Teotihuacan is een stad die op zijn hoogtepunt (rond 500 na Christus) 200.000 inwoners had. Sommigen beweren overigens slechts 100.000 bewoners. De groei- en bloeiperiode was ongeveer van 150 vóór tot 700 ná Christus. Daarna maakte een invasie van Tolteken een einde aan de regeerperiode.

Letterlijk vertaald betekent de naam 'verzamelplaats van de goden,' maar deze titel werd pas later aan de stad gegeven. Het gebied ligt op nog geen 100 km van Mexico City, tegenwoordig meer bekend van de vervuiling en smog.

Piramide van de Zon in TeotihuacanRechts zie je een van de meest bekende piramides op het grondgebied van Teotihuacan. Het is een google-earth-shot van de Piramide van de Zon, een bouwwerk van 65 meter hoog. Vroeger was hij nog groter. Naar het schijnt stond er een groot standbeeld op te top. Daarom lees je op sommige websites dat de oorspronkelijke grootte zo'n 73,5 meter bedroeg. Op hulsen.net vind je een foto met een ander uitzicht op de piramide.

Toeristen kunnen helemaal tot aan de top klimmen, daar kan je onderaan dit blog een videofilmpje van bekijken. Hoeveel treden men dan precies moet beklikken is onduidelijk. Sommigen spreken van 248, anderen van 260. Volgens deze website bevat de piramide zelfs tunnels, maar plunderingen stonden tot op heden vondsten in de weg.

Piramide van de Maan in TeotihuacanEen ander bekend bouwwerk in Teotihuacan is de piramide van de Maan. Links zie je er een duidelijke google-shot van.

Deze piramide bestaat uit 5 trappen en is waarschijnlijk rond 250 na Christus gebouwd. Opgravingen leverden een tombe met vele grafgiften op. Het is één van de belangrijkste ontdekkingen van de streek. Op archeology.org kun je er meer over lezen.

De genoemde vondst was dan wel een van de belangrijkste, de enige was het niet. In totaal zijn al zo'n 1.200 begraafplaatsen in Teotihuacan gevonden.

Naast de Piramide van de Maan is er natuurlijk nog meer te bewonderen. Denk bijvoorbeeld aan de piramide van Quetzalcoatl, ook wel gevederde slang genoemd. Piramide van de Gevederde Slang in TeotihuacanNet zoals bij andere constructies bevatte deze een aantal graven. Op de website van Archeology of Teotihuacan vind je een overzicht.

De persoon die in de Piramide van de Maan werd gevonden leek geofferd te zijn, maar in het geval van Quetzalcoatl, dus de piramide van de Slang, is dat onwaarschijnlijk. De gevederde slang staat er namelijk om bekend dat hij een van de weinig Azteekse goden is waar geen mensenoffers voor gebeurden.

Er valt natuurlijk nog veel meer te zeggen over deze streek. Neem bijvoorbeeld maar eens een kijkje op deze website of voeder Teotihuacan aan Google om mooie foto's te zien. Je kan ook je eigen foto's nemen met behulp van Google Earth. Teotihuacan valt te vinden met behulp van dit .kmz-bestand.

Als je het gebied even doorzoekt zul je zien dat er een legerbasis in de buurt ligt. Je vindt op die plaats drie heel vreemde tekens:

Vreemde tekens bij Teotihuacan

Zelf de tekens in Google Earth zien? De .kmz ervan kun je downloaden via deze link. Wie weet wat het kan betekenen?

-->
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden