In de vorige delen van deze blogreeks hebben we het gehad over theorieën die er op zouden kunnen wijzen dat het wij en/of de wereld om ons heen slechts een illusie of een virtuele wereld zijn. In dit laatste deel van deze reeks wil ik eens stil staan bij het begrip werkelijkheid zelf. Als je jezelf afvraagt of jij en de wereld om je heen echt bestaan, is het niet gek om eens stil te staan bij wat je met bestaan bedoelt.

Bestaan = Zijn

Het begrip bestaan wordt in de natuurlijke taal gebruikt om een staat van zijn aan te geven. Dat iets bestaat wil zeggen dat iets er is. Er zijn bomen dus er bestaan bomen. Aan de andere kant gebruiken we het begrip zijn/ bestaan ook als we het over niet concrete zaken hebben.

Als we het hebben over iets wat de wortel van het getal 9 is, namelijk het getal 3, hebben we het hier niet over een concreet iets wat daadwerkelijk in concrete vorm bestaat. Een getal is een concept, zo zul je nooit het getal 3 daadwerkelijk in zijn pure vorm tegenkomen. Je kunt wel een symbool tegenkomen dat het getal 3 aanduidt, of het gebruiken om het aantal van een object te omschrijven, maar nog steeds zul je het getal 3 zelf nooit tegenkomen, kunnen horen, voelen of zien.

Hierbij is wat grappigs aan de hand. Hoewel we weten dat een getal slechts een concept, een idee, is geven we het toch bestaansrecht door het aan te duiden met een vorm van zijn zoals in de zin: 3 is de wortel van 9. Bestaan is dus niet perse iets wat voorbehouden is aan concrete materiële zaken, zoals bijvoorbeeld jij en ik. Iets hoeft dus niet daadwerkelijk concreet te zijn om te bestaan.

Wat is de realiteit

Wikipedia omschrijft realiteit/werkelijkheid als een aanduiding voor de wereld om ons heen, de wereld waarin we leven. Als de werkelijkheid een aanduiding is voor de wereld waarin wij (denken te) leven, doet het er dan toe of wij en de wereld om ons heen slechts een illusie of deel van een virtuele wereld zijn?

Gezien bestaan een vorm van zijn is, en het er niet toe doet of datgene wat je als in een staat van zijn beschrijft een concreet materieel iets is, of een concept/idee, en realiteit slechts een aanduiding is van de wereld om ons heen, zou je dan niet met zekerheid kunnen stellen dat we bestaan? Zelfs al zou dit alles slechts een droom of een computersimulatie zijn: het blijft de wereld waarin we ons bevinden. je zou hieruit kunnen concluderen dat we wel degelijk bestaan, alleen misschien niet op de manier waarop je zou denken.

Dit alles leidt onoverkomelijk tot een nieuwe vraag, hoe werkelijk zijn dromen?

Bounty: Bestaan = zijn?

Bestaan ontstaat door de bestaansaanduiding wat er aan iets, door iets, wordt gegeven.

Bestaansbesef ontstaat op het moment dat de bestaansaanduiding bekend wordt gemaakt aan het individu met het vermogen om te beseffen.

Ik weet dus dat ik besta en dus "ben" op het moment dat iets of iemand mij hiervan op de hoogte brengt. Zou iemand bij wie dit niet het geval is zich bewust zijn van zijn bestaan op dezelfde manier als wij?

Hoe ervaart een geboren blinde dingen als kleur of het voornoemde getal 3?

Iedereen ziet een appel als een appel omdat deze het bestaansrecht van appel heeft gekregen en hier vervolgens basisdefinities aan zijn gehangen. Maar wat ziet iemand die nog nooit een appel in zijn hele leven heeft gezien. Wat zien wij als wij de appel individueel moeten omschrijven?

pfff zo kan je wel een paar weken doorgaan. Maarja nemen we de blauwe of de rode pil?
(bericht gewijzigd op 12-1-2010 10:54:19)
De kwaliteit van je leven wordt bepaald door de zaken waar jij onbewust bekwaam goed in bent !
Op 12-01-2010 9:19:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ryen-A: Jammer dat dit alweer het laatste deel is.
Erg leuk onderwerp.
Kyosaki:
hoe werkelijk zijn dromen?


Is het meetbaar hoe werkelijk iets is?

Als we ooit de werking van de hersenen zo goed begrijpen dat we onze eigen droom van begin tot eind tot in het kleinste detail zouden kunnen creëren en beïnvloeden.
En we het punt bereiken dat ieder mens voor zijn eigen realiteit kan kiezen, zou dat een positieve ontwikkeling betekenen en zou daar op den duur wat aan zijn?

Stel dat we hier ( of in de simulatie) enkel zijn om te ervaren.
Wanneer je alles in een eigen universum zou kunnen doen (terwijl je er in de huidige wereld/realiteit tijd aan kwijt bent en moeite voor doet), geeft dit dan voldoening?

Brengt men vervolgens meteen weer terug bij de vraag: Wat is dan de zin van het bestaan, als er al zoiets is? (behalve 42 ..)

kan hier idd eindeloos over filosoferen maar het gebrek aan uitkomst maakt dat juist leuker is mijn mening
Educated Fool
Op 12-01-2010 0:25:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: Je stukken zijn tot nu toe filosofische geweest. Jammer dat je toch ook niet een stuk gewijd heb aan het concept holografisch universum. Het idee dat de hele 3d(4d?) 'realiteit' een projectie kan zijn uit de 2d realiteit, welke misschien zelfs terug te voeren is naar de 0de dimensie welke eigenlijk niet bestaat en misschien wij daarom ook niet bestaan.
http://www.newscientist.com/article/mg20126911.300-our-world-may-be-a-giant-hologram.html

En als je stelt dat 'bestaan=zijn' is, maar in je vorige stukken stelt dat we niet meer dan een hersen aan een pc of misschien zelfs alleen maar regels code zijn, kan je dan nog wel stellen dat 'bestaan=zijn' is? Bestaat voor ons een kunstmatige intelligentie? Dat is eigenlijk hoogstens virtueel.
(bericht gewijzigd op 12-1-2010 12:28:22)
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 12-01-2010 0:26:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev:
Ryen-A:

Als we ooit de werking van de hersenen zo goed begrijpen dat we onze eigen droom van begin tot eind tot in het kleinste detail zouden kunnen creëren en beïnvloeden.

In hoeverre zouden we hier echt de werking van de hersenen moeten begrijpen? Er zijn mensen die lucide kunnen dromen, sommige zelfs zo goed dat ze daadwerkelijk zeer bewust zijn van hun droom en deze kunnen beïnvloeden. Hoewel ze nog, volgens mij, wel in een 'wereld' worden gezet kunnen sommige verder daarin wel alles doen wat ze willen.
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 12-01-2010 0:32:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ryen-A: Ja klopt rudiev!
Met name lucide dromen is een erg goed voorbeeld, daar doelde ik ook een beetje op.
Wellicht kom je met meditatie ook al een eind maar ik denk dat meer wetenschap over de werking van de hersenen ons meer inzicht zou kunnen bieden om zo'n lucide droom kunstmatig op te wekken, in stand te houden en tot in detail te controleren.

We kunnen de hersenen al beïnvloeden met elektromagnetisme, stoffen (DMT enz.) en stimuleren bij operaties, Wat al verassende resultaten heeft. Dit staat alleen denk ik nog wel in de kinderschoenen aangezien we nog niet weten hoe alles precies werkt.

Uit eigen ervaring ben ik nog nooit naar bed gegaan met de wetenschap dat ik een lucide droom zou gaan krijgen, zelfs als ik daarop doelde.
Maar wanneer ik mij in zo'n lucide droom bevond kon ik deze hoogstens enige tijd sturen en aanpassen. Wanneer het besef (van dromen) te sterk leek te worden, werd ik wakker.

Zijn er mensen die dit wel al op mijn doelstelling (totale bewuste creatie van zo'n droom) beheersen? En zoja, waarom ben je nu dan toch wakker?
Educated Fool
Op 12-01-2010 13:54:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: @Ryen-A
Je wel gelijk ja dat als we de hersenen beter begrijpen we zelf ook kunstmatig een lucide droom op kunnen wekken.
Lucide dromen schijn je jezelf toch wel aan te kunnen leren. Net als ze zeggen dat als je je droom beter wilt kunnen herinneren de volgende ochtend dat je je de avond ervoor bij het slapen gaan tegen jezelf moet zeggen van dat je je droom gaat onthouden voor als je wakker wordt. Zo schijn je jezelf ook te kunnen trainen door jezelf de avond voordat je gaat slapen tegen jezelf te zeggen dat je gaat dromen en deze droom bewust gaat/wilt meemaken.
Ik hou me er niet altijd mee bezig, maar ik probeer dit ook tegen mezelf te zeggen. Vaak als ik al eens wakker ben geweest en dan weer gaat slapen lijk ik mij me meer bewust te zijn dat ik droom, hoewel het nog meer een film is dan dat ik echt dingen kan bepalen. Ik herinner me vaak dat ik leg te draaien in me bed en tegelijkertijd me droom heb.
Vannacht ook weer iets. Het leek op iets van een kermis in ons dorp waar een reading werd gegeven door paragnosten, volgens mij 3. Als eerst was een vriendin van mij aan de beurt. Volgens mij was een broer en een ouder van haar overleden(wat gelukkig niet zo is) en daar wilde ze iets over weten. Wat er precies gezegt is weet ik niet maar ze was tevreden. Daarna ging een paragnost door de zaal op zoek naar iemand anders, hij bleef zitten en keek rond, en ik zat gewoon in die zaal, keek die man aan en hij wees opeens naar mij en zei 'jij wil graag iets weten'. Hier was ik verbaast van en zei dat ik best wel iets zou willen weten. Volgens mij heb ik nog gedroomt dat ik zei, omdat ik dat ook echt zou willen weten, dat ik wel graag iets voor iemand anders zou willen weten. Hierna, werd ik wakker. Ter verduidelijking, een oom heeft zich opgehangen zonder iets achter te laten van waarom, en voor me tante zou ik best op zo'n manier de rede te weten willen komen(al zou ik zelf in zo'n geval zoiets proberen te regelen).
Ik heb het idee dat ik steeds bewuster droom..
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 12-01-2010 14:56:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Realist: Ik denk dat als wij op een andere wereld zouden leven waar we lopen op rood water, lucht eten en door groen spagetti voortbewegen, dat mijn dromen daar dan ook over gaan. Maar mijn dromen gaan over groen gras, blauwe lucht en over meisjes waarvan ik glimlachend wakker word. Dromen zijn dus een verbeelding van hersenwerkzaamheden. Waarom we dit doen en waarnemen als een visualisatie in onze dromen is onbekend.
“I would rather have a mind opened by wonder than one closed by belief”
Op 12-01-2010 15:13:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
dennis.nl: Stel dat we een creatie zijn van..........?
De hersens zijn onze database die als we slapen gelezen wordt door.......?
Als daar een storing bij optreed zou er een kortsluiting kunnen ontstaan, waardoor we een gedeelte van onze dromen toch waarnemen.

Er moet toch iets meer zijn dan we weten/vermoeden.
Waarom kan de ene mens iets zien wat de ander niet ziet.
Waarom worden mensen vaak spiritueel , en gaan nadenken over dingen als het allemaal niet zo gaat als het gaan moet.
Veel mensen die een depressie hebben worden ineens spiritueel en (denken/kunnen) dingen te (kunnen) zien,horen,ruiken en voelen.
Waarom worden er niet tastbare dingen waargenomen.(entiteiten enz...)
Iedereen heeft wel eens iets gezien of meegemaakt waar nog geen verklaring voor is. Zoveel vragen zoveel antwoorden.
Maar wat is de waarheid. Een discussiepunt die heerlijk is vind ik zelf.
Dan kan ik me weer dagen vermaken op het internet en alles weer uit gaan zoeken om mijn eigen waarheid te zoeken.
Op 12-01-2010 18:14:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Realist: @dennis.be
We dromen toch zo'n 20keer per nacht. Dan zou je toch zeggen dat ons pannetjes een keertje begint te koken van al die kortsluitingen.

De waarheid zit in jezelf en is hetgene wat je waarneemt. Let wel op! Wat je waarneemt, niet hetgene wat je denkt waar te nemen.

“I would rather have a mind opened by wonder than one closed by belief”
Op 12-01-2010 18:35:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
dennis.nl: Alles is mogelijk, want we weten het simpelweg niet.
Realist:

@dennis.be
We dromen toch zo'n 20keer per nacht. Dan zou je toch zeggen dat ons pannetjes een keertje begint te koken van al die kortsluitingen.

De waarheid zit in jezelf en is hetgene wat je waarneemt. Let wel op! Wat je waarneemt, niet hetgene wat je denkt waar te nemen.

Op 13-01-2010 3:07:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden