We duiken weer in even in Forteaanse zaken die de afgelopen weken de revue passeerden. Charles Fort was de man die een leven lang spendeerde met zoeken naar berichten over ongerijmdheden en vreemde onverklaarbare zaken. Harde conclusies kon hij niet geven maar hij wist wel aan te tonen dat er in deze wereld nog genoeg te verwonderen en te verbazen valt.

watermeloenmannetje
(Wat te doen met mes en watermeloen)

Australië, Howard Springs. In de vroege ochtend van 22 december 2009 werden bewoners gewekt door een uiterst penetrante geur. Een geur die volgens getuigen in een wijde omtrek van kilometers te ruiken was. De bron kon echter niet achterhaald worden en iedere opgeworpen theorie werd weerlegd. Zo opperde men dat er sprake zou zijn van een illegale dump van chemicaliën, een geheim drugslaboratorium, bomen in bloesem, een gaslek, het riool en rottende planten. Echter al deze theorieën werden door politie, brandweer of andere officials terzijde geschoven.
Een lokale politicus, Gerry Wood, denkt dat de oorzaak altijd een mysterie zal blijven en voegde daaraan toe dat dat in de omgeving van Howard Springs regelmatig UFO's worden gesignaleerd en concludeerde: "This is a USO - Unidentified Smelly Object". Bron

En terwijl men in Australië de neus optrekt tuitten in Amerika de bewoners van San Diego en omstreken de oren toen er rond 16:00 uur een enorme knal te horen was. De oorzaak is vooralsnog onbekend, al konden oceanografen wel vaststellen dat de oorzaak in zee lag op ongeveer 120 mijl ten westen van San Diego. We lieten hier al eens zien dat dergelijke absurd luide knallen 100 jaar geleden ook al werden gesignaleerd. De laaste keer dat San Diego op haar grondvesten stond te schudden naar aanleiding van een mysterieuze knal was in 2006.
Bron

De 1,73 meter lange en 84 kilo zware Nick Harris waande zich even een echte superman toen hij een auto van het merk Mercury Sedan optilde om een 8 jarig meisje dat onder het achterwiel terecht was gekomen te bevrijden. Harris zag hoe een bestuurster achteruit over het onfortuinlijke meisje reed en aarzelde geen moment. Hij rende naar de auto toe en tilde de achterkant van het meisje.
Toen hij zijn stunt later nog eens probeerde kreeg hij met geen mogelijk de auto van zijn plek. Het meisje heeft vermoedelijk dankzij de snelle reactie van Harris geen ernstige verwondingen aan de aanrijding overgehouden. Bron

Regelmatig wijzen wij u erop dat de moderne mens ouder is dan doorgaans wordt aangenomen en zo nu en dan duiken daar ook duidelijke bewijzen voor op. Onlangs vonden onderzoekers van de universiteit van Jerusalem sporen die erop wijzen dat de moderne mens al zo een 750.000 jaar geleden gereedschappen gebruikte en zeker niet de onbeholpen holbewoner was die men ons doorgaans wil doen geloven.

Dat we onze voorouders meer credit moeten geven blijkt ook wel uit het verhaal van de geschilderde sterrenhemel op een plafond van een Canadese kerk. Tijdens renovatie wilde men de sterren op dezelfde plek aanbrengen maar een bouwplan ontbrak. Toen men een astronoom bij de renovatie betrok ontstond er een mysterie. Aanvankelijk leken de sterren lukraak op het plafond te zijn aangebracht maar bij nadere beschouwing weerspiegelden de sterren exact de nachtelijke nachtelijke hemel van 2.000 jaar geleden, gezien vanaf de positie van de Canadese kerk. Blijft de vraag hoe de onbekend gebleven kunstenaar een paar honderd jaar geleden, zonder computers en moderne kennis, die recreatie had kunnen maken.

En nu we toch aan het verwonderen zijn over knappe staaltjes in de oudheid kijk dan ook even hier en lees hoe de Maya's een dikke 1.500 jaar geleden kennelijk grootmeesters in waterwerken waren.

eoi: het optillen van de auto heeft een wetenschappelijke basis, normaal gesproken komt er een stofje vrij dat je spieren blokkeert ter bescherming van de spieren maar in nood komt dit stofje niet vrij, of iets in die trant. Heb ik eens op discovery channel gezien.
Op 06-01-2010 0:46:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
wetensap:
Het verhaal van de Canadese kerk lijkt een hoax volgens een reaguurder op betreffende link:

As a long-time planetarium instructor, I have a few problems with this story. (1) I don't see any recognizable constellations, or other asterisms, except barely possibly the Pleiades near the bottom. But, if that's correct, the cluster is much too large and bright. (2) If Perseus is high, Taurus and even most Orion should be visible below, and they are much brighter and more easily recognized than dim, formless Perseus. (3) The very bright star Capella should be below and slightly left of Perseus: is it there? (4) By even 7 p.m., Perseus would be just about overhead, and Orion would be completely up in the east, an easy pattern to pick out.
It would be nice to see a full panorama of the dome. But from what I see in the photo, these are indeed random placements of stars. It's pretty, but it's hard to believe it's a representation of the real sky. And we planetarians are pretty good at recognizing the sky!

--K. Johnson
Op 06-01-2010 13:09:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: Het verhaal over het optillen van de auto ken ik eigenlijk van een indiaase vrouw waarvan het kind onder de auto terecht was gekomen en dat zij de auto zonder problemen optilde en het kind redde.

En is het verhaal over de canadeese kerk echt zo bijzonder? Ik zie er weinig bijzonders aan eigenlijk, of heb ik het helemaal verkeerd of snap ik het niet? Een echte schilder/kunstenaar kan de stand van de sterren toch natekenen en dan nogmaals na schilderen? Wellicht met hulp van een werktuig om afstanden te meten tussen de sterren om deze precies na te tekenen.

Zondagnacht heb je op SBS6 de serie 'Mostly true stories' waarin ze ook de waarheid achter de 'urban legends' proberen te halen. Leuk serie wel. Voor de geinteresseerde staat er wel het eea op youtube.
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 06-01-2010 14:14:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
pietje: Nick Harris was duidelijk zo geschrokken dat zijn adrenaline peil zo omhoog ging en dan hebben wij mensen ongelofelijke krachten !
Wel erg mooi hoor !
Op 06-01-2010 15:18:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
artofnemesis:
rudiev:

En is het verhaal over de canadeese kerk echt zo bijzonder? Ik zie er weinig bijzonders aan eigenlijk, of heb ik het helemaal verkeerd of snap ik het niet? Een echte schilder/kunstenaar kan de stand van de sterren toch natekenen en dan nogmaals na schilderen? Wellicht met hulp van een werktuig om afstanden te meten tussen de sterren om deze precies na te tekenen.


Als je bedenkt dat de sterrenhemel door het draaien van de aarde, en de aarde wederom rond de zon etc etc, continue aan verandering onderhevig is, is het best knap dat men in 1754 de precieze sterrenhemel van rond het jaar 0 heeft geschilderd. Dat vergt heel wat astronomische kennis..

Alhier een leuk filmpje erover:

(bericht gewijzigd op 6-1-2010 17:39:04)
Op 06-01-2010 17:38:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Realist: @artofnemesis, Nee hoor, dat is helemaal niet zo moelijk. Die sterrenstelsels staan zover weg dat die nauwelijks veranderen. Als je in de trein zit veranderd de horizon ook nauwelijk. Je kan op je kop gaan staan, met je ogen knipperen. Blijft allemaal hetzelfde.
“I would rather have a mind opened by wonder than one closed by belief”
Op 06-01-2010 18:26:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cocorico:
Realist:

@artofnemesis, Nee hoor, dat is helemaal niet zo moelijk. Die sterrenstelsels staan zover weg dat die nauwelijks veranderen. Als je in de trein zit veranderd de horizon ook nauwelijk. Je kan op je kop gaan staan, met je ogen knipperen. Blijft allemaal hetzelfde.


Wat een onzin. De sterrenhemel verplaatst zich wel degelijk. Waarom denk je dat we van het sterrenbeeld vissen naar het sterrenbeeld waterman aan het verhuizen zijn? Omdat de boel zich verplaatst. Daarnaast is er nog het probleem van de "wanderers". We weten nu dat dit de planeten zijn, maar in het jaar 0 was dit nog niet bekend. De sterrenhemel ziet er altijd anders uit.

De verplaatsing is echter wel heel langzaam. Daarom zal je het in de trein niet zien inderdaad. Maar over 2000 jaar genomen scheelt t enorm veel.
Ken uzelf, dan zult u het universum en de goden kennen
Op 06-01-2010 19:25:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Realist: Ja hehe, zover was ik ook al. Ik zeg ook nauwelijks omdat het eeuwen duurt. En als we naar een sterrenbeeld waterman kijken zien we ook aan diezelfde hemel vissen. Met nog steeds dezelfde verhouding van elkaar. 26000jaar gedeeld door 12 sterrenbeelden. dus reken maar uit hoe snel het duurt die verplaatsing.
“I would rather have a mind opened by wonder than one closed by belief”
Op 06-01-2010 19:48:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
artofnemesis: @realist: Natuurlijk is het vandaag de dag niet moeilijk te bekijken hoe de hemel er 2000 jaar geleden uitgezien zou moeten hebben op plek X op de wereld, met een handige software. Maar blijkbaar is het wél moeilijk om je te verplaatsen in een 18e-eeuwse kunstenaar. Ik zei dan ook dat het de kunstenaar nogal wat astronomische kennis vereiste om het accuraat te bepalen, en niet dat het onmogelijk is. De kunstenaar zal de sterrenhemel tenminste voor een tijdje geobserveerd moeten hebben..

Bovendien heb je mij ook niet horen zeggen dat het hemelgewelf als een dolle stier zich om de aarde lijkt te bewegen, maar je lijkt te vergeten dat de sterrenhemel in één dag tijd een volledig rondje draait rondom de poolster. [edit]en dat natuurlijk omdat de aarde draait, voordat we ook nog daarover moeten discussiëren ;-)[/edit]

Maar goed, het is inderdaad zo dat het verschil tussen de sterrenhemel nu en 2000 jaar geleden wel mee valt, maar dat moet je natuurlijk maar net weten. Net als die kunstenaar.
(bericht gewijzigd op 7-1-2010 11:57:26)
Op 07-01-2010 11:56:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Realist: Voor een 18e eeuwse kunstenaar is het idd een stuk lastiger. Maar zoals in het bericht van wetensap komt al aardig naar voren hoe sterk deze kunstenaar de sterrenhemel van 2000 jaar daarvoor op orde had.
“I would rather have a mind opened by wonder than one closed by belief”
Op 07-01-2010 14:34:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden