Een mysterieus bassin voor de kust van India zou 's werelds grootste impactkrater zijn. Sankar Chatterjee van de Texas Tech University gooide samen met een team wetenschappers een ondergedompelde blik nabij het massieve onderwater Shiva-bassin ten westen van India. In het Shiva-bassin worden grote hoeveelheden olie en gas gewonnen waarvan sommige kraters de productiefste koolwaterstoffenbronnen van de hele planeet zijn.

Sankar Chatterjee: "Als we het juist hebben dan is dit de grootste krater die onze planeet kent. Een meteoriet van wel 40 kilometer in diameter kan deze tektoniek veroorzaakt hebben. De meteoriet die insloeg nabij Yucatan en waarvan men denkt dat hij verantwoordelijk is voor het uitsterven van de dinosaurussen was maar 8 tot 10 kilometer groot."

We kunnen ons onmogelijk zo'n cataclysme voorstellen, maar als het team van Chatterjee de waarheid in pacht heeft dan moet de meteorietimpact van Shiva de aardkorst in de wijde omgeving gevaporiseerd hebben en een ultrahete materiaalmassa doen opwellen. Het is meer dan waarschijnlijk dat de impact de lont was voor de vulkanische uitbarstingen in Deccan Traps, dat het tegenwoordige Hoogland van Dekan in West-Indië vormt. De Shiva-impact heeft ook nog de Sechellen van de Indiase tektonische plaat gerukt en hen richting Afrika laten driften.

Het geologische bewijsmateriaal van de Shiva-impact is ontzagwekkend. De buitenrand van de Shivakrater vormt een ruwe, verschoven ring van circa 500 kilometer in diameter die de centrale pieken omringen. Deze pieken staan te boek als de 'Bombay High' en rijzen van de oceaanbodem zo'n 4,8 kilometer hoog op. Het grootste gedeelte van de Shivakrater ligt onder water op het continentaal plat van India, maar op de plaatsen waar hij boven water komt ziet men lange klippen, actieve scheuren en heetwaterbronnen. De meteorietinslag zou ook nog verantwoordelijk zijn voor bros deformeren en vernietigen van het grootste gedeelte van een 50 kilometer dikke granietlaag aan de westkust van India.

Chatterjee en zijn team zullen nog naar India reizen om in het centrum van de vermeende krater te gaan boren in de hoop aanwijzingen te vinden die bewijzen dat het mysterieuze Shiva-bassin door een gigantische meteorietinslag gevormd werd: "Het gesteente op de bodem bevat de geschiedenis van de Shivakrater. We willen weten of er breccie, 'schocked' kwarts en een iridiumanomalie te vinden is. Iridiumconcentraties zijn namelijk de vingerafdrukken van een meteorietinslag."

Olav: Het is natuurlijk niet alleen de massa die van belang is, maar ook de snelheid en onder welke hoek een meteoor de aarde raakt.

Overigens ligt deze krater zo te zien op een breuklijn en het kan dus best eens een oude vulkaan zijn. Kunnen ze lang zoeken naar die meteoor...

Groot, groter, grootst.... een krater met een diameter van 500 kilometer is nogal wat, maar als de Golf van Mexico, met zijn diameter van 2000 kilometer, door een inslag is ontstaan dan was dat nog heel wat verwoestender. Wie goed op de kaart kijkt zal zien dat ook tussen de Alpen en de Karpaten een kratervorm te vinden is. Eentje van zo'n 800 kilometer diameter, in ons eigen Europa.
Op 13-01-2010 21:18:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
august26: de alpen zijn geologisch gezien relatief kort geleden ontstaan. daar is geen inslag geweest. golf van mexico ook niet.
Op 15-01-2010 16:22:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pietje Puk: Dino's zijn deudgegaan omdat de gravitatie van de aarde veranderde. Ze werden zwaarder. Vroegah was alles grotah! Had een reden, je woog minder, kon hoger springen en.. jawel, groter worden..
How did they build that old megastructures?
Does a dinasaur stay on his feet when u put him alive in this AGE, when elephants already having trouble doing that?
Zijn (verkalkte)boomstammen (de basis) gevonden die zo breed waren, als je de hoogte er van zou berekenen op basis van de 'basis' het hout zou breken. Check 'ooparts'
Mensen zijn miljoenen jaren oud en waren net zo slim zo niet, slimmer! Misschien dat er meer energie is gaan zitten in het dragen van ons lichaam, dan het rekenen van ons hoofd. Toch zo al snel een 15 wattertje die aan het werk is en als ik nog langer doortyp, ga jij honger krijgen.
Op 20-01-2010 11:04:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden