door parachutespringen, auto of motorrijden, vraatzucht, werken en noem maar op. Niet iedereen wordt suicidaal door cocainegebruik en niet iedereen die drugs of alcohol gebruikt raakt aan lager wal. Ik promoot geen drugsgebruik ik stelde alleen dat verbieden lijdt tot creatieve nieuwe ideeen en vaak ook ongecontroleerde acties en in die zin is de frase dweilen met de kraan open van toepassing.

Voorts ben ik wel van mening dat iedereen vrij moet kunnen zijn de keuzes in zijn of haar leven te kunnen maken met minimale beperkingen van overheidswege. Dat sommige keuzes tragisch kunnen aflopen of ongezond zijn is spijtig.

Verbieden is nooit het antwoord, cocaine is verboden en kennelijk was het toch ruim voor handen.
Op 01-01-2010 11:30:17 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
maridd: Verbieden is nooit het antwoord, cocaine is verboden en kennelijk was het toch ruim voor handen.
[/quote]

Helemaal mee eens. Deze reactie van je is ook duidelijk genuanceerder en we zijn het eigenlijk met elkaar eens. Met toch een kleine kanttekening: kinderen die aan de drugs geholpen worden hebben niet zo veel vrije keus daarin, en vaak is dan het moment van "kiezen" voorbij voordat ze de leeftijd van keuzes kunnen maken hebben bereikt (de pubertijd voorbij) aangezien ze dat al verslaafd zijn. Maar ja, zoals je zegt, dat kan ook met alcohol. Ik denk dat het moeilijker is dan je denkt om het te reguleren, maar ik denk wel dat verbieden beter is dan het bij AH op de schappen te zetten. Terwijl ik toch in zijn algemeenheid denk dat verbieden schadelijker is dan goede voorlichting.
Boldly going nowhere.
Op 01-01-2010 0:02:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Het is en blijft synthetisch, wordt in een lab gefabriceerd en dat bevald mij totaal niet.

Ik hou het wel bij een jointje, geen interesse om dat chemische goedje in mijn lichaam op te laten nemen.
(bericht gewijzigd op 1-1-2010 14:35:24)
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 01-01-2010 14:35:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Yiha: Reeds geprobeerd, éénmalig, wegens veel te goed.
Op 01-01-2010 18:43:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: Onder het motto van je moet alles(bijna dan) eens geprobeer hebben klinkt dit als iets leuks. Misschien eens een keer bestellen, op de site van partyflock staan webshops.
Tijdje terug eens ketamine geprobeerd, keer na een feestje en een avondje met mdma poeder, maar is ook wel bevallen. Dit was in poedervorm. Alleen jammer dat het zo lastig te verkrijgen is
Het artikel over DMT heeft mijn interesse ook al gewekt
Achja...
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 04-01-2010 1:51:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden