Dr. sci. Sam Semir Osmanagich, stichter van het Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation en Foreign Member van de Russian Academy of Natural Sciences heeft duizenden piramides over de hele wereld gezien en onderzocht: de piramiden van Peru en Bolivia, Guatemala en El Salvador, Honduras, Mexico en Belize, de Canarische Eilanden en Mauritius, China en Egypte.

Sam Semir Osmanagich

Onlangs stuurde Sam ons het verhaal van een belangrijke ontdekking: "Labyrinth discovered under the Bosnian Pyramids". We haspelden zijn publicatie integraal door onze vertaalmachine; alleen al omdat het gemakkelijker leest. De beoordeling laten we als naar gewoonte aan u over.

"Overal ter wereld waren oude volkeren zich bewust van het concept piramidebouw. In de meeste gevallen zijn de driehoekige piramidevlakken naar de hoofdwindrichtingen of naar de zonnewende gericht. In sommige gevallen bestaan er binnen in de structuren gangen en kamers. Soms zijn sacrale meetkunde en zorgvuldige planning duidelijk te zien op en rond de piramiden. Occasioneel zijn piramiden door ondergrondse gangen met elkaar verbonden.

Al deze elementen zijn terug te vinden in de Bosnische Vallei van de Piramides in Visoko, Bosnië-Herzegovina. Tezelfdertijd is dit piramidale complex in Bosnië het geheimzinnigste en opwindendste archeologisch project ter wereld. Nadat ik de Bosnische Piramide van de Zon en de Bosnische Piramide van de Maan in de lente van 2005 ontdekte, bezocht ik, samen met de lokale kinderen, wat zij een 'Ravne cave' noemen, een paar kilometer verderop. De smalle ingang werd gevolgd door een honderd meter lange gang die slechts een meter hoog was. Toen ik regelmatig semicirkelvormige plafonds zag wist ik dat dit niet van natuurlijke oorsprong was.


(Foto 1: Het unieke prehistorische ondergrondse tunnelcomplex in Visoko, Bosnië-Herzegovina, werd ontdekt en werd daarna systematisch onderzocht door de vereniging zonder winstbejag, de "Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation". De ingang tot het Ravne tunnelcomplex bevindt zich op 2,9 kilometer ten zuidoosten van de Bosnische Piramide van de Zon. Het doel is om onder de piramide te raken en de ondergrondse kamers en archeologische artefacten die tot de originele bouwers behoren te ontdekken. Het ondergrondse complex bestaat uit een labyrint van in totaal enkele tientallen kilometers lang. Het wetenschappelijke onderzoek is uitgevoerd in de periode 2005-2010 en is nog steeds aan de gang)

Kort nadien, in 2006, begonnen onze teams met het schoonmaken van de ondergrondse tunnels. Vier archeologische seizoenen later (2006-2009) zijn meer dan 500 ton materiaal (vuil, zand, kiezelstenen, stenen) uit de ondergrondse tunnels verwijderd. We hebben nog heel wat vragen, maar sommige antwoorden kunnen we al geven.

Dit zijn de feiten tot dusver:

 • Ongeveer 350 meter originele ondergrondse tunnels is ontruimd en beveiligd door houten steunen;
 • De keuze werd gemaakt om de tunnel te volgen die in de richting van de Bosnische Piramide van de Zon leidt (zuid-oost/noord-west richting);
 • In totaal zijn 53 zijtunnels naar rechts en 45 zijtunnels naar links ontdekt in referentie tot de 'belangrijkste' tunnel; dat is de reden waarom we dit ondergrondse complex een 'labyrint noemen;
 • Alle zijtunnels waren afgesloten met een materiaalvulling die onder andere bestaat uit ronde stenen uit rivierbeddingen;
 • Het tunnellabyrint werd gemaakt in conglomeraat; reusachtige hoeveelheden materiaal (kiezelstenen met verschillende grootte en zand) werden weggehaald en waarschijnlijk gebruikt om betonnen blokken te vervaardigen die nodig waren om de zijden van de Bosnische Piramide van de Zon te bedekken;
 • Een aantal zandstenen blokken, verschillend in grootte, is ontdekt. Sommige blokken hebben een bijzondere vorm en een oppervlakte die bewerkt lijkt te zijn. Ze lokaliseren zich allemaal boven op klei en mergel (natuurlijke vloer) en waren allemaal bedekt door conglomeraat. Hun gewicht ligt in een waaier van 1 tot 8 ton. Conclusie: de zandstenen blokken werden naar binnen gebracht of werden op locatie gemaakt voordat het conglomeraat zich kon vormen.
 • Volgens wichelroedelopers uit verscheidene landen bevinden de zandstenen megalieten zich boven ondergrondse waterstromen.
 • Sommige megalieten hebben gegraveerde symbolen.
 • Er is vijf keer een radioactieve koolstof datering uitgevoerd tijdens de periode 2007-2009. (1) 50 centimeter diep in de muur van conglomeraat en 80 centimeter boven de megaliet werd een stuk hout ontdekte. Volgens het labo van de Christian-Albrechts universiteit in Kiel, Duitsland en de Sylesian University of Technology van Gliwice, Polen is het organische materiaal meer dan 32.000 jaar oud. (2) Een stalagmiet vormde zich tussen het plafond en een in elkaar gestorte sectie van een zijtunnel. Volgens het laboratorium van Gliwice is de stalagmiet 5.080 jaar oud. (3) De leeftijd van een stalactiet die ook in een van de zijtunnels gevonden werd is door hetzelfde laboratorium 3.560 jaar oud bevonden. (4) Een stuk verbrand organisch materiaal is volgens de universiteit van Uppsala (Zweden) 3.090 jaar oud. (5) Nog een ander ontdekt stuk verbrand organisch materiaal is 4.610 jaar oud volgens het laboratorium van Gliwice.


(Foto 2: Een van de belangrijkste laboratoria voor radioactieve koolstof datering in Europa, het Institute for Physics van de Sylesian University of Technology (Gliwice, Polen) dateerde stalen van de stalagmiet die zich tussen het plafond en een in elkaar gestorte sectie vormde. Het betekent dat de tunnels ouder zijn dan de stalagmieten omdat de tunnels werden gebouwd, gebruikt en verlaten nadat de secties begonnen in te storten)


(Foto 3: Professor Dr. Anna Pazdur ondertekende het rapport dat de ouderdom van de stalagmiet van 5.080 jaar (+/- 75 jaar) bevestigt. Dat vertegenwoordigt de minimumleeftijd van de tunnel. Dit technisch complexe stelsel werd dus gebouwd door de oudste geavanceerde cultuur op Bosnische grond. Het overtreft de sporen van de middeleeuwse cultuur (600-800 jaar), het Romeinse tijdperk (2.000 jaar), de oude Grieken (2.500 jaar), de Ilyriaanse cultuur (2.800 jaar) en de Butmir cultuur (4.600 jaar))


(Foto 4: De stenen megaliet K-1 is 260 centimeter lang, 170 centimeter breed an 40 centimeter dik. Hij weegt 4 ton en werd in 2007 gevonden en beveiligd. Vóór zijn ontdekking was hij bedekt met conglomeraat. De hardheid van 100 MPs is superieur aan modern gecementeerd beton (10 - 40 MPs))


(Foto 5: Op de oppervlakte van de K-1 megaliet werden gegraveerde symbolen gevonden. Dit zijn potentieel de eerste sporen van geletterdheid in Europa)

Tot dusver kunnen de volgende mogelijke gevolgtrekkingen over de culturele materiaallagen worden gemaakt:

 1. "Megalithische cultuur" - Zandstenen blokken van verschillende tonnen zwaar werden 32.000 jaar geleden naar een open gebied gebracht door een onbekende megalithische cultuur. Het doel van de megalieten is niet gekend, maar er is de mogelijkheid dat ze boven ondergrondse waterstromen (potentiële energievelden) werden geplaatst. Dat zou hen omschrijven als ceremoniële doeleinden.
 2. "De tunnelbouwers" zijn waarschijnlijk ook de piramidebouwers. Ze verwerkten honderdduizenden tonnen stenenmateriaal om een reusachtig ondergronds labyrint te maken. Maar er was geen afval. Het materiaal werd gebruikt als component voor de betonnen blokken (klei werd gebruikt als bindend materiaal). Ouderdom van de tunnelbouwers: meer dan 5.080 jaar - minder dan 32.000 jaar (eigenlijk veel minder dan 32.000 jaar, omdat er tijd nodig was om conglomeraat te vormen uit grote vloeden en sedimentatie van conglomeraat).
 3. "Geheime eigenaars" - Een cultuur die wist van de tunnels en de piramiden en die men om de een of andere reden wilde verbergen. Zij reinigden en ontdeden de tunnels zorgvuldig van artefacten, gereedschappen en beenderen en sloten de tunnels allemaal af door muren, samen goed voor enorme hoeveelheden materialen uit de rivier. Ouderdom: meer dan 3.090 jaar - veel minder dan 32.000 jaar.
 4. "Onschuldige gebruikers" - Menselijke gemeenschappen, ouder dan de gevorderde culturen die wij kennen (Oude Griekse en Oude Romeinse cultuur), maar jonger dan de piramidebouwers. Zij gebruikten dicht bij de ingang sommige secties van de tunnel. Ouderdom: 3.090 jaar - 4.610 jaar.


(Foto 6: Megaliet K-2 werd in 2008 ontdekt en beveiligd. Het gewicht van deze megaliet is meer dan 8 ton. Deze was ook bedekt met conglomeraat. De oppervlakte lijkt gemodelleerd en zou de topografie van de vallei kunnen weergeven. Megaliet K-2 rust op een steun (grondplaat) en zij zijn aan elkaar verbonden door een zelfklevend materiaal. Tweeëntwintig meter onder de megaliet bevindt er zich een kruising van twee ondergrondse waterstromen. Megaliet K-2 is potentieel een van de oudste ceremoniële altaren op onze planeet)


(Foto 7: Sectie van een muur die een zijtunnel afsluit. De muur is opgebouwd uit ronde stenen van een rivierbedding. Er zit geen bindmiddel tussen)

Deze belangrijke vragen staan nog open:

 • Wie bouwde het meest uitgebreide ondergrondse tunnelnetwerk der prehistorische tijden?
 • Wat was het doel van het labyrint?
 • Waarom werd het labyrint afgesloten?
 • Wie brachten de megalieten in het gebied en waarom?
 • Wanneer werden de symbolen in de megalieten gegraveerd?


(Foto 8: Dr. Osmanagich met de vertegenwoordiger van Rome Sotterranea, Speleologia per Archeologica, diep in de ondergrondse tunnels)

De schoonheid van nieuwe ontdekkingen en het magische van archeologie, dat is wat we in Bosnië - voor de komende decennia - hebben." Sam Semir Osmanagich.

Ron B.: lijkt me nog altijd leuk daar eens een kijkje te nemen

is er btw iemand die een kaart heeft waarop de vermelde waterwegen aangegeven zijn? en evt ook wat er in het verleden daar in de omgeving aan rivieren stroomde?
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 07-01-2010 20:16:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation:
Ron B.:

lijkt me nog altijd leuk daar eens een kijkje te nemen

is er btw iemand die een kaart heeft waarop de vermelde waterwegen aangegeven zijn? en evt ook wat er in het verleden daar in de omgeving aan rivieren stroomde?


http://www.grenswetenschap.nl/blogs/Bosnische-piramiden-Topografische-kaarten/
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 07-01-2010 21:06:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden